Elin Hagerup, pasient- og brukerombud i Sør-Trøndelag, svarer på dine spørsmål. Foto: JENS PETTER SØRAA

Foreldrene mine er 87 og 89 år, og alderdommen sliter på dem både fysisk og mentalt. Min mor har begynnende demens, noe som krever at faren min i større grad må ta seg av henne i hverdagen. Han er selv syk, og svært dårlig til beins. Som verge til foreldrene mine, har mannen min og jeg i flere år brukt mye tid på å ta hånd om dem. Nå har vi innsett at vi trenger bistand fra helsevesenet. Hvor skal vi henvende oss for å få informasjon om hjemmesykepleie og sykehjemsordningen?

Pasientombud Elin Hagerup svarer: Det høres ut som at dere har gjort en stor innsats for foreldrene dine, men nå er det tydelig at både dere og de eldre trenger avlastning fra profesjonelle.

Som pårørende sitter du og mannen din på mye kunnskap om utfordringene med dine foreldrenes helse og bosituasjon. I samarbeid med helsepersonell, vil dere kunne finne en løsning som sikrer forutsigbar hjelp for foreldrene dine – enten der de bor i dag eller på sykehjem.

Jeg skal gi dere informasjon om begge muligheter, men først et svar på hvordan dere går frem for å undersøke din mors begynnende demens.

Utredning av demens: Du mistenker at moren din har demens, og dette er noe som bør undersøkes nærmere. Start med en time hos fastlegen som kan gjøre enklere undersøkelser av din mor, for deretter evt  å få henvisning til spesialhelsetjenesten. Der vil spesialister innen geriatrisk medisin kunne utrede din mor, slik at hun ved en evt demens diagnose får riktig behandling og tiltak.

Hjemmetjeneste: For å få hjelp av hjemmetjenesten, bør fastlegen til foreldrene dine inn i bildet. Hun har fagkunnskapen som trengs for å vurdere om hjemmesykepleie passer for foreldrene dine, og kan dessuten søke om innpass i ordningen for dem. Når søknaden er innvilget, vil foreldrene dine få jevnlige besøk av helsepersonell. Hjemmetjenesten sørger for hjelp med ernæring og legemiddelhåndtering, så vel som sårbehandling og fysioterapi.

Sykehjem: Retten til sykehjemsplass inntrer idet kommunen beslutter at de ikke kan gi forsvarlig hjelp i hjemmet. I de fleste tilfeller er det fastlegen som også her gjør vurderingen. Når det er fastslått at foreldrene dine trenger mer hjelp enn hjemmetjenesten kan gi, vil hun søke om sykehjemsplass for dem. Enkelte ganger søker hun først om et korttidsopphold, før det etter hvert blir utvidet til en permanent løsning.

Vil dere drøfte flere muligheter med oss i Pasient- og brukerombudet? Vi er her for å hjelpe – ta kontakt.

Hilsen Elin Hagerup, pasient- og brukerombud i Sør-Trøndelag.

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: st@pasientogbrukerombudet.no