Tidligere slet jeg med angst, depresjon og selvmordstanker. Jeg gikk til behandling hos en psykolog, som etter seks samtaler satte en psykiatrisk diagnose på meg. Denne diagnosen er jeg svært uenig i, og det frustrerer meg at det er registrert en diagnose som ikke stemmer. Derfor ønsker jeg å slette den fra pasientjournalen min. Hvordan går jeg frem?

Tonje Ottosen Johnsen ved pasientombudet svarer: Pasientjournalen er et viktig dokument, så jeg forstår at du er frustrert over å føle at informasjonen i den ikke stemmer. Dette er dessverre noe flere sliter med, og vi i Pasient- og brukerombudet mottar ofte slike henvendelser. Helsepersonell har stor nytte av pasientjournalen, og må kunne stole på at opplysningene i den er korrekte. Dersom journalen er feilaktig, kan det i verste fall føre til feil valg i behandling og oppfølging av pasienter.

Heldigvis kan du ifølge Pasient- og brukerrettighetsloven § 5-2 kreve at opplysninger i journal blir rettet eller slettet. Her skal vi hjelpe deg med fremgangsmåten, men først bør vi se hva loven sier.

Slette eller rette opplysninger?

Skal du endre eller fjerne informasjon i pasientjournalen din, må du følge reglene i helsepersonelloven § 42-44. Om du skal få slettet en diagnose må opplysningene være feilaktige eller misvisende, i tillegg til å føles belastende for deg.

Avhengig om du skal rette eller slette journalopplysningene, opererer lovverket med ulike lovbestemmelser. Ettersom du i dette tilfellet spør om sletting, vil jeg ikke gå nærmere inn på bestemmelsen som angår retting. Vilkårene for å få slettet en diagnose fra pasientjournalen er uansett strengere enn å rette en opplysning.

I disse tilfellene kan du kreve sletting

Sletting av opplysninger i journalen blir regulert av helsepersonelloven § 43. Her står det at helsepersonell skal slette opplysninger i journalen «dersom dette er ubetenkelig ut fra allmenne hensyn, og ikke strider med bestemmelser i arkivloven». Dette kan gjøres på krav fra deg personlig, eller av eget tiltak fra behandleren.

Er opplysningene feilaktige eller misvisende, og føles belastende, kan du kreve å få slettet dem. Det samme kan du gjøre om det er åpenbart at informasjonen ikke er nødvendig for å gi deg helsehjelp.

Slik går du frem med kravet ditt

Ut ifra lovbestemmelsene kan du altså be om få slettet diagnosen du er uenig i. Kravet skal rettes mot den som er ansvarlig for journalen – i dette tilfellet psykologen.

Får du avslag på kravet, kan du klage det inn til Fylkesmannen i ditt fylke. Uansett utfall, vil kravet om sletting og begrunnelsen for avslaget nedtegnes i journalen. Dermed vil det altså komme frem av din journal at du er uenig i diagnosen, selv dersom du skulle få avslag på slettingen.

Ønsker du å rette opplysninger i pasientjournalen, går du frem på samme måte.

Hilsen Tonje Ottosen Johnsen,  pasient- og brukerombudet i Sør-Trøndelag.

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: st@pasientogbrukerombudet.no