Opoku har sendt en permisjonssøknad til ordfører Rita Ottervik. Formannskapet blir orientert over helga.

- Jeg har fått et tilbud jeg ikke kunne si nei til. Når regjeringen i Ghana spør om jeg vil være spesialrådgiver for bærekraftig utvikling, er det mer enn jeg noen gang kunne ha drømt om, sier Opoku til Adresseavisen.

Ektemann i Ghana

Opoku kjenner forholdene i Ghana svært godt. Opokus ektemann bor i landet, og hun har i flere perioder oppholdt seg i det afrikanske landet.

Tidligere i sommer gikk Opoku ut sammen med Høyre-toppen Ingrid Skjøtskift og uttalte at Trondheimspolitikken trengte større åpenhet. Sammen skrev de en kronikk som skapte sterke reaksjoner. Ordfører Ottervik tok også et hardt oppgjør med sin egen varaordfører og krevde svar på om De Grønne fremdeles ville være en del av storkoalisjonen i Trondheim. Etter et oppvaskmøte på ordførerens kontor forsikret alle parter at de ønsket å fortsette samarbeidet.

Hilde Opoku giftet seg med ektemannen Paul i Trondheim for 21 år siden. Foto: Privat

Ønsket av finansministeren

Hilde Opoku forteller at Ghana har som mål å være et forbilde for andre afrikanske land, og det neste budsjettet skal utformes slik at bærekraftsmålene nås.

- Presidenten i Ghana og den norske statsministeren samarbeider i en såkalt «Advocacy group» som skal fremme bærekraftige miljømål, så dette er noe den norske regjeringen også er en del av. Jeg var i Ghana tidligere i vår, og da fikk jeg til et møte mellom finansministeren og den norske ambassadøren. Finansministeren hørte også en tale jeg holdt om dette temaet. Det var etter dette jeg ble forespurt om å bli hans spesialrådgiver, forteller Opoku.

I vår var Opoku i Ghana, og hun arrangerte da et møte mellom landets finansminister Ken Ofori-Atta og den daværende norske ambassadøren Hege Hertzberg. Til venstre budsjettdirektør Eva Mends. Foto: Privat

- Tilfeldig

Hun sier at jobben starter 10. september og at prosjektet skal annonseres på et FN-toppmøte i New York.

- Det har vært mye bråk internt i sentrum-venstre-alliansen i sommer. Er dette den egentlige årsaken til at du søker permisjon?

- Det er tilfeldig at dette kommer så nært i tid, og de to tingene henger ikke sammen. Jeg er innstilt på å komme tilbake til politikken igjen og gjøre en jobb i Trondheim. Derfor flytter jeg heller ikke herfra, jeg beholder huset mitt. Døtrene mine blir ikke med denne gangen, de går på skole i Trondheim og i utlandet, forteller Opoku.

- Visste du om denne jobben før du og Ingrid Skjøtskift gikk ut med saken om at Trondheim-politikken trenger større åpenhet?

- Jeg ble foreslått i sommer, og håpet å gi beskjed før. Men det var først onsdag jeg fikk det offisielle brevet som bekreftet at jeg fikk stillingen. Men jeg hadde gått ut med saken uansett, sier Opoku.

- Nødvendig debatt

- Er det behagelig å forlate Trondheims-politikken nå?

- Debatten om åpenhet var helt nødvendig. Jeg har fortsatt mye ugjort i Trondheim. Så blir det utrolig spennende å starte opp dette prosjektet i Ghana, der små tiltak kan få stor betydning. Det har jo vært mitt andre hjemland de siste tyve årene.

- Det er vanskelig å få permisjon som folkevalgt?

- Ja, og det skal det være. Men vi blir glade når folk får oppdrag for den norske regjeringen også, og for meg som lever et krysskulturelt liv med en fot i Ghana, oppleves det som en plikt å bidra når jeg blir spurt.

Opoku informerte ordfører Rita Ottervik om permisjonssøknaden fredag ettermiddag.

Kan komme tilbake

- Hva sa Rita?

- Hun gratulerte meg og sa det var en enestående mulighet for meg og Trondheim.

- Hvem tar over som varaordfører?

- Det har jeg ingen formening om. Jeg blir borte i et helt år, og siden folkene i vår gruppe ikke har tilstrekkelig erfaring til et slikt politisk verv, har jeg sagt at det må bli opp til samarbeidspartiene å avgjøre dette. Så er det partikollega Ola Lund Renolen som tar over min plass i formannskapet.

- Men kan du komme tilbake som varaordfører?

- Ja. Jeg har undersøkt både kommuneloven og hva Fylkesmannen har uttalt i lignende saker. Når man er valgt for fire år, og blir borte i kortere eller lengre tid, kan man komme tilbake til det samme vervet, sier den avtroppende varaordføreren, som sier hun ikke har hatt tid til å bestille Afrika-billetten ennå.

LES KOMMENTAREN: Ikke gjør som byråkraten din sier!