I helga var det et yrende folkeliv rundt Nidarosdomen.

Barnefamilier, gubber med skyggelue og damer med rullatorer fylte opp plassen rundt Trondheims turistattraksjon nummer én. Tjueåringene er derimot ikke å se. De er vel på Marinen og kaster frisbee og spiller kub.

Fra markedsboder, satt sammen av grovhøvlet plank, kan de besøkende blant annet kjøpe bibler, tovede luer og pilhylstere. Her er det ingen «Guns N Roses»-T-skjorter og plastleker fra Østen. Det er sydenstemming, og sola steker. Om selgerne i bodene hadde vært mer pågående, kunne vi like så godt ha vært i Spania, som i Trøndelag.

Hvordan fungerer en bue?

Utenfor en av bodene står familien Grønnbeck. Yngstejenta Isabel (10) står og ser på en bue i tre.

- Jeg har lyst på en sånn, sier Isabel mens hun ser bort på pappa Sturle, som stiller seg optimistisk til innkjøp av bue. Det er jo tross alt sommer - og ferie. Og familien fra Son i Akershus er på besøk hos farmor i Trøndelag.

- Vi skal se på Anno-aktivitetene. Vi ble alle helt starstruck når vi så Per og Bjørn ute på plassen her. Det var stas, sier Sturle, mens han titter bort på yngstejenta.

Nå har også storsøster Tilde (12) begynte å titte på buen, og jentene diskuterer seg imellom hvordan man egentlig skal holde en bue. Hvilken vei skal egentlig buestrengen spennes?

Hjemmelagede kostymer

Fra landsbyen nede på festivalområdet høres sekkepipe og slagverk. Det er middelaldermusikkgruppa Patrask fra svenske Falun. Gruppa som består av Daniel Åhlman, Sebastian Holm, Axel Gustafsson og Joakim Sennerby, har spilt middelaldermusikk siden 1999.

- Vi spiller en slags middelalder-folk-etno-fusjon. De siste årene er det blitt mer folkmusikk, forteller sekkepipespiller Axel Gustafsson.

Han er, som resten av bandet, ikledd tidsriktige kostymer i et vadmelsaktig stoff. Draktene har de sydd selv. Selv har sekkepipespilleren også et snusetui i lær festet til belte.

Begynte med blokkfløyte

Axel forteller at bandet ble til etter at gutta hadde vært en tur på en middelalderfestival i Sverige. En nedstøvet blokkfløyte og en gammel tamburin seinere, og bandet ble til.

- Vi er på Olavsfestdagene for femte året på rad. Vi spiller også en del i bryllup, forklarer Axel.

- Vi har ennå ikke spilt i noen begravelser, smetter Joakim inn.

På vorspiel i lystig lag kan litt klimpring på en gitar gjøre underverker, men gjelder det samme for sekkepipe?

- Det er sjelden jeg tar med meg sekkepipa på fest, men kanskje jeg burde gjøre det oftere, flirer Axel.

Bandet har funnet en nisje i middelaldermusikken. De har gitt ut tre skiver, og spår at den fjerde kanskje kommer i år. På sommerne reiser de rundt til ulike middelalderarrangement, og etter Olavsfestdagene bærer turen videre igjen.

- I neste uke skal vi spille på en middelalderfestival i Visby på Gotland, sier Joakim

- Når vi er ferdige skal vi ta oss noen øl, konstaterer Axel med lengsel i blikket.

Chat med en prest

Tilbake igjen foran Nidarosdomen har folk satt seg for å overvære en prat med blant annet skuespiller Kristofer Hivju. De svarte plaststolene er alle okkupert.

I det ene hjørnet av plassen lokker et spartansk skilt med en tekst om at du her kan bli kjent med sjømannskirken. Bak hekken, foran Waisenhuset, hersker en bedagelig stemning. Roen står sterk kontrast til folkehavet foran domen. Lukten av vafler henger i lufta, og jernene går for fullt.

- Det er blitt færre sjøfolk, så derfor retter vi oss mer inn mot norske turister. Om du som nordmann havner på sykehus i utlandet, kan det være godt å ha noen med samme morsmål som du kan snakke med. Her kommer vi inn i bildet, forteller Aslaug Sikveland Haugan.

Selv har hun jobbet syv vintere som sjømannsprest i Sjømannskirken på Albir-Villajoyosa i Spania.

I dag er hun på Olavsfestdagene for å fortelle om kirken, som også har tatt skrittet inn i den digitale tidsalder.

- Vi er på Facebook og Instagram. Også har vi en egen app, og en nettkirke. Der kan man chatte med en nettprest, forteller hun.

Hvordan fungerer en bue?: Isabel Grønbeck (10) og Tilde Grønbeck (12) ville gjerne kjøpe pil og bue. Foto: Christine Schefte
Full fres under Olavsfestdagene: Folk ville forevige minnet om middelaldermusikkbandet Patrask. Bandet består av Daniel Åhlman, Sebastian Holm, Axel Gustafsson og Joakim Sennerby. Foto: Christine Schefte
En glad grøtgutt: Jan Frode Woldsnes spiser ofte lørdagsgrøt hos sjømannskirken i Miami. Her sammen med sjømannsprest Aslaug Sikveland Haugan. Foto: Christine Schefte