- Jeg skulle ta salto, men trakk meg midt i hoppet. Jeg landet på hånda, og kjente med en gang at jeg hadde brukket noe, forteller Rikke Mari Aabel. Hun hoppet på trampoline hos en venninne da uhellet skjedde.

- Jeg kjente en smerte inni beinet, på en måte, og hylte. Jeg var litt i sjokk, forteller hun.

Rikke skulle egentlig reist med fotballaget sitt til Norway Cup helgen som var, men det ble det ikke noe av. Først måtte hun opereres.

- Det er skikkelig trist at jeg går glipp av det. Men pappa kjører meg til Oslo etter operasjonen på mandag slik at jeg får være med på det sosiale opplegget, forteller Rikke i forkant av operasjonen.

Et dårlig timet uhell

Fallet på trampolinen ga Rikke et stygt brudd i albuen. Hun forklarer at hele beinet hadde forflyttet seg. Det gjorde veldig vondt, og Rikke ble kjørt på legevakta ved St. Olavs hospital.

- De sendte meg til røntgen, og jeg fikk beskjed om at det var brudd.

Rikke gleder seg til å være ferdigoperert, og få ta turen til Norway Cup, selv om hun ikke får spille selv.

- Jeg skal se på kampene til de andre. I tillegg skal lagkameratene mine vente med å dra på shopping til jeg kommer.

Etter Norway Cup blir det sydenferie med familien. Rikke synes det er litt kjedelig at bruddet i armen går ut over de to tingene hun hadde gledet seg mest til i sommer, men moren hennes forsikrer henne om at de skal teipe over gipsen slik at Rikke i det minste kan bade på tross av skaden.

Stor pågang om sommeren

Legevaktsentralen i Trondheim har fått om lag 100 henvendelser om skader knyttet til trampolinebruk i juni og juli. Det er helt vanlig for sommermånedene, sier Anne Fische, avdelingsleder for legevaktsentralen.

- Det kommer mange henvendelser, men ikke alle er alvorlige nok til at de blir undersøkt. Noen får beskjed om å se an skaden, og tar eventuelt turen til fastlege hvis smertene varer, sier Fische.

Av de 100 henvendelsene er 17 videresendt til St. Olavs hospital. Hvilke skader dette er, varierer.

- Det kan være alt fra hodeskader til stygge håndleddsbrudd. Mindre skader som smerter i nakke, små kutt og overtråkk ser vi også en del av, men disse sender vi ikke til sykehuset.

Sikkerhetsnett og salto

På legevaktsentralen ser de tydelig at godværet trekker folk ut på trampoline. Fische påpeker at folk har blitt mye mer opptatt av sikkerhet på trampoline, sammenlignet med de første årene etter at trampoline kom på markedet.

- Vi ser likevel at det stadig er folk som hopper mange sammen, og da kan farlige situasjoner oppstå. Folk faller på hverandre eller krasjer, og det fører ofte til at folk slår seg.

Fische understreker at det er viktig med sikkerhetsnett på trampolinen. Ellers ser hun mange skader knyttet til at folk prøver seg på salto eller andre triks.

- Det er lurt å være veldig forsiktig hvis man prøver seg på triks man ikke har full kontroll på, sier hun.

Lar seg ikke skremme

Rikkes uhell skjedde nettopp i det hun øvde på å ta salto på trampoline med venninnene sine. Hun sier at hun kommer til å fortsette å øve på salto når armen er bra igjen.

- Man må fortsette å øve på triks, hvis ikke blir man bare redd. Men det er ikke lurt å trekke seg midt i trikset, da går det galt.

Rikkes mamma, Hege Merethe Bakken, forteller at familien har hatt trampoline omtrent så lenge som ungene har kunnet gå. Det har gått mer eller mindre smertefritt for seg fram til nå, og hun synes ungene er flinke til å ta hensyn.

- De venter på tur når de hopper og trikser. Vi følger også med at alt går greit for seg, sier hun.

Mamma Hege Merethe Bakken forteller at ungene vanligvis er veldig flinke til å ta hensyn på trampolinen. Uhell kan likevel skje. Foto: Peter Breivik, Adresseavisen
Rikke (13) mener at man ikke må la seg skremme, og vil fortsette å øve seg på triks på trampolinen. Foto: Peter Breivik, Adresseavisen