Det er en omfattende tiltale på 11 sider som er tatt ut mot mannen. Rettssaken skal gå over tre dager i oktober.

Den tiltalte har vært daglig leder i båtselskapet Atlantic Strømøyvåg DA siden 2007, ifølge opplysningstjensten Visma. Det betyr at mannen ledet bedriften både i 2008 da Ola Hansson (25) døde, i 2009 da Piotr Nosowski (31) døde - og nå sist i 2014 da Krasimir «Kris» Krastev (56) døde.

Alle de tre kamskjelldykkerne omkom mens de arbeidet med å plukke kamskjell fra båten Atlantic Strømøyvåg. Det ble gitt foretaksbøter for regelbrudd i de to første sakene, selv om man ikke kunne sette regelbruddene i direkte eller «tilstrekkelig» årsakssammenheng med dødsfallene.

Les reportasjen om de døde kamksjelldykkerne: Ola, Piotr, Kris og Berge

Krasimir «Kris» Krastev døde trolig rett etter at han hoppet i sjøen. Han ble funnet først etter nærmere en time.

- Grov overtredelse

- Vi mener det er gjort en grov overtredelse av arbeidsmiljøloven paragraf 19.1, noe som kan bety fengsel inntil tre år. Det er skjerpende at en mann har dødd. Det virker også inn at det har vært to dødsfall ved denne båten tidligere, sier politiadvokat Knut Meek Corneliussen i Møre og Romsdal politidistrikt.

Siden dødsfallet skjedde utenfor Smøla, på andre siden av fylkesgrensen, vil rettssaken foregå i Nordmøre tingrett i Kristiansund. To dykkere som var ombord på båten da ulykken skjedde, har fått hvert sitt forelegg på 25 000 kroner.

- Vi mener de to hadde et særskilt ansvar. De har ikke overholdt sine oppgaver, men vi setter ikke dette direkte i sammenehng med selve dødsfallet, sier politijuristen.

Les også: Dette vet vi om hva som skjedde da de fire døde

Les også: Kamskjellbedrift stenges grunnet «overhengende fare for liv og helse»

Henla en siktelse

Også en fjerde person, tilknyttet selskapet Atlantic Discovery, som eide deler av båten, var på et tidspunkt siktet i saken.

- Saken mot denne fjerde personen ble henlagt etter bevisets stilling. Vi har vurdert at det ikke kan bevises at det har skjedd et straffbart forhold her, sier Meek Corneliussen.

Politijuristen som håndterte saken tidligere, har opplyst at de også etterforsket selskapet som var største eier av Atlantic Discovery, nemlig Seashell, som kjøper og selger kamskjellene videre til restauranter i Norge og over hele verden.

- Hva innebærer det at dere har valgt å ta ut tiltale mot daglig leder i båtselskapet Atlantic Strømøyvåg?

- Det betyr at vi mener det er han som er arbeidsgiver, og at det er arbeidsgiver som skal ha en reaksjon i en slik sak. Overtredelsen har skjedd til tross for gjentatte forsøk på å korrigere adferden tidligere. Det ser vi på som såpass alvorlig at vi har valgt å gå på den daglige lederen personlig, sier han.

- Det har gått nesten tre år fra dødsfallet til dere har tatt ut tiltale. Hvordan påvirker det eventuell straffutmåling?

- Direkte liggetid i saken skal komme den tiltate til gode. Det har vært mye arbeid med saken, men det har vært noe liggetid også. Vi må se på dette etter hvert, sier han.

Politijuristen sier de kommer til å legge ned påstand om en fengselssatraff, men at det er for tidlig å si noe om lengden.

Les alle sakene i reportasjeserien «Kamskjelldykkerne»

Ralitsa, datter av Krasimir Emilov Krastev (56) som døde i kamskjellulykken november 2014 på Smøla, sammen med datteren.

- Erkjenner noen faktiske forhold

Meek Corneliussen sier tiltalte erkjenner mange av de faktiske forholdene.

- Men det er ikke en uforbeholden skylderkjennelse. Så får vi se om det endrer seg fremover. Han har ikke vært avhørt ut ifra tiltalen, bare ut ifra siktelsen, sier Meek Corneliussen.

Advokat Olav Cecil Bowitz forsvarer den tiltalte.

- Jeg har bare snakket kort med han på telefon, og jeg har ikke hatt noen konferanse med han enda, sier Bowitz.

- De har vært to dødsfallene ved denne båten tidligere, har de noen relevans for saken, slik dere ser det?

- Jeg har ikke satt meg inn i saken enda, sier Bowiz.

Da Adresseavisen skrev en lengre reportasjeserie om de døde kamskjelldykkerne i fjor, ønsket ikke mannen å uttale seg til avisen. Det er oppnevnt en bistandsadvokat til den avdødes familie, som bor på Frøya.

- Det er bra at det blir en rettssak. Dette har vi ventet lenge på, sier Ralitsa Malakova, som er datteren til den avdøde dykkeren.