Høyre vil tydeligvis gjøre helse til en sentral del av høstens valgkamp: I helgen kom helseminister Bent Høie (H) med flere utspill, og mandag lanserte statsminister Erna Solberg Høyres samlede helseløfter.

Toppkandidat Ingvild Kjerkol (Ap) fra Nord-Trøndelag, som sitter i helse- og omsorgskomiteen, er lite imponert over at Høyre vil utvide ordningen med fritt behandlingsvalg.

- For pasienter i Trøndelag betyr dette bare mer penger til pasienter i sentrale strøk på Østlandet, og mer penger til byråkrati, sier Kjerkol.

Tall fra juni viser at 3835 pasienter har benyttet seg av ordningen siden Høie innførte den høsten 2015. Av disse hører 21 hjemme i Trøndelag. 3100 av pasientene kommer fra de fire fylkene Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold.

ritt behandlingsvalg innebærer at pasienter kan velge hvor de ønsker å motta behandling, både i det offentlige og blant enkelte private virksomheter. Ordningen innebærer også at helseforetakene skal kjøpe mer fra de private gjennom anbud.

- Vi har allerede fritt behandlingsvalg i Norge gjennom fritt sykehusvalg, som Ap innførte i 2001. Privatiseringsreformen fra 2015 har kostet mye penger og brukes av få. Den er bare nok et steg mot privatisering og et todelt helsevesen, sier Kjerkol.

Les også: Jeg ønsker behandling på et annet sykehus

Helseminister Bent Høie ankommer Høyres valgkamp-kickoff i Oslo mandag. Statsminister Erna Solberg innledet om helsepolitikk.

- Uheldig

Helseminister Bent Høie erkjenner at det er store forskjeller.

- Men jevnt over går bruken av ordningen opp. Dette er uansett ikke noe argument for å avvikle fritt behandlingsvalg, vi må bare gjøre den mer kjent, sier Høie til Adresseavisen.

- Er det uheldig at ordningen brukes klart mest av folk på Østlandet?

- Ja, og derfor vil vi utvide. Jeg tror pasienter i Trøndelag er like opptatt av valgfrihet som de på Østlandet. Svaret er ikke å avvikle ordningen, men å få flere til å være med, sier Høie.

- Ap frykter ytterligere privatisering og et todelt helsevesenet?

- Det er Aps alternativ som fører til noe todelt, for hos dem er det bare de pasientene som har råd til å betale seg ut av det som kan benytte seg av det private, sier Høie.

Kjerkol peker på at antallet nordmenn som har private helseforsikringer, øker veldig.

- Mens Høyre har ledet Helse- og omsorgsdepartementet har antallet økt med over 100 000, sier Kjerkol.

- Men bruken av private helseforsikringen økte også under de rødgrønne?

- Ja, men Høyre lovte at behovet for private helseforsikringer skulle forsvinne på grunn av fritt behandlingsvalg. Det stemmer ikke, sier Kjerkol.

Ta Adresseavisens minivalgomat: Hvilken trøndersk toppkandidat er du mest enig med?

Foreslår nye ordninger

Flere av Høyres varslede satsinger innen helse var allerede kjent før pressekonferansen, blant annet redusert ventetid. Høyres valgløfte er at ventetiden ved landets sykehus skal reduseres med ti dager innen 2021. Nå er ventetiden i snitt 60 dager. Kjerkol kommenterer:

- Helt siden 2010 har ventetiden på behandlinger gått nedover. Vi heier på kvalitetsarbeidet som foregår i sykehusene, og har foreslått å styrke sykehusene med 1,5 milliard mer enn hva regjeringen med sine partnere har klart, sier Kjerkol.

Solberg lanserte også utvidede pakkeforløp på pressekonferansen. Det er allerede innført pakkeforløp for blant annet kreftpasienter, noe som innebærer nasjonale, standardiserte pasientforløp som blant annet skal sikre likebehandling. Høyre vil innføre nye pakkeforløp innenfor psykisk helse og rus, og for pasienter med utmattelsessykdommer, smerte-, muskel- og skjelettlidelser. Samtidig vil Høyre utarbeide og innføre nye typer pakkeforløp, kalt pakkeforløp hjem. Her er Ap ganske på linje med Høyre.

I helgen lanserte dessuten Høie en ny ordning for de aller sykeste. Dette kom etter at Aftenposten har skrevet saker om at dødssyke pasienter søker udokumentert behandling i utlandet fordi de ikke føler seg ivaretatt i Norge. Den nye ordningen har vært vurdert av Helsedirektoratet, men de har sagt nei.

Også her er Ap på linje med sin hovedmotstander i valgkampen:

- Dette har vi allerede foreslått, så det er veldig bra. Disse pasientene blir lett ofre for lukrative tilbud i utlandet, sier Kjerkol.

Les mer om fritt behandlingsvalg (ekstern lenke)