Grunnskolen i Frøya kommer svært dårlig ut av en sammenligning i Kommunebarometeret for 2017 (ekstern lenke):

  • Statistikken tyder på at skolene i kommunen bidrar lite til elevenes resultater, heter det i analysen som følger barometeret.

  • Frøya ligger på 426. plass av 428 norske kommuner når det gjelder avgangskarakterer etter tiende trinn.

  • Skoleresultatene i Frøya har vært veldig svake de siste årene.

  • Frafallet i videregående skole er blant de største i landet for elever fra kommunen.

  • Arbeidet for å motvirke frafall i videregående må starte i grunnskolen, heter det i analysen.

- Vi er klar over resultatene, og det er ikke noe særlig. Vi vil ikke være på bunnen, sier rektor Sissel Skoran på Sistranda skole, kommunens største skole med 300 elever fra 1. til 10. trinn.

På landsbunnen: Skoleelevene i Frøya forlater ungdomsskolen med langt dårligere karakterer enn landsgjennomsnittet. Slik vil ikke srektor Sissel Skoran på Sistranda skole ha det.

Frøya kan også være et godt sted å bo, skriver vår kommentator.

Frøya på bunnen

«Frøya havner helt i bunnsjiktet på årets tabell i sektoren. Avgangskarakterene på tiende trinn i Frøya har vært veldig svake de siste årene» heter det i Kommunebarometerets analyse av grunnskolen i Frøya. Barometeret viser resultatene fra 2016. Da hadde gjennomsnittseleven i Frøya 35,7 poeng med seg ut av grunnskolen. Landsgjennomsnittet var 41,2.

- Dette er ikke noen god lesning, sier kommunalsjef for oppvekst, Roger Antonsen. Han er helt ny kommunalsjef i Frøya og begynte i stillingen 1. juni i år.

- Men dessverre er det sånn, og det er kjempeviktig å gjøre noe med det, sier han. Nå har skoleledelsen i kommunen allerede invitert seg selv på besøk til Dovre kommune som ligger helt på toppen av barometeret.

Oppdal er for femte år på rad blant ti beste kommunene i landet.

Kommune med mange rike

På de fleste områder gjør Frøya det dårlig på det nasjonale barometeret for 2017. Frøya ender på plass nummer 397 av totalt 428 kommuner når det gjelder kommunale tjenester til innbyggerne.

Samtidig er Frøya den kommunen med høyeste gjennomsnittsformue i landet. Frøyværingene har i snitt nesten tre millioner kroner i formue, ifølge Adresseavisens skattekart fra 2016. Kartet viser også at ti prosent av innbyggerne har registrert millionformue.

Årsaken til rikdommen er først og fremst laksenæringen. Den gjør også at kommunen har stor vekst i folketallet, godt med arbeidsplasser og mange arbeidsinnvandrere. Sistranda har 30 elever med andre morsmål enn norsk. Elevene kommer fra elleve ulike land, nesten fra hele verden.

Frøya videregående skole: Elever fra Frøya er på landstoppen i frafall fra videregående skole. «Det er godt dokumentert at arbeidet for å motvirke frafall i videregående, må starte i grunnskolen», heter det i analysen fra Kommunebarometeret.

Lett å få jobb

- Det er lett å få seg jobb på Frøya, sier rektor Sissel Skoran. Hun mener det er en grunn til at den videregående skolen har stort frafall. Elevene får arbeid og fullfører videregående skole senere. Men rektoren tror ikke at frøyværingene fortsatt kan regne med å gå rett fra ungdomsskolen og ut i arbeid.

Vil ikke være på bunnen: - Vi er klar over resultatene, og det er ikke noe særlig, sier rektor Sissel Skoran, Sistranda skole.

- Det blir strengere krav til sertifisering og formell kompetanse.

- Har det noen betydning for de dårlige skoleresultatene at mange elever har en annen språkbakgrunn?

- Nei, de fleste innvandrerne gjør det bra, sier oppvekstsjefen. Han har inntrykk av at innvandrerelevene både lærer seg norsk kjapt, blir kjapt integrert og er ambisiøse på skolen.

Verken rektoren eller oppvekstsjefen greier å peke på årsaker til at Frøya kommer så dårlig ut i sammenligningen med andre kommuner.

Et gutteproblem

Men oppvekstsjef Roger Antonsen mener det er flere tegn til bedring. Frøyaelevene scorer bedre på de nasjonale prøvene enn på avgangskarakterene i tiende. For femte trinn ligger resultatene på 51. plass i landet. Så blir det gradvis verre til kommunen treffer landsbunnen i tiende trinn.

I åttende trinn er frøyaelevene på 318. plass på nasjonale prøver og i niende trinn er de på 370. plass.

Han har lest tallene i kommunebarometeret nøye. Der finner han også at jentene i kommunen gjør det mye bedre enn guttene.

- Jentene er på landsgjennomsnittet, mens guttene er en utfordring for oss, sier han.

- Guttene presterer veldig dårlig. Vi må sette inn trykket der.

Ungdomsskolelærerne mangler fordypning

Kommunebarometeret viser også at de aller fleste lærerne i barnetrinnet, fyller kompetansekravene for å undervise i norsk, engelsk og matematikk. Derimot er det bare halvparten av ungdomsskolelærerne i matematikk, engelsk og norsk som har fordypning i disse fagene. Men rektoren mener dette er i endring.

- Flere og flere lærere tar videreutdanning for å dekke kravet om fordypning i basisfagene, også på ungdomstrinnet. De fleste nyutdannede lærere i dag har fordypning i utdanningen sin, sier hun.

Oppvekstsjefen viser også til at kommunen har Frøyapakken (se faktaboks) som gir mange økonomiske fordeler til lærere og andre med høyere utdanning når de velger å arbeide og bosette seg i kommunen. Derfor håper han kommunen skal få til å rekruttere nye lærere med riktig utdanning.

Dårlig trivsel

Analysen som følger barometeret viser også til Elevundersøkelsen der en god del av tiendeklassingene sier at de ikke trives godt.

«Det er et lite faresignal. I Norge sier 85 prosent av elevene at de trives godt», heter det i kommunebarometeret.

- Lesing, sier oppvekstsjefen.

- Det er en nøkkel til bedre skoleresultater. Når elevene leser og forstår, løser de også oppgavene i andre fag, sier Roger Antonsen. Han mener skolen gjør mye godt arbeid og slår fast at Frøya kommune bruker mye penger på skolen.