Denne uken omtalte igjen Adresseavisen saken hvor en trondheimsmor våren 2016 tok med seg sine to barn til utlandet, etter at Fylkesnemnda vedtok å plassere barna i fosterhjem. Barna og mor oppholder seg fortsatt utenlands.

Fylkesnemnda har fratatt mor den daglige omsorgen for barna, og hun er i tillegg siktet for grov omsorgsunndragelse. Barnas mormor er siktet for medvirkning til grov omsorgsunndragelse. Hun ble ifølge politiet pågrepet i utlandet 11. juli og senere ført til Norge.

Ville fly til Sverige

Ole Andreas Thrana, mor og mormors advokat, mener saken var svært nær en løsning i fjor sommer. Da ga statsadvokaten påtaleunnlatelse til mor, for at hun skulle komme hjem og delta i ankesaken som var berammet i tingretten. Men, ifølge advokat Thrana våget ikke moren å komme fordi hun fryktet at barnevernet skulle møte opp på flyplassen med et akuttvedtak om omsorgsovertagelse. Saken gikk for retten i september, uten mor til stede, og utfallet ble at Fylkesnemndas vedtak ble stadfestet.

– Vi var veldig nær ved å løse det. Men mors tillit til politiet og barnevernet forsvant. Mor ønsket å fly til Sverige, for deretter å kjøre bil over grensen til Norge, uten at barnevernet skulle vite noe om ankomsttidspunkt. Men det gikk ikke politiet med på. Passene til henne og barna var gjort ugyldige, og nødpass var eneste mulighet. Da måtte de møte opp på ambassaden i hovedstaden i landet. Det ville bety en lang reise med buss og andre transportmidler. I sum gjorde dette at hun til slutt ble værende. Det var en svært vanskelig avgjørelse for mor, sier Thrana.

Både mor og far til barna er etnisk norske.

Advokat Ole Andreas Thrana.

Oppfordrer mor til å samarbeide

Han forteller at planen var at mor skulle melde flytting til en annen kommune, og deretter få vurdert situasjonen av barnevernstjenesten i den nye kommunen.

– Dersom de mente situasjonen for barna var uholdbar, ja, så måtte de ta ungene. Men det tror jeg ikke ville skjedd. Poenget var å få noen til å se på saken med friske øyne, sier Thrana.

I Adresseavisen i går sa Thrana at de ber om at vedtaket om omsorgsovertagelse fra Fylkesnemnda oppheves og at det gis amnesti for straffeforfølgelsen av mor.

Politiadvokat Gro Helland ved Trøndelag politidistrikt vil ikke si noe om det er aktuelt med en slik løsning.

– Vi er nå inne i en aktiv periode av etterforskningen. Når det gjelder straffesaken mot mor er ikke dette riktig tidspunkt for å si noe konkret om hva en naturlig reaksjon vil være. Men hvordan mor forholder seg videre vil naturligvis spille en rolle i denne vurderingen. Det viktigste for politiet er å få barna trygt tilbake til Norge. De har nå vært unndratt barnevernets omsorg siden i fjor vår. Politiet ser alvorlig på dette blant annet av hensyn til barnas helse og utvikling. Vi oppfordrer mor til å bringe barna tilbake, sier Helland.

Vil ha barna hos fosterforeldre

Imens fortviler barnas far. Han har engasjert et privat sikkerhetsselskap for å intensivere arbeidet med å få barna hjem, og han jobber for å få støtte til advokatbistand. Han er klar over at samvær med barna for hans del ligger langt frem i tid.

– Jeg er enig i at barna må til fosterforeldre for å få den hjelpen de trenger, sier barnefaren til Adresseavisen.

Barnas far ønsker å få barna hjem til Norge og at barnevernet overtar omsorgen for dem. Han mener norske myndigheter og politiet ikke har gjort nok i denne saken. Bildet er tatt i august i fjor.

Bekymret rektor

Barna går ikke på skole i landet de oppholder seg i. Mor ønsket i utgangspunktet å få dem inn på en offentlig skole, men har ikke gjort det på grunn av at de da ville bli registrert av myndighetene.

– De greier seg fint. Hun underviser dem selv, hun er inspirerende og flink, og de opplever mye spennende. Risikoen er jo om mor skulle bli syk, da har hun ikke det nettverket som trengs, sier Thrana.

Barna har nå vært borte fra sitt nærmiljø i over ett år. Rektor ved barnas skole synes det er en svært vanskelig sak.

– Nå er det blitt en politisak og det er en stor belastning for dem å være del i en slik sak. Opplæringen av barna bør ivaretas av en skole. Det handler ikke bare om det faglige, men også om det fellesskapet som en skole utgjør. Det handler om språk, sosial utvikling sammen med andre og kontroll på opplæringen. Det er mange aspekter innen læring og utvikling som er vanskelig å gjennomføre med hjemmeundervisning, sier rektoren.

Tilsynssak mot kommunen

I juni opprettet Fylkesmannen i Sør-Trøndelag tilsynssak mot Trondheim kommune, for å ettergå kommunens arbeid i saken. Fylkesmannen har innhentet opplysninger om hvordan kommunen håndterte saken i tida før, under og etter at de overtok omsorgen for barna. Rapporten er ikke ferdig, men utdanningsdirektør Jostein Krutvik sier at de foreløpig ikke kan peke på spesielt kritikkverdige forhold.

–  Kommunen har jobbet aktivt og vært tett på i saken etter vedtaket i Fylkesnemnda, sier han, og legger til:

–  Det er beklagelig for ungene som har havnet i denne situasjonen. Vi antar at de ikke får et skoletilbud og at situasjonen er usikker og uklar, sier Krutvik.

Advokat Thrana understreker at han ikke på noen måte har anbefalt sin klient å reise vekk med barna.

– Jeg har ingen egeninteresse av det. Nå må politi og barnevern sette seg ned med oss og vise vilje til å løse denne saken. Da finner vi løsningen raskt, sier han.