Møtet finner sted i Erkebispegården og ledes av Alte Sommerfeldt, i regi av Kirkens Nødhjelp.

- Det internasjonale samfunnet har vært veldig tilgivende overfor israelske praksiser, noe som har gjort at de har kunnet holde på så lenge. Israel har selv ingen insentiver til å stanse okkupasjonen, men vi vet at det virker når verdenssamfunnet reagerer. Derfor jobber vi aktivt med å bevisstgjøre det internasjonale samfunnet, forteller den trondheimsaktuelle israelske aktivisten Amit Gilutz, som sier han kan se for seg at en anerkjennelse av Hamas vil kunne være en del av en løsning.

Han er talsperson for israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem, og mener det etter 50 år ikke er noen tvil om at okkupasjonen ikke er midlertidig og at Israel trenger insentiver utenfra for å endre situasjonen.

Israelerens trondheimsbesøk varer i fire dager, og inkluderer blant annet et møte med ordfører Rita Ottervik og andre politikere på mandag. Til Adresseavisen oppsummerer han Israels politikk enkelt:

- Vi ønsker så mye territorium som mulig, med så få palestinere som mulig. For å få til dette tar vi levebrødet fra ett folk og overfører det til andre, gjennom ofte uoffisielle bosettinger, etablering av statlige naturreservater, militære soner og lignende.

Slapp ikke ut

Fredag denne uken omtalte Adressa.no at den palestinske menneskerettighetsaktivisten Hamdi Shaqqura, som skulle delta på seminaret sammen med Gilutz, ikke fikk reise ut av Gaza gjennom den israelske grensen på grunn av manglende sikkerhetsklarering. Han er nestleder organisasjonen i Palestinian Centre for Human Rights.

- Israelske myndigheter begrunner alle slike beslutninger med sikkerhetshensyn, som kan bety alt og og ingenting. Vi reagerer sterkt på at man kan rettferdiggjøre de grusomme tilstandene på bakken og nekte et helt folk sine grunnleggende rettigheter, på bakgrunn av sikkerhetshensyn, kommenterer Gilutz.

Hamdi Shaqqura vil delta via videooverføring ved hjelp av et strømaggregat, da strømtilgangen er begrenset til tre-fire timer i døgnet på Gazastripen.

Nestlederen i Palestinian Centre for Human Rights, Hamdi Shaqqura, kommer ikke til Trondheim likevel. Foto: Pressefoto

I en uttalelse til Adresseavisen sier den israelske ambassaden i Oslo at ettersom Gaza er styrt av Hamas som er en terrororganisasjon, er det Israels politikk å bare slippe inn folk på humanitært grunnlag. De vil ikke kommentere Shaqquras tilfelle.

Shaqqura, som tidligere har fått utreisetillatelse, forteller at det i det siste året har blitt enda strengere, og nærmest umulig, å bevege seg over grensen, noe en FN-rapport fra mai i år bekrefter.

Brudd på begge sider

Shaqquras organisasjons mål er å påvirke politiske beslutninger og gi juridisk bistand til ofre, og bekjempe menneskerettighetsbrudd utført både av okkupasjonsmaken Israel, de nasjonale palestinske autoritetene og det praktiserende styresmaktene i Gaza. I følge Shaqqura er dette arbeidet imidlertid vanskelig, blant annet fordi palestinerne ikke har noen fungerende lovgivende institusjon, noe som gjør alle former for ansvarliggjøring umulig. Organisasjonen jobber derfor aktivt inn mot de internationale domstolene.

Umulige boforhold

I en rapport fra 2015 spådde FN at det vil bli umulig å bo på Gazastripen innen 2020 hvis den nåværende økonomiske og demografiske situasjonen ikke endres.

Shaqqura er svært bekymret for de kritiske levevilkårene for de nesten to millioner innesperrede innbyggerne i Gaza, der mange lever under fattigdomsgrensen, ikke har tilgang på rent vann, strøm og andre livsviktige ressurser.

- Mitt viktigste budskap på seminaret vil være at katastrofen i Gaza ikke er ulykke eller naturkatastrofe, men jevnlige angrep og innesperring fra Israel under ulevelige forhold, og at vi derfor nå må få en slutt på okkupasjonen, sier Shaqqura.

Nye sammenstøt

Det har siden midten av juli vært nye sammenstøt i Jerusalem, etter at israelske myndigheter monterte metalldetektorer som et sikkerhetstiltak ved inngangen til islams tredje helligste sted, Haram al-Sharif i den okkuperte delen av byen. Hamdi Shaqqura forteller at tusener av demonstranter fortsatt befinner seg bak porten, og krever at alle endringene gjort etter 14. juli endres.

- Det som skjer er typisk israelsk praksis, for å presse palestinere ut av området. De gjør det så vanskelig å være der at folk drar, og så får de ikke lov til å komme tilbake, sier Shaqqura.

Gilutz mener de israelske styrkene behandler demonstrantene som fiendesoldater i de pågående sammenstøtene, men at dette ikke er en unikt situasjon.

- Det internasjonale samfunnet retter gjerne søkelys mot konflikten når det skjer en opptrapping eller noe uvanlig. Men det er viktig å påpekte at den opptrappingen av konflikten vi ser nå bare reflekterer den eksisterende daglige rutinen som alltid er der selv om vi ikke hører om den, sier Amit Gilutz fra B’Tselem.

Håp i Norge

Begge aktivistene tror Norge kan gjøre mye for å bidra til endring i regionen med sin symbolske makt.

- Norge symboliserer vår streben etter fred. Vi hadde høye forventninger etter fredsforhandlingene i Oslo, noe som viste seg å være en falsifisering, sier Hamdi Shaqqura.

- Ensidig dekning

Conrad Myrland fra Med Israel For Fred (Miff) skriver til Adresseavisen i en mail at B’Tselems anklager mot Israel bidrar til å styrke utbredte vrangforestillingene om Israel i det norske folk, og at Hamdi Shaqquras organisasjon ønsker å utsulte og utarme nesten halvparten av verdens jødiske befolkning.

-  Det er forferdelig at Kirkens Nødhjelp gir slike holdninger en talerstol, og samtidig pakker det inn i fine ord som «menneskerettigheter», sier Myrland.

Hans organisasjon er ikke invitert til å bidra på seminaret.

- Det er helt standard prosedyre at Kirkens Nødhjelp og andre kirkelige aktører bare inviterer stemmer som er kritiske til Israel. Jeg har til gode å se at Kirkens Nødhjelp og deres samarbeidspartnere opp mot palestinernes sak inviterer en eneste pro-israelsk talsmann som gir uttrykk for mainstream oppfatninger i det israelske samfunnet. De eneste israelerne som er interessante er de som kan demonisere og delegitimere verdens eneste jødiske stat, sier Myrland.