- Vi vil ikke sette familier i større gjeld enn nødvendig. Det finnes i utgangspunktet gode løsninger for økonomisk hjelp, men det er alltid noen som faller imellom, sier spesialkonsulent Terje Kjørsvik ved Fagenheten for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune.

Tall Adresseavisen har fått innsyn i viser at fra og med 2016 til juni i 2017 har 234 barn risikert å miste barnehageplassen sin grunnet manglende betaling. Av disse mistet 46 av barna plassen.

Over en halv million utestående

I løpet av 2016 var 160 barn i faresonen for å miste plassen, og 31 av disse fikk sluttdato på grunn av manglende innbetaling innen fristen. Til sammen utgjorde dette utestående innbetaling på over 300 000 kroner. 26 av disse barna fikk tilbake barnehageplassen innen kort tid. Av de fem resterende har to begynt på skole og en har reist utenlands.

- Om foreldrene betaler det de skylder etter å ha mistet plassen kan man søke om ny plass med én gang, sier Kjørsvik.

Til og med juni i år er det sendt ut oppsigelsesvarsel vedrørende 74 barn. 15 av disse mistet barnehageplassen i en kortere periode, med litt over 200 000 kroner utestående til sammen. Seks barn står fortsatt uten barnehageplass. Tre av disse skal starte på skolen til høsten.

Lovfestet rett på barnehageplass

I 2015 skapte oppsigelser av barnehageplasser debatt. Storbyer som Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo hadde alle lignende ordninger der barn mistet barnehageplass grunnet manglende betaling fra foreldrene.

På bakgrunn av dette ble saken fremmet i formannskapet i Trondheim, der man etterlyste en bedre oversikt over omfanget av oppsigelser i Trondheim kommune. Dette resulterte i at man fra 2016 begynte å føre statistikk over antall oppsigelser av barnehageplasser.

Tidligere var det slik at søkere på hovedopptaket i august måned ble sjekket for utestående betalinger, noe som hindret tildeling av ny barnehageplass. Slik er det ikke lenger.

- Man har en lovfestet rett på barnehageplass, og alle får tildelt plass under hovedopptaket, selv om du har utestående betaling, sier Kjørsvik.

Gjentatte oppsigelser

Kjørsvik forklarer at utestående betaling fanges opp så lenge familiene går fra en kommunal barnehage til å søke plass i en ny barnehage eid av kommunen. Veksler foreldrene mellom et kommunalt og privat tilbud fanges dette ikke opp av systemet. Da kan man risikere gjentatte oppsigelser og skifte av barnehage.

- Vi har oversikt over situasjonen i kommunale barnehager, men ikke når det gjelder private. Ideelt sett burde det vært et system som fanger opp dette også, mener Kjørsvik.

I saker der foreldre ikke evner å betale for barnehageplass jobber kommunen tett med både barnehagen og familien. Det er ikke før etter tre-fire måneder med gjentatte varsler og inkassokrav at barnehageplassen endelig sies opp.

Føre var

Enhetsleder Britt Holm ved Gjørtlervegen barnehage, en kommunal barnehage i Trondheim, har ikke opplevd å måtte si opp noen på grunn av manglende betaling. Det har likevel vært tilfeller der barn har stått i fare for å miste plassen.

- Når en familie står i fare for at det skal skje, bruker vi å ha en samtale med dem, slik at vi får ordnet opp i det, sier hun.

Enhetslederen opplever at de fleste vet om de ulike variantene av bistand og hvordan de kan søke om moderasjon i foreldrebetalingen. Informasjonen ligger tilgjengelig på nett, og de ansatte informerer også om dette på første foreldremøte.

- Vi gjør et godt stykke arbeid i forkant, noe jeg tror mange barnehager gjør, sier Holm.

Spesialkonsulent Terje Kjørsvik ved Fagenheten for oppvekst og utdanning forteller at Fagenheten jobber tett sammen med barnehage og foreldre i saker der betaling er problematisk. Foto: Privat