Komité plan i Stjørdal kommune vedtok 19. april i år at det omstridte bygget til Fosslibekken barnehage får dispensasjon fra kommunens reguleringsplan, slik at det kan overstige regulert høyde på både nordre fløy og mellombygget.

Barnehagebygget, som i 2009 ble oppført i strid med gjeldende reguleringsplan for området, må til tross for dispensasjonene gjennom en omfattende ombyggingsperiode. Blant annet skal taket på barnehagen snus 180 grader, slik at det får en fallende profil.

Men selv om ombyggingsarbeidet er i gang, varsler Alba Barnehager, som eier og driver Fosslibekken barnehage, at siste ord i saken ikke er sagt.

Sender saken til Sivilombudsmannen

Prosjektutvikler i Alba Barnehager, Gaute Amund Ringvold, skriver i en e-post til Adresseavisen at de ikke er fornøyd med kommunens vedtak, tross gitte dispensasjoner.

«Vedtaket er i tråd med pålegget vi har fått av administrasjonen om å bygge om, så vi ble truet til å søke om akkurat dette, eller så ville vi fått en bot som kunne slått barnehagen konkurs. Vi aksepterer ikke at administrasjonen bryter plan og bygningsloven med overlegg, og vi lurer på hvilke krefter som driver de til å gjøre det. Vi har sendt saken til Sivilombudsmannen».

Videre: Gaute Amund Ringvold i Alba Barnehager sier de går videre med Fosslibekken-saken, til tross for at ombyggingen av barnehagebygget er i gang. Bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Vegard Eggen

Ringvold sier at de ønsker å få en vurdering på måten kommunen og fylkeskommunen har behandlet saken på.

- Det er greit å få en slik type vurdering før vi går videre med saken, sier Ringvold.

Allerede i 2014 påla Stjørdal kommune Fosslibekken barnehage å endre takhøyden.

- Høres merkelig ut

Rolf Charles Berg, leder i komité plan i Stjørdal kommune, sier at Ringvolds utspill ikke er kjent for ham fra tidligere.

- Det overrasker meg veldig at Alba Barnehager kommer med dette nå, sier Berg.

- Årsaken til at vi gikk inn politisk for denne løsningen, er at vi oppfattet det som en dispensasjon som både eier av barnehagen og naboer var tilfreds med og kunne akseptere. Jeg synes derfor dette høres merkelig ut.

Berg sier kommunen har strukket seg langt med tanke på hvilke dispensasjoner bygget er innvilget.

- Ettersom saken har versert i såpass mange år, ville vi få til en endelig løsning. I mine seks år som planpolitiker så har jeg ikke vært i nærheten av noe lignende, så denne saken kan betegnes som spesiell.

Ikke fornøyd, men aksepterer

Inge Grøntvedt har gjennom den årelange prosessen vært talsmann for naboene til Fosslibekken barnehage. Han ønsker ikke å kommentere Ringvolds uttalelser, og sier at naboene nå forholder seg til kommunens vedtak.

- Det som er viktig for oss å få frem, er at heller ikke vi er fornøyd med vedtaket, men at vi likevel aksepterer det, sier Grøntvedt.

- Vi har holdt på i nesten ni år nå, og ønsker ikke å bruke resten av livet vårt på denne saken. Vi må se videre, og ettersom dette handler om en barnehage og barn som trenger areal, er det akseptabelt for oss at de får dispensasjon fra reguleringsplanen.

Grøntvedt sier naboene føler at de har fått medhold fra Fylkesmannen hele veien, og at de på mange måter har vunnet frem i sitt syn på saken.

- Det som er veldig positivt nå, er at vedtaket har ført til at det endelig skjer noe.

Aksepterer: Representant for naboene til Fosslibekken barnehage, Inge Grøntvedt, sier han er glad for at ombyggingen av barnehagebygget er i gang og kaller vedtaket fra Stjørdal kommune «akseptabelt». Bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Frank Cadamarteri

- Ødelegger barnas lekeareal

Ifølge Ringvold blir barnehagen alene om å ta ombyggingskostnadene, som han sier blir på rundt 10 millioner kroner. Prosjektutvikleren beskriver den pågående ombyggingen som surrealistisk.

«Vi må fjerne hele takkonstruksjonen, ventilasjonssystemene, kabelføringene, og de store vinduene i barnas atelier, og deretter må vi inn med forsterkninger i flere nye bære vegger før vi kan snu og bygge om eller erstatte takstolene. Deretter må alt som ble revet ned, bygges opp igjen, og ingen politikere eller andre myndigheter har foreløpig spurt om dokumentasjon på hva man oppnår med ombyggingen», skriver Ringvold i e-posten.

Han mener ombyggingen ødelegger store deler av barnas lekeareal.

Ombyggingen er ventet å være ferdig i løpet av september i år.