Tirsdag 25. juli skrev Adresseavisen om den nye kontrakten som er inngått mellom Unicare og Helse Midt-Norge, som innebærer at det igjen blir aktivitet på Hysnes fort i Rissa. Kontrakten, som ble signert torsdag 20. juli, sier at Unicare får drive 38 døgnplasser for rehabilitering i lokalene til tidligere Hysnes helsefort.

Les om helsekontrakten som ble inngått i Hasselvika, og feiret med suppe og kake.

Forundret over markering

Betania Malvik står igjen som en av de store taperne etter at Helse Midt-Norge sin tildelingen av rehabiliteringsmidler ble offentliggjort. Ingfrid Eggen Skogrand, direktør ved Betania Malvik, reagerer på markering som fant sted på Hysnes fort.

- Jeg er forundret over at det markeres på den måten når det foreligger en klage som ikke er behandlet, sier Skogrand.

Rettslig: Ingfrid Skogrand ved Betania Malvik sier de vil vurdere å ta saksbehandlingen gjort av Helse Midt-Norge til retten. Foto: Richard Sagen

Klagen som Skogrand henviser til, er levert av Lukas Stiftelsen, som eier Betania Malvik. Den er levert til både Helse Midt-Norge og til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

- I korte trekk går klagen ut på at vi ble invitert til forhandlingsmøte med Helse Midt-Norge uten å få mulighet til reelle forhandlinger i denne anbudskonkurransen, sier hun.

Flere reagerer

I tillegg til Betania Malvik kom også Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) sine klinikker på Røros dårlig ut av anbudskonkurransen. De mister sitt tilbud til sykelige overvektige ved nyttår.

Frode Skanke, medisinskfaglig ansvarlig ved LHL-klinikkene Røros, sier han synes det er spesielt å se bilder av smilende representanter for Helse Midt-Norge på markering i Rissa.

- Vi skjønner at dette er en gledelig nyhet for Rissa kommune som de ønsker å markere, men jeg stusser over at det blir gjort en slik feiring når det fortsatt ligger inne en ubehandlet klage hos KOFA. Jeg forstår at det kan virke provoserende, særlig for en bedrift som er radert ut. Vi føler solidaritet med Betania Malvik i denne saken, sier Skanke.

Solidarisk: Frode Skanke, ved LHL-klinikkene Røros, sier de føler solidaritet med Betania Malvik, og skjønner at markeringen på Hysnes fort kan virke provoserende. Foto: Terje Visnes

- Feirer ikke andres tap

Fungerende administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Daniel Haga, sier de på ingen måte har feiret at andre har tapt en anbudskonkurranse.

- Det er jo sånn at vi inngår en rekke kontrakter gjennom året. At det kommer frem smil i slike forbindelser, hender vel. Jeg forstår at Rissa kommune, som lenge har kjempet for arbeidsplasser, ønsker å markere dette. For oss er dette kun en helt ordinær signering av en kontrakt.

Haga ønsker ikke å spekulere i hva Helse Midt-Norge vil gjøre om KOFA skulle gi Betania Malvik medhold på deres klage.

- Nå er ikke tidspunktet for å kommentere dette. Det jeg kan si er at vi forholder oss til den rekkefølgen for behandling av slike klager som ligger i lov om offentlig anskaffelser.

Avventer: Fungerende administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Daniel Haga, sier de vil avvente på KOFA sin behandling av Betania Malviks klage før de kommenterer saken videre. Foto: Jens Petter Søraa

Vurderer rettssak

Ifølge midlertidig nestleder i klagenemndssekretariatet i KOFA, Jonn Sannes Ramsvik, er den type klage som Lukas Stiftelsen har levert, ikke en prioritert sak. Dette kommer av at det i saken allerede er inngått kontrakter, og derfor kan behandlingstiden ta opp til syv måneder.

Ramsvik sier KOFA sine uttalelser heller ikke er bindene.

- Vi gir en rådgivende uttalelse i sakene vi behandler. Det er noe en part kan bruke som et argument i eventuelle forliksforhandlinger eller søksmål. Men KOFA sitt inntrykket er at de rådgivende uttalelsene vi gir, ofte blir fulgt opp.

Skogrand sier Betania Malvik har fått indikasjoner på at et eventuelt medhold fra KOFA vil være et godt grunnlag for å ta saken mot Helse Midt-Norges saksbehandling videre til retten.

- Vi vil derfor vurdere mulighetene for en eventuell rettssak. Dette er noe vi naturligvis vil diskutere med vår advokat, sier hun.