– Nå er jeg en vanvittig glad ordfører, smiler Ove Vollan (H) og kaster dressjakka i solvarmen.

Han er klar for ett av sommerens høydepunkter; kontrakter skal skrives under slik at det blir ny aktivitet i Hysnes helsefort. Det skal feires med lokal lunsj: Grønnsaksuppe, rabarbrasaft og marsipankake.

Et halvår er gått siden han og Rissa kommune hadde det første videomøtet med Unicare, en av landets største private helseaktører. Et møte hvor kjemien stemte og alt klaffet, beskriver ordføreren. Og et møte som fra nyttår vil resultere i rundt 40 nye arbeidsplasser til kommunen.

- Det finnes ikke artig å se på at så store lokaler står tomme. Men dette er veldig artig, sier Vollan.

Glade i sola: Mye glede da det ble klart at det igjen blir liv i Hysnes fort i Rissa. Fra venstre Ove Vollan, ordfører, Vigdis Bolås, rådmann Tore Jo Nilsen, seniorrådgiver i Helse Midt-Norge, Trine Berntsen, divisjonsdirektør i Unicare, Bård Skage, innkjøpssjef i Helse Midt-Norge og Vidar Johansen, prosjektleder i Rissa kommune.

Noen taper, noen vinner

Som Adresseavisen har omtalt har Helse Midt-Norge (HMN) nå inngått kontrakter med en rekke nye aktører. HMN skal bruke 280 millioner kroner årlig på rehabilitering. Anbudsrunden som nylig ble sluttført, resulterte i at både Betania Malvik og Røros LHL nå må legge ned deler av sine tilbud.

Mens ordførerkolleger i Malvik og Røros uttrykker sorg og skuffelse over at kommunene taper arbeidsplasser, kan Rissa-ordføreren glede seg over at Unicare som nå er på vei inn i Rissa, dro i land en kontrakt verdt 40 millioner kroner.

- Sånn er dette gamet, noen ganger taper du, andre ganger vinner du. Vi har mistet mye vi også, i fjor ble Hysnes helsefort lagt ned. Nå har det vært en helt fair konkurranse, og vi har vi vunnet, sier Vollan.

Kontrakt: Nå er en av landets største private helseaktører, Unicare, klare for å etablere seg i Midt-Norge. Divisjonsdirektør i Trine Berntsen skriver under kontrakten med Helse Midt-Norge.

La ned tilbudet

Hysnes helsefort ble etablert i 2010, i anlegget som Forsvaret forlot i 2001. Her drev St. Olavs Hospital rehabilitering til personer som på grunn av ulike helseplager sto utenfor arbeidsmarkedet. Men gleden over ny drift ble kortvarig da helseminister Bent Høie plutselig varslet sin misnøye med tilbudet, og sa at regjeringen ville stanse pengene til Hysnes helsefort fra 2016.

I juni i fjor forlot den siste pasienten Hysnes. Siden har Rissa kommune jobbet iherdig med å få ny virksomhet i lokalene som kommunen har investert 70 millioner kroner i.

- Vi hadde veldig tro på Unicare, og vi tenkte at vi ville lykkes sammen med dem, før eller senere. Men at det skulle gå så fort, det så vi ikke for oss, sier Vollan.

For like etter at Rissa og Unicare opprettet kontakt, åpnet Helse Midt-Norge anbudskonkurranser på rehabiliteringstjenester, Unicare kom med flere tilbud, og vant over lokale aktører.

Dermed vil det fra nyttår bli etablert 38 rehabiliteringsplasser for kronisk utmattelsessyndrom, hjerneslag og traumatiske hjerneskader, kronisk muskel- og bløtdelssmerte og sykelig overvekt i Hasselvika. Kontrakten gjelder for fire år, med muligheter for fire års forlengelse.

- Formidabelt

- Dette blir spennende for oss, og vi gleder oss veldig til å samarbeide med kommunen. Dette er et flott anlegg, og det er veldig mange muligheter her, sier Trine Berntsen, divisjonsdirektør for rehabilitering i Unicare.

Det er første gang Unicare etablerer seg i Midt-Norge, men selskapet vil med virksomheten i Rissa få sju rehabiliteringssentre. Berntsen sier at de i starten vil etablere et team med egne ansatte, men det vil bli ansatt nye medarbeidere når pasientene kommer på nyåret. Hun anslår at de vil ha behov for i underkant av 40 årsverk.

Da Hysnes helsefort var i drift, pendlet de fleste ansatte med hurtigbåten fra Trondheim. Nå har rådmann i Rissa og Leksvik, Vigdis Bolås, tro på at driften vil gi tilflytting.

- Dette er litt mer langsiktig enn helsefortet, derfor tror jeg at noen kan komme flyttende. Men uansett er det bra med aktivitet, det gir ringvirkninger og gjør noe med samfunnet rundt, sier hun.

Formidabelt: Kjøpmann Jørgen Sannan ved Joker i Hasselvika er glad for at det nå blir mer liv i bygda.

Jørgen på Joker som de kaller han, eller Jørgen Sannan som kjøpmannen heter, snakker med større ord:

- Dette er helt formidabelt, jubler han når han snakker på vegne av de rundt 350 innbyggerne i bygda. Han mener det er bra for bygda og bra for butikken, og at folk og aktivitet på Hysnes fort vil skape ny optimisme i Hasselvika.

- Betania vesentlig dyrere

Flere politikere har uttrykt sterk misnøye over at ideelle aktører nå har mistet rehabiliteringsoppdrag for HMN. Innkjøpssjef Bård Skage og seniorrådgiver Tore Jo Nilsen i HMN sier at de har tildelt kontrakter etter tre kriterier, kvalitet, pris og at tilbudet skal være helhetlig og tilgjengelig.

- Unicare har presentert et veldig godt faglig tilbud med god spesialistkompetanse. De har også vært konkurransedyktige på pris, sier Nilsen.

Tore Jo Nilsen, seniorrådgiver og Bård Skage, innkjøpssjef i Helse Midt-Norge føler seg trygge på at Unicare vil skape et godt tilbud i Rissa. Foto: Sebastian Bjerkvik

De sier at anbudet fra Betania hadde en vesentlig høyere pris enn Unicare. Sammenlignet med Røros, mener de at Unicare leverte et kvalitativt bedre tilbud.

- Vi vet at når en skal starte et nytt tilbud, så tar det tid å bygge opp kompetansen. Men i dette tilfelle så ser vi at Unicare er dreven og har mye erfaring. Derfor er vi ikke bekymret for at tilbudet til brukerne skal bli rammet, sier Skage.

Betania har klaget på avgjørelsen, men HMN har avvist klagen.

I alt 14 ulike aktører har konkurrert om å få etablere rehabiliteringstilbud for HMN.

- For Helse Midt-Norge er dette en privilegert situasjon hvor vi har fått veldig mange gode tilbud. Men det er fullt forståelig at Betania og andre som ikke har fått kontrakter, er skuffet, sier Skage.