Rita Ottervik sier hun er stolt over åpenheten i Trondheim kommune.

Ordfører Rita Ottervik har frem til nå ikke kommentert saken som har vekket oppsikt på rådhuset i Trondheim denne sommeren. Det hele startet med at varaordfører Hilde Opoku frontet et utspill som blir tolket som et ultimatum i Overvik-saken:

- Vi vil gå så langt som å si: Vi er ikke interessert i den typen samarbeid vi har nå. Slaget som står på Overvik blir et være eller ikke være for samarbeidet, uttalte Opoku i begynnelsen av juli.

Så, to uker senere, fikk det politiske miljøet en ny overraskelse: Midt i fellesferien, mens ordføreren selv var på ferie, kom fungerende ordfører, Hilde Opoku (MDG), med et utspill sammen med opposisjonsleder Ingrid Skjøtskift (H). De etterlyste mer åpenhet i de politiske prosessene og skrev en kronikk med tittel «Kontorene på rådhuset bør luftes ut».

- Løse og udokumenterbare påstander

Nå er ordføreren på vei tilbake fra ferie, og hun tar kraftig motmæle mot sin egen varaordfører.

- Det er kommet fram en rekke løse og udokumenterbare påstander som jeg reagerer sterkt på. Jeg har aldri skrevet om innstillinger eller lagt meg oppi rådmannens vurderinger, understreker hun.

Allerede fredag kommer det varslede oppvaskmøtet der samarbeidet og Opokus kronikk blir tema. Møtet er fremskyndet.

- Hva forventer du av møtet fredag morgen?

- Vi må først og fremst få en avklaring fra MDG. Jeg leser i Adresseavisen at de vil bryte samarbeidet. I tillegg til at Opoku har kommet med mange heftige påstander. Dette må vi få klarhet i. Det er spesielt forundring når døra mi er åpen og varaordføreren ikke har valgt å ta opp disse tingene med meg tidligere.

Vil ha en avklaring

- Leser du Opoku dit at MDG er på vei ut?

- Ja! Hun stiller jo et ultimatum i en sak som er vedtatt (Overvik, transportløsninger red.anm), så det kan ikke leses på noen annen måte. Vi må rett og slett få en avklaring på hvor vi står nå, sier Ottervik og legger til:

- Jeg er stolt av modellen vi har i Trondheim. Det er en veldig åpen modell. Kommunale råd får sakene tidlig slik at involveringen på alle nivå er stor. Samtidig er det viktig å diskutere nye måter å gjøre ting på og derfor har jeg også tatt initiativ til en ny diskusjon om hele bystyrereglementet.

På spørsmål fra Adresseavisen om å konkretisere hva De Grønne og Høyre er kritiske til, viser Opoku blant annet til at ordføreren får sakene fra rådmannen før alle andre. I det digitale systemet i kommunen fins det en knapp som ordføreren kan trykke og godkjenne en sak – eller sende den tilbake til rådmannen. Bystyresekretariates Øyvind Øyen bekrefter ordningen med at dokumentene er lesbare først etter at ordføreren har godkjent dem.

Etterlyser åpenhet Varaordfører Hilde Opoku ba selv om å få delta i ordførerens faste møter med rådmannen. - Men det har altså ikke blitt slik at jeg kan delta på disse møtene. Ordføreren mente det var vanskelig å finne felles møtetidspunkt. Foto: Kristin Slotterøy

- Vi bør diskutere det prinsipielle ved dagens ordning om ordføreren alene skal ha denne myndigheten, eller om ikke rådmannen i tråd med kommuneloven på selvstendig grunnlag skal vurdere når en sak er godt nok belyst. Så kan formannskapet ta stilling til om de er enige i dette, sier Opoku.

Ba om å få være med

Varaordføreren deltar heller ikke i de faste, ukentlige møtene ordfører Rita Ottervik har med rådmann Morten Wolden.

- Har du bedt om å få delta på disse møtene?

- Før jeg selv ble varaordfører observerte jeg at praksisen var slik. Rett etter valget ba jeg om å få bli med på disse møtene, dette henvendte jeg meg til både ordfører og rådmann om. Men det har altså ikke blitt slik at jeg kan delta på disse møtene.

- Hvorfor ikke?

- Ordføreren mente det var vanskelig å finne felles møtetidspunkt.

- Hvorfor er det viktig at ikke bare ordfører og rådmann deltar i disse møtene?

- Det er prinsipielt viktig at flere er til stede der viktige beslutninger blir tatt. Det er også viktig at varaordføreren er godt nok orientert om hva som skjer i tilfelle ordføreren for eksempel blir syk.

- Vet du for lite om hva som skjer?

- Det har hendt jeg har fått en fornemmelse av at jeg ikke har vært godt nok informert, at jeg ikke har hatt den kunnskapen jeg burde hatt.

- Det er mange partier i koalisjonen som styrer byen. Er det et argument for at flere deltar i viktige møter med rådmannen?

- Ja, vi har en veldig spesiell politisk situasjon i Trondheim. Da er det viktig med ekstra ydmykhet fra oss som styrer, slik at vi hele tiden har strukturer og prosesser som er åpne nok. Nå er det tilfeldigvis jeg som har dette vervet, og på min vakt vil jeg stille de spørsmålene jeg mener det er viktig å stille. Dersom systemet bør endres, er det viktig å gjøre grepene som trengs.

Avviser mangel på åpenhet

Heller ikke tidligere varaordfører Knut Fagerbakke (SV) deltok på ordfører Otterviks møter med rådmannen.

- Dette tok jeg opp med Rita, men det ble avvist. Det er viktig at varaordfører blir med, for å være oppdatert i alle saker. Når det er sagt, hadde jeg selv mange møter med rådmannen – og Rita deltok på noen av disse. Dette gjaldt stort sett enkeltsaker, økonomisaker og plansaker, skriver Fagerbakke i en SMS.

Ble avvist Heller ikke tidligere varaordfører Knut Fagerbakke (SV) deltok på ordfører Otterviks møter med rådmannen. - Dette tok jeg opp med Rita, men det ble avvist. Det er viktig at varaordfører blir med, for å være oppdatert i alle saker, skriver Fagerbakke i en SMS. Foto: Jens Søraa

- Er det problematisk dersom for mye makt sentreres rundt ordføreren i en bred koalisjon?

- Ja. Det bør være to fra politisk ledelse i møter med rådmannen. Spesielt nå når det er så stor politisk bredde mellom partiene som samarbeider, svarer den tidligere varaordføreren.

Ordfører Ottervik avviser at systemet ikke er tilstrekkelig åpent.

- Jeg har fått delegert myndighet fra bystyret til å sette opp sakslister og gjøre sakene klar til behandling. Men alt jeg gjør loggføres elektronisk. Mer etterprøvbart enn dette kan det ikke bli, sier ordføreren og sier at en mulig annen modell er at det er komitélederne som får avgjøre om saken er klar.

- Jeg har ikke noe behov for å ha den jobben.

- Vil Ap kunne gå inn for at et arbeidsutvalg er med i møtene med rådmannen i stedet for bare du og han?

- Jeg vil ikke lage et nytt organ utenom formannskapet, som ikke er åpent. Hver onsdag er det arbeidsmøter mellom administrasjonen og formannskapet. Å lage et AU vil være en dårlig idé og et altfor rigid system. Det er svært sjelden rådmannen og jeg rekker å ha de faste torsdagsmøtene, det blir ofte på telefon, eller under en reise der vi begge er. Men jeg har satt opp faste møter med varaordføreren for å videreformidle informasjon. Nå møter hun ikke så ofte på dem, så det kan hende hun ville fått bedre oversikt hvis hun hadde gjort det.

- Upraktisk og vanskelig

- Men både tidligere og nåværende varaordfører har ønsket å delta i disse møtene. Hadde ikke det vært en grei løsning?

- Jeg kan godt invitere Hilde Opoku på disse møtene de få gangene vi rekker å ha dem på rådhuset, så kan hun få se hvilke spennende politiske avklaringer som skjer der. Det insinueres at det foregår ting på de møtene som det ikke gjør.

- Hvis du godt kunne gjort det, hvorfor har ikke det skjedd når det er ytret ønske om det?

- Fordi det er upraktisk og vanskelig å få til disse møtene. Hun kan godt være der når det passer, men jeg kan ikke være forpliktet til å invitere varaordføreren.

Opoku er forelagt ordfører Otterviks uttalelser og kommenterer dem slik:

- Her virker det som det er en misforståelse ute og går. De Grønne ønsker å oppnå to ting; for det første ønsker vi en evaluering nettopp om styringsformen som bystyret vedtok i 2011. Målet vårt er å sikre åpenhet i alle ledd. Det gjelder også de prinsippene bystyret ber ordføreren styre etter, uavhengig av om vedkommende er rød, blå eller grønn. For det andre mener vi det er behov for en åpen diskusjon om hvordan vi kan sikre større innsyn i selve politikkutviklingen. Det siste er nok det vanskeligste, men burde være en øvelse alle partier ønsket velkommen. Vi har ikke alle svarene.

Opoku opplyser at hun på grunn av sykdom ikke stilte på møtene Ottervik refererer til.