Espen Eikeland Jarland (17) kjøpte dataspillet CS:GO som 14-åring.

Kort tid etter innkjøpet, oppdaget han at det er mulig å ta ut virtuelle verdier, i form av oppgraderinger av spillvåpen, for å bruke dem på gamblingsider.Les også: Han spilte bort 350 000 kroner på 14 timer – nå får «Kristian» og andre spillavhengige et nytt hjelpetilbud

– Jeg ble vant til å vinne mye og ofte, og etter en stund reagerte jeg ikke lenger når jeg tapte våpen til en verdi av 800 kroner, som jeg anså som en lav sum, forteller Jarland.

Etter flere uker med tap, vant Jarland til slutt 37.000 kroner i spillvåpen-oppgraderinger. Da var det gjort. Han ville vinne mer, og ble avhengig.

BT har snakket med flere barn i alderen 14–17 år som har tapt penger på denne formen for gambling. Summene varierer fra 2000 til 15.000 kroner.

Ikke vanskelig for barn å ta i bruk

Noen av gamblingsidene har en formell aldersgrense, men det er ingen som passer på at den blir overholdt.

John Freddy Jakobsen, kjent på Youtube som «Naireks», er et kjent navn innenfor spillverdenen. Han forteller at flere barn har kontaktet ham i fortvilelse over at de har spilt vekk pengene sine.Les også: En av fire 17-åringer gambler

– Det var et barn som spurte hvor mye av konfirmasjonspengene sine han burde bruke på gambling. Et annet barn tok kontakt og sa han hadde tapt mange hundre dollar. Da ble jeg bekymret, sier Jakobsen til BT.

På gamblingsidene blir våpnene omsatt til en reell verdi i kroner. Dermed er det flere som tar dem ut av spillet, og selger og kjøper dem på Facebook, eller andre nettsteder. Betaling skjer gjennom Vipps eller betalingskort.

På en av facebookgruppene opprettet for kjøp og salg av skytespill-oppgraderinger, er det over 6000 medlemmer. Mange av dem er barn.

Avhengighetsskapende

Jarlands gevinst på 37.000 kroner ble et hett tema blant de jevnaldrende på skolen. Dette var den største summen noen i vennekretsen hadde vunnet så langt. Men verdien ble ikke tatt ut, og den daværende fjortenåringen spilte til slutt vekk hele potten.Les også: 110.000 nordmenn i risikosonen for spilleavhengighet

Da sluttet han tvert, og han bruker ikke lenger penger på gambling. I alt tapte han 1400 kroner.

Magnus Eidem er spesialrådgiver i Korus-Øst, en nasjonal instans for personer med pengespillproblemer. Han mener at denne formen for gambling er svært avhengighetsskapende, og at barn ikke har noe å gjøre på slike sider.

Eikeland Jarland har nå sluttet å vedde med virtuelle våpen fordi det tok mye tid og penger. Nå bruker han heller tid på å spille selve spillet, som ikke har noe med bettingen å gjøre. - Litt konkurranseinstinkt er jo bare gøy, forteller han. Foto: ADRIAN BUDAL SØGNEN

– Det er skremmende verdier det er snakk om, og det går fort. Det er de spillene hvor det går fort fra trekning til utfall, som er de potensielt farligste. Samtidig er de svært tilgjengelige og tilrettelagte. Det er ikke vanskelig for barn å ta i bruk slike sider, sier Eidem.

Påvirkes av kjente spillere

Betting med virtuelle våpen er et kjent fenomen for de fleste i spillindustrien. Profesjonelle spillere legger ut videoer av seg selv på Youtube, hvor de spiller direkte med store summer.

Noen av navnene er godt kjent blant unge spillere.

– Jeg hadde sett en del på profesjonelle spillere som vant enorme summer. Dette påvirket meg til å ville prøve det selv. En gang vant jeg mot en kjendis. Det var kult å se reaksjonen hans, og jeg tenkte «shit, kan det være meg?», forteller Jarland.

Les også: Antall spilleavhengige øker: - Det lokkes med alkohol og reiser til utlandet

John Freddy Jakobsen legger selv ut videoer på Youtube, men har ikke drevet med direktesendinger av betting.

– Når barn ser at voksne mennesker, som de selv ser opp til, vinne verdier på flere tusen dollar, skaper det naturligvis en enorm interesse. Man glemmer at man skal være forbilde, sier Jakobsen.

Utbredt fenomen

Lotteritilsynet har konkludert med at denne formen for gambling er å regne som lotteri, da virtuelle våpen vanligvis vil ha en økonomisk verdi for spilleren, og derfor kan forstås som et innskudd eller en gevinst etter lotteriloven.

– Foreldrene mine visste ikke at jeg bettet fra starten, fordi de var litt imot spilling. Men jeg brukte penger på det uansett. Da jeg vant mye, fortalte jeg det. Det tok tid å forklare, men de skjønte det til slutt. De syntes ikke det var greit at jeg brukte pengene mine på det, forteller Espen Eikeland Jarland. Foto: ADRIAN BUDAL SØGNEN

I en artikkel i mars påpekte tilsynet at slike sider er ulovlig å opprette i Norge.

Seniorrådgiver i Lotteritilsynet, Trude Felde, forteller at de fleste sidene er utenlandske, og at det derfor er utfordrende å håndheve norsk lov overfor dem.Les også: Norsk Tipping innrømmer: Noen stortapere spiller bort hundrevis av millioner

– Vi kan oppfordre dem til å stenge ned sidene, men det er vanskelig å kreve det. Får vi tips og henvendelser fra bekymrede foreldre og lignende, er det lettere å prioritere, sier Felde  til BT.

Ifølge Lotteritilsynet er det forbudt å markedsføre lotteri og pengespill i Norge, som ikke har norsk tillatelse. – Annonsen gjaldt spesifikt for CS:GO sin betting. Den lå lett tilgjengelig på fremsiden, og det er en viss sannsynlighet for at de også kan ha ligget på andre nettaviser, forteller Cecilie Dahlgren i Lotteritilsynet. Foto: FAKSIMILE

I begynnelsen av juli oppdaget Lotteritilsynet en annonse på to ulike norske nettaviser som reklamerte for slike nettkasinoer. Ifølge tilsynet vitner dette om at det er et marked for slik betting i Norge.

– Foreldre må sette seg inn i spillet

Førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi, Rune Mentzoni, forteller at det beste foreldre kan gjøre er å få barna til lære dem hva det dreier seg om.

– Det krever faktisk litt av foreldre å bruke tid på å sette seg inn i dette, hvis man skal kunne regulere det. Barn har ingen forutsetning for å forstå hvordan gambling fungerer, og vet ikke at utfallet er basert på tilfeldigheter, forteller Mentzoni.

Jarland forteller at han angrer på at han brukte tid og penger på gambling.

Her er eksempel på et oppgradert våpen som har blitt lagt ut på en facebookgruppe for salg. Oppgraderingen kan man se i form av at våpenet har en annen farge enn det originale. Dette ble solgt for 2350 kroner.

– Det beste rådet jeg kan gi er at man må bruke pengene sine på andre ting. Det er vanskelig å slutte når man først har begynt, sier Jarland.