Forrige uke skrev Dagbladet at ni personer på Østlandet var blitt forgiftet av blåskjell fra Snadder og Snaskum fra Rissa.

Torsdag kom nyheten om at 54 til skal ha blitt forgiftet på 16 nye serveringssteder.

Adresseavisen snakket med eieren av Snadder og Snaskum, Magne Hoem, torsdag ettermiddag. Han forteller at bedriften har gjort alt de kan for å trekke tilbake de giftige skjellene.

- Dette er en veldig kjedelig situasjon for oss, noe vi beklager på det sterkeste. Vi fikk beskjeden om at skjellene hadde et høyt innhold av DSP-gift 6. juli. Da stoppet vi leveringen av disse skjellene umiddelbart, og vi ga beskjed til alle distributører om at skjellene skulle trekkes tilbake, forteller Hoem.

Les også: - Har ikke vært så mange giftige blåskjell på 25 år i Trondhjemsfjorden

Hovedsakelig på Østlandet

Det er Norges miljø- og biovitenskapelig universitet (NMBU) som kontrollerer blåskjellene for Snadder og Snaskum. Hoem forteller at det tar tre dager fra kontrollen blir gjort til de får resultatene.

- Vi hadde ingen mulighet til å trekke tilbake blåskjellene tidligere. Testene vi gjorde av skjellene 23. og 26. juni var fine. Vi fikk oss derfor en skikkelig overraskelse da testene vi gjorde 6. juli viste at skjellene hadde et så høyt innhold av DSP-gift, sier Hoem.

Totalt har 14205 kilo med giftige blåskjell blitt levert ut, hovedsakelig på Østlandet, men også noen steder i Trondheim. Skjellene ble funnet på Rundhaugen, på nordsiden av Verrasundet.

Giftige skjell: På tre dager ble det hentet opp mer enn 14 tonn blåskjell fra Verrasundet, dessverre var de fleste av disse giftige. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Hoem forteller at DSP-giften som skjellene inneholder kommer fra giftige alger. Denne typen gift har samme symptomer som matforgiftning, med magevondt og diaré. PSP-gift er en annen type gift som kan finnes i blåskjell. Den er langt mer alvorlig og kan føre til svimmelhet og lammelser. I verste fall er PSP, også kalt lammende muslingforgiftning, dødelig.

Hoem understreker at blåskjellene det her er snakk om, kun inneholder mindre farlig DSP-gift.

Stor etterspørsel

Ettersom testene som ble gjort av blåskjellene før de ble sendt ut var fine, ga Mattilsynet Snadder og Snaskum tillatelse til å selge disse.

- Det har vært svært stor etterspørsel etter blåskjell den siste tiden. I tillegg hadde vi mange fine skjell, så dette var en svært stor leveranse. Skjellene inneholdt dobbelt så mye mat enn det som er vanlig. Dette gjør også at de som har spist skjellene får i seg mer gift, sier Hoem.

Snadder og Snaskum har nå kontaktet alle sine distributører og sagt at skjell med batch-nummer som starter på bokstaven «J» må trekkes tilbake umiddelbart.

Finnes det noen fare for atfolk har blitt smittet i Trøndelag?

- Trøndermager er ikke mindre følsomme enn mager på Østlandet, så dessverre finnes det en mulighet for det, sier Hoem.

Les også: Blåskjellmekkaet ble rammet av mystisk "uår" i 2016

Ble syk

Cornelia Bjørk Hill er en av de 61 personene på Østlandet som har blitt forgiftet av skjellene. Hun ble syk på et jobbseminar hos Son Spa og hotell i Son, som er en av de 16 serveringsstedene på Østlandet hvor det har blitt rapportert at folk har blitt syke.

- 45 minutter etter at jeg hadde spist blåskjellene kjente jeg et ubehag i magen og ble syk, sier hun.

Hill forteller at hun hadde alle symptomene på en blåskjellforgiftning.

- Jeg var dårlig i 48 timer. Det var bare meg i mitt selskap som spiste blåskjell, men da jeg ga beskjed til hotellet fikk jeg høre at det var flere som hadde blitt syke, sier Hill.

Mottatt bekymringsmeldinger

Seniorinspektør Mona Magnussen i Mattilsynet sier til Dagbladet at de i forrige uke mottok flere meldinger fra folk som hadde spist blåskjell og hadde blitt syke.

– Vi anser det som forholdsvis sikkert at disse har spist blåskjell fra Snadder og Snaskum. Vi har ikke mottatt meldinger om at folk har blitt syke av disse blåskjellene de siste dagene, det ser dermed ut som at tilbaketrekkingen har fungert, sier hun til avisen.

Blåskjellene ble plukket etter tillatelse fra Mattilsynet, men alger som blomstret raskt har gjort at det er et høyt nivå av DSP-gift i blåskjellene.

Fungerende avdelingssjef Jan Arild Røkke i Mattilsynet, sier til Dagbladet at Snadder og Snaskum har gjort alt etter boka etter at meldingen kom.

- Slike bedrifter har krav på et internkontrollsystem som blant annet sikrer sporbarhet og rutiner for tilbaketrekking. Ved denne hendelsen startet Snadder og Snaskum tilbaketrekkingen i sitt distribusjonsledd umiddelbart da mistanken ble kjent, samtidig med at Mattilsynet ble varslet, sier Røkke til avisa.