I Lørenskog kommune har alle ettåringer med seg mamma eller pappa hele den første uken i barnehagen. Den neste uka har de korte dager.

Etter et pilotprosjekt i fire barnehager i 2015 er praksisen innført som obligatorisk for tilvenning i alle i kommunale barnehager i Lørenskog. Også flere av de private barnehagene bruker modellen.

Det handler om hvordan barnehagen, i samarbeid med foreldrene, kan legge til rette for en så god barnehagestart som mulig for barna.

Stressa småbarn

- Tre dager tilvenning er en praksis som har vært stabil og vart lenge, men det er ikke det beste for barnet, sier barnehagekonsulent, Anny Bråthen i Lørenskog kommune.

Anny Bråthen er barnehagekonsulten i Lørenskog.

Dette grunnes i forskning om småbarnas stressnivå. De første to til fire ukene etter oppstart i barnehagen, synes å være særlig stressende for de minste. Det viser studier fra NTNU hvor man har målt barnas nivå av stresshormonet kortisol i løpet av barnehagedagen. Når foreldre er i barnehagen sammen med barnet, er stressnivået normalt.

- Vi ser meget gode resultater av ordningen og foreldres tilbakemeldinger er positive, sier Bråthen.

Foreldre med på laget

En av de mest umiddelbare utfordringene var hvordan foreldrene ville ta imot en endring som ville kreve noe mer tid av dem i en hverdag som allerede er travel. Foreldrene deltar også aktivt i praktiske oppgaver og har ansvar for barnet i stell, lek og måltider når de er med i barnehagen.

- Vi begynte å informere om praksisen allerede da familien fikk tildelt barnehageplassen. Vi hadde foreldremøter før barnehagestart og alle kom på besøk i barnehagen før oppstart. Det er veldig viktig for oss at foreldrene forstår betydningen av en lengre prosess når barnet deres skal tilvennes barnehagen. Og resultatet av dette er at vi får foreldre som er positive til ordningen, sier Anny Bråthen.

Personalet styrket

I tillegg til å få foreldrene med på laget, ble kunnskapen om småbarnas behov styrket i barnehagepersonalet.

- Kompetanseheving i personalet er også en del av prosjektet. Relasjonskompetanse og kunnskaper om barns tilknytning har vært særlig viktig, sier Anny Bråthen.

Professor i pedagogikk ved NTNU, May Britt Drugli, har vært en viktig støttespiller underveis. Anny Bråthen har skrevet en mastergradsoppgave om prosjektet, som i dag er normen for barnehagetilvenning i Lørenskog kommune.

LES KRONIKK: Foreldre bør være vaktbikkje når barnet begynner i barnehagen

Hun sier at ordningen ikke har skapt store diskusjoner.

- Vi blir møtt med forståelse og jeg tror foreldrene ser at dette er en investering i barnet, sier barnehagekonsulent, Anny Bråthen.