- Matfestivalen har bitt en stor og viktig salgsarena for produsenter. Vi er en kjempestor lokalmatbutikk på 3500 kvadratmeter telt over tre dager, og utstillerne har solgt enda bedre i år enn i fjor, sier Rustad og tilføyer at festivalen nå har fått et enda større mangfold, og at produsentene har blitt gode på å lage nye produkter.

LES OGSÅ: Denne festivalen er regnet som et av Skandinavias beste reisemål

Større mangfold

- Tidligere fikk vi tilbakemeldinger på at det var litt mye ost og litt mye kjøtt. Men nå ser vi blant annet at vi har fått en rekke flere kornprodukter, og nye matvarer som er laget av dette, sier Rustad og sikter til brødmat av urhvete og forskjellige nye frokostblandinger. Mangfoldet dreier seg også om at hele Midt-Norge er representert, i tillegg til noen produsenter fra andre kanter av landet.

LES OGSÅ: Aldri før har flere produsenter deltatt på Trøndersk øl- og matfestival

- Folk må inspireres til å handle lokal mat

- Vi har mange regioner, noe som er viktig med tanke på å utvikle samarbeid mellom produsenter og serveringssteder. Dette handler også om turistnæringen, at folk inspireres til å reise til de ulike stedene, og at de handler lokal mat, sier Rustad.

Årets festival kunne skilte med 24 nye produkter. Matfestivalen har tangert sine egne rekorder både når det gjelder antall utstillere, antall nye produkter og publikumsoppslutning hvert år siden de startet i 2005. Etter årets festival må arrangørene tenke nytt blant annet når det gjelder lokalisering.

LES OGSÅ: Vi spiste oss fra Rindal til Bindal

Ny arena neste år

- Det er det som er utfordringen nå, vi må hele tiden utvikle oss for å holde interessen oppe. Neste år må vi finne en annen arena for Matfestivalen på grunn av utbyggingen av Torget. Så nå vurderer vi forskjellige alternativ for de neste to årene, sier Rustad.

Hun mener dessuten at det er på tide at Midt-Norge tar utfordringen om å befeste sin posisjon som Europas matkammer for ren mat.

LES OGSÅ: Spis deg gjennom Trøndelag

Et matrike i verdenssammenheng

- Vi har verdens reneste produksjon av sjømat- og landbruksprodukter. Det er en posisjon i Europa og i verden for øvrig som ingen har tatt og som vi bør befeste. Vi er et matrike i verdenssammenheng. Da vi var på matmessen Grüne woche i Berlin tidligere i år snakket folk om betydningen av ren mat, ærlig mat og vill mat med minst mulig antibiotika og sprøytemidler, forteller Rustad og sikter til at matprodusentene i Midt-Norge verken benytter hormoner, genmanipulering eller andre omdiskuterte tilsettinger.

- Økologisk og ren mat er etterspurt over hele verden. Dette er ikke snakk om billigmat, men om kvalitetsmat og ærlig mat folk er villige til å betale for. Det gjøres så mye bra i Midt-Norge, og noe må rettes opp, men vi kan altså bli hovedleverandør av verdens reneste mat, sier Matfestivallederen.

Krever samarbeid

- Hva slags utslag vil dette gi?

- En dag kommer tollbarrierene til å endre seg, og da handler det om å være godt forberedt. Vi har naturgitte kvaliteter i vår matproduksjon som gjør at vi kan fremme bærekraftig mat som noe unikt for denne regionen. Og her må produsentene stå samlet, dette er det ingen som klarer alene. Det er en posisjon man må jobbe sammen om for å få, avslutter Rustad.

- Vi har naturgitte kvaliteter i vår matproduksjon som gjør at vi kan fremme bærekraftig mat som noe unikt for denne regionen, sier leder for Trøndersk Matfestival, Aslaug Rustad. Foto: Vegard Eggen