I Adresseavisen fredag kom SV-nestleder Snorre Valen med sterk kritikk av den brede sentrum-venstre-alliansen i Trondheim. Ifølge den avtroppende stortingsrepresentanten er ikke Trondheim lenger et politisk forbilde, og det er for mange partier som styrer til at det er mulig å lage politikk. Valen var også sterkt kritisk til at det styrende flertallet ikke er enige i de store og viktige byutviklingssakene – der Ap går til Høyre og Frp for å få flertall.

Kritisk SV-nestleder Snorre Valen mener Trondheim ikke lenger er et politisk forbilde. Foto: Heikny Havik Skjærseth

- Blir ikke enige

SV-topp i Trondheim, Ottar Michelsen, er langt på vei enig med partikollega Valen i hans beskrivelse av dagens politiske Trondheim.

- Når det skal utvikles politikk i et samarbeid med sju partier, sier det seg selv at det blir for mange hensyn å ta til at man greier å bli enige om nye tydelige prosjekt. Et eksempel er vårt forslag om å innføre en tillitsreform i de hjemmebaserte tjenestene, der de ansatte får bruke mer tid på brukerne og mindre på rapportering. Dette ble først avvist av blant andre Ap. Men etter at Oslo hadde innført dette, foreslo Ap dette selv. Det er jo veldig bra at vi også innfører dette i Trondheim, men det er synd at dette skjer først etter at andre har gjort det, påpeker Michelsen.

- Valen mener de store byutviklingssakene må være en del av en eventuelt ny samarbeidsavtale?

- Det er jeg enig i, vi kan ikke fortsette som i dag der disse sakene er helt frikoblet fra vårt politiske samarbeid. Byutvikling henger så tett sammen med andre viktige saker, som miljø og klima. Det er veldig uryddig at vi ikke skal være enige om disse sakene.

Truer samarbeidet

Før sommeren sørget Ap, Høyre og Frp for at gigantutbyggingene i Trondheim øst skal fortsette med full fart – til tross for at byplansjefen ønsket å ha på plass en overordnet plan for trafikkløsningene før man gikk videre med saken. Etter planen skal derfor rådmannen levere saken med områdeplanen for Overvik allerede 5. september, før den så skal sendes ut på høring.

- Kan de store sakene om byutvikling som snart kommer opp, eksempelvis Overvik, sprenge det politiske samarbeidet?

- Ja. Hvis de store byutviklingssakene undergraver våre mål i klimapolitikken, så kan de selvfølgelig det. Vi har et tydelig mål om nullvekst i biltrafikk og reduserte klimautslipp, og dersom utbyggingsprosjektene undergraver dette målet, kan ikke SV gå inn for det, sier Michelsen.

SV-toppen i Trondheim sier SV ikke vil gå inn i en valgkamp om to år med en uttalt plan om samarbeid med Ap og andre partier.

- Jeg tror uansett det er usannsynlig at dagens konstellasjon fortsetter etter neste valg. Tidligere har flertallet i Trondheim gått til valg på å fortsette dersom vi beholder flertallet, det vil ikke være aktuelt for SV ved neste valg. Hvilke typer samarbeid som er aktuelt må vi eventuelt forhandle om etter valget.

- Blir ikke enige

- SV har vært en viktig del av samarbeidet hele tiden. Tar dere selvkritikk?

- Vi har det samme ansvaret som de andre partiene til å komme opp med gode ideer, men flere partier må ta et større ansvar for å utvikle nye visjoner. Det er fortsatt mulig å utvikle politikk, selv om mye framdriften har stoppet.

- Men hvorfor forhindrer et bredt samarbeid de gode politiske ideene?

- Vi blir ikke enige om hva som er de gode ideene. Når det gjaldt tillitsreformen, klarte vi ikke å overbevise dem. Ofte kan det være ting som koster penger, og når sju partier skal bli enige er det vanskelig å satse tungt på én eller to prosjekter.

- Gjorde dere en for dårlig forhandlingsjobb på Granåsen?

- Vi fikk gjennom mye viktig, blant annet at vi ikke skal konkurranseutsette velferdstjenester. Når det er sagt, er det ingen tvil om at vi ikke lyktes når det gjaldt den grønne streken. Det eneste vi fastslo var at den skulle lages, men erklæringen sa ikke noe om hvilke områder den skulle omfatte.