De siste dagene har Adresseavisen skrevet om tilstanden til de sju vannene som ble rotenonbehandlet i Bymarka i fjor høst, og funnet av abbor i Glennsettjønna tidligere i sommer.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har nå søkt om å rotenonbehandle også dette vannet. Planen er å sette ut ørret i seks av vannene i Bymarka igjen neste år.

Bystyrepolitiker og komitéleder i kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen Svein Otto Nilsen (Pensjonistpartiet) lurer på hvorfor det ikke er satt ut fisk igjen i Vikerauntjønna, snart tre år etter rotenonbehandlingen. Han reagerer på at det fortsatt står et forbudsskilt mot fiske, når vannet uansett er fisketomt.

– Har man i det hele tatt tenkt å sette ut fisk i vannet eller skal vannet være helt uten liv? spør Nilsen.

Vikerauntjønna ligger i nærområdet for Fortunalia og Vikåsen og egner seg absolutt til et flott fiskevann for barn og unge, mener politikeren.

– Dette er en viktig sak for nærområdet og man kan ikke utelukke at folk etter hvert vil sette ut fisk igjen på egen hånd hvis ikke noe skjer, sier han.

Svein Otto Nilsen fra Pensjonistpartiet.

Sjelden naturtype

Før rotenonbehandlingen var det mort og gjedde i Vikerauntjønna. Terje Nøst, fiskeforvalter i Trondheim kommune, opplyser at kommunen ikke har planer om å sette ut ny fisk.

– Det må søkes om enhver utsetting av fisk og det er grunneier som må søke om det. Trondheim kommune er ikke grunneier her. Fra kommunens side er det heller ikke ønskelig med utsetting av fisk av hensyn til videre spredning av fiskearter til Jonsvatnet, sier Nøst, og fortsetter:

– Vikerauntjønna er en unik lokalitet og en fantastisk mulighet til å studere biomangfoldet som utvikler seg – uten fisk. Dette området er brukt som ekskursjonsområde av NTNU over mange år, på grunn av den unike tilstanden med lite fisk og et spesielt biomangfold.

Nøst fremholder at området rundt Vikerauntjønna er en truet naturtype, kalksjø, som er viktig å bevare – helst uten fisk som topp-predator.

Da som nå: Skiltene som fiskeforvalter Terje Nøst i Trondheim kommune hengte opp i 2013, henger fortsatt ved ved Vikerauntjønna.

Grunneier positiv, men avventende

– Men er det ikke unaturlig at det ikke skal finnes fisk her?

– Det er en misforståelse, det. Det er mange vann som opprinnelig var fisketomme. Dette er en unik mulighet til å få et bynært vann fisketomt. Det er også en sjelden naturtype som står på rødlista nasjonalt. Dessuten er det dårlige gyteforhold i vannet i dag. Laksefisk har ingen mulighet for å reprodusere seg selv, og vi ville måtte sette ut fisk hele tida, sier Nøst.

Grunneier Kolbjørn Selmer sier at han ikke har søkt om å sette ut ny fisk i Vikerauntjønna.

– For min del må det gjerne være ørret i vannet, jeg er ikke negativ til det. Det vil være naturlig å gå i dialog med Trondheim kommune om det på et eller annet tidspunkt. Men for øyeblikket har jeg ingen konkrete planer om det, sier Selmer.

I Bymarka er det for øvrig bestemt at rotenonbehandlede Sølvskakkeltjønna skal forbli fisketom, og bli en salamanderlokalitet, ifølge Nøst. Det samme gjelder Isdammen ovenfor Theisendammen.