- Goddagen goddagen, har du vondt i magen, spurte narren i Ole Fredrik Wannebos skikkelse, mens han stilte seg opp foran flere barn for å vise dem hva han hadde i sekken sin.

- En purre kan brukes som sverd, eller en pistol, og er alt du trenger for å overleve, påsto narren, noe barna fliret av og påpekte at var noe merkelig. Og dermed var ridderskolen i full gang.

Ole Fredrik Wannebo og Christine Aspenberg sørger for tull og tøys og moro med historisk forankring i Narrebispegården.

- Det handler om å ta barna på alvor og by på kulturopplevelser av høy kvalitet, sier Liv Inger Grefstad som er ansvarlig for Olavsfestdagenes familieprogram.

Interaktive barn

- At barna er interaktive er noe av det viktigste med familieprogrammet vårt. Det er ikke lenger snakk om at barna bare skal være betraktende. Barna har malt på lerret, vært dirigenter og har fått en stemme som kunstnere ved å bidra på mange områder denne gang, sier Grefstad.

Pilegrimsvandring for barn, og familiemesse med sirkusklovn og barnekor har også vært blant årets aktiviteter. Og Narrebispegården med ridderskole, eventyrfortellinger, lek og tull og tøys i Borggården har vært et av årets mest populære barnearrangement.

Les også: «Uten samarbeid svekkes konsertbyen Trondheim»

En historietime med humor

Christine Aspenberg er ansvarlig for Narrebispegården med sine tre ulike forestillinger inne i Borggården.

Christine Aspenberg er ansvarlig for aktivitetene i Narrebispegården under Olavsfestdagene.

- Tanken er å bruke humor til å lære bort noe om historiske hendelser. På ridderskolen kan barna lære om hvordan det var å være kriger før i tiden. De lærer om strategi, om mot og om det å være lojal, om broderskap og klassisk riddertankegang. De lærer også å skyte med pil og bue, forteller Aspenberg som til daglig er formidler ved Nidarosdomens restaureringsarbeider.

Årets familieforestillinger har hatt flere utsolgte hus, deriblant forestillingen "Olav - fra hat til håp" med Kristofer Hivju i Nidarosdomen.

Historisk forankring

- Stykket tar for seg Olav den helliges historie, fra fødsel til død og er like mye en fortelling om menneskeverd og sivilisasjon, som om innføringen av kristendommen. Den historiske forankringen har vært tydelig til stede også i familieprogrammet i år, sier Grefstad.

4000 SFO-barn har filosofert over årets tema "Idol" i forkant av Olavsfestdagene. Mange har også visualisert sitt idol gjennom en kunstinstallasjon som har blitt stilt ut i et av trærne ved publikumsbygget til Nidarosdomen. Forestillingen «Fuglar» basert på Jon Fosses tekst ble fremført i Nidarosdomen av barn fra seks kulturer og seks religioner.

Mange barn har visualisert sitt idol gjennom en kunstinstallasjon som har blitt stilt ut i et av trærne ved publikumsbygget til Nidarosdomen.

Kroneverksted

Et eget kroneverksted har vært åpent hver dag under Olavsfestdagene der barna kunne lage sin egen kongekrone.

- Vi har hatt ulike verksteder her tidligere, både skjoldverksted og lueverksted, og tanken er at barna skal få lage noe selv som de kan ta med seg hjem etterpå.

Her får Eli Constance Kristoffersen kronen sin tilpasset og ferdig montert. Henrik (t.h) og Hermine har også laget hver sin krone ved kroneverkstedet i Borggården under Olavsfestdagene.

Tvillingene Ingrid og Elise Melum på sju år er i full sving med å lage hver sin krone. Kronen er laget av gullfarget papp som barna pynter med glitrende små glansbilder.

- Hvordan skal dere pynte kronen?

- Jeg skal lime på diamanter og blomster, sier Ingrid.

- Jeg skal ha sølvfargede sommerfugler på kronen min, supplerer Elise som tenker å gjemme kronen til bursdagen i mai neste år.

Johanna Reenaa på to og et halvt år er veldig fornøyd med kronen sin og forteller at hun laget en kongekrone tidligere i sommer også, på et slott i Sveits.

- Sist jeg laget en krone ble den altfor stor og falt ned i øynene mine, men det gjør ikke denne, forklarer hun og plasserer kronen på hodet sitt. Helt passe denne gang.