Pilegrimsferden har gått med båt fra Orknøyene til Norge. Der har Beatrice gått Gudbrandsdalsleden til Nidarosdomen. Leden er Norges lengste, og er på 643 kilometer. Med seg på reisen har hun fraktet en 35 kilo tung stein.

- I Skottland finnes det flere tusen år gamle tradisjoner og mytologier om steiner fra Orknøyene. Mennesker sto på steinene for å komme i kontakt med jorda. De mente dette ville gi dem kunnskap og styrke. Konger og herskere brukte også steinene når de innviet nytt land, forteller hun.

Kontakt med naturen

Beatrice er steinhugger. I steinen hun har med seg har hun hugget to fotavtrykk. I løpet av reisen har rundt hundre personer stått i fotavtrykkene.

- Jeg ville ta med meg en del av landskapet i Skottland som er forankret i historien, forteller hun.

Beatrice mener steinen bringer styrke og stabilitet, og at den som står på steinen kommer i kontakt med naturen.

LES OGSÅ: Kulturministeren tar et nytt løft for pilegrimsvandring

Norsk tilknytning

Skottlands nasjonalhelgen St. Magnus kommer fra Orknøyene hvor steinen kommer fra. Han hadde tilknytning til Norge. I år er det 900 års siden han døde. I tillegg tilhørte Orknøyene en gang Norge.

På reisen fra Skottland til Trondheim har Beatrice brukt to måneder. Den 35 kilo tunge steinen har hun fraktet på en vogn.

- Hjulene på vognen måtte jeg bytte fire ganger. De var ikke laget for terrenget i Gudbrandsdalsleden, sier hun.

LES OGSÅ: Nå kan Nidaros pilegrimsgård være reddet

Vurderte du noen gang å ta med deg en lettere stein?

- Det ble jeg anbefalt, men jeg ville ta med meg denne steinen fordi mennesker skal få styrke når de står på den. Om steinen hadde vært letter hadde den ikke hatt samme kraft, forteller hun.

Hun innrømmer at det har vært stunder på turen da hun har angret på at hun tok med seg steinen.

- Men nå som jeg endelig er framme føles det veldig bra, sier 26-åringen.

Siste stopp: vel framme ved Nidarosdomen stilte Beatrice seg på steinen.

Felles mål

Hun valgte å gå Gudbrandsdalsleden fordi hun ville gå en rute som har blitt brukt i flere hundre år, samtidig som hun ville møte flere pilegrimer.

- Jeg hadde ikke forutsett hvor viktige menneskene jeg har møtt skulle bli for turen. Og gå sammen med andre med et felles mål om å komme frem til Nidarosdomen har vært veldig spesielt, forteller Beatrice.

Nå skal hun være i Trondheim i to uker. Blant annet har hun blitt invitert til å vise fram steinen hun har tatt med seg på Olavsfestdagene. Når hun kommer tilbake til Skottland skal steinen stilles ut på et museum på Orknøyene. Planen er at steinen til slutt skal tilbake til Marwick bay på Orknøyene hvor steinen kommer fra.

- Det hadde ikke vært rett for meg om steinen skulle være på et museum for alltid. Nå ender reisen opp der den startet og steinen skal leve sitt liv videre. Jeg er bare en liten del steinens liv, sier Beatrice.

flere tusen år gamle mytologier forteller at steiner fra Orknøyene gir styrke og kunnskap. Foto: Kristin Slotterøy