- Det er ikke uvanlig at vi må søke gjentatte ganger etter sykepleiere for å få stillingene besatt. Det er liten tilgang på sykepleiere, noe som er en stor utfordring og medfører mye logistikk og ekstraarbeid for ledelsen. For å sikre en god og trygg drift er vi avhengig av å ha fleksible ansatte, sier Hanne G.S. Geving, enhetsleder på Brundalen helse- og velferdssenter.

I et enkelt søk på Trondheim kommunes oversikt over ledige stillinger, får Adresseavisen tirsdag treff på 26 ledige stillinger som sykepleier i kommunen. Det mener Norsk Sykepleierforbund (NSF) er et betydelig antall.

- Vi følger jevnlig med på antall ledige stillinger, og i Trondheim kommune er det til enhver tid flere titalls ledige stillinger. Tallene som er akkurat nå er nok ikke eksepsjonelle, men jeg vil si at det er på et betydelig nivå. Det er klart at når du mangler så mange stillinger i en kommune på Trondheims størrelse, må det være et hull i planene til kommunen, mener hovedtillitsvalgt i NSF i Trondheim kommune, Ingrid Berg Selfjord.

- Lønn er et virkemiddel som ofte kan være avgjørende for å vekke interessen for en stilling, sier enhetsleder Hanne G. S. Geving ved Brundalen HVS. Foto: Privat

Utfordringene er sammensatt

Brundalen HVS er et av de mange sykehjemmene i Trondheim som lyser ut sykepleierstillinger i sommer. Enhetslederen har inntrykk av at Trondheim kommune generelt har relativt store utfordringer med å få besatt alle ledige sykepleierstillinger. Samtidig presiserer Geving at erfaringen fra Brundalen HVS tilsier at de sykepleierne som først blir ansatt trives og blir værende.

- Skal vi klare å rekruttere og bygge opp andelen sykepleiere i Trondheim kommune er vi avhengige av å være konkurransedyktige på lønn, mener Geving.

Geving peker på flere utfordringer knyttet til rekruttering av sykepleiere til kommunen. Tidspunkt for praksis i helse- og velferdssenter kommer svært tidlig i studiet, og sykehjem har et mindre fagmiljø enn sykehuset.

- Vi som kommune har muligens ikke vært gode nok på å formidle den medisinske utviklingen og alle de givende og spennende oppgavene en sykepleier møter, sier Geving.

Enhetslederen trekker også frem medienes fokus på negative enkeltepisoder innen eldreomsorgen, og historier og redsel for å være alene på vakt som sykepleier – noe Geving påpeker at er svært sjeldent på flere av institusjonene.

- Lønn er en del av utfordringen, et virkemiddel som ofte kan være avgjørende for å vekke interessen for en stilling. I tillegg må vi som ledere i kommunen kanskje benytte oss i større grad av den muligheten vi har til å gi tillegg for kompetanse. Denne muligheten for økt lønn er ofte ukjent for potensielle søkere, sier Geving.

Lønnsforskjeller påvirker

Norsk Sykepleierforbund opplyser at det til enhver tid er mangel på sykepleiere i kommunene, og mener at lav lønn er en av årsakene. Forbundet mener også at lønnsforskjellene mellom sykehus og kommune er en kjent problemstilling. Sykehuset og kommunen tilhører ulike tariffområder, og lønnsavtalene fører til forskjeller.

- Det er rekrutteringsutfordringer i kommunal sektor, og det er flere årsaker til dette. Men lønn er selvfølgelig en del av det, og er alltid et tema, mener Hovedtillitsvalgt i NSF i Trondheim, Ingrid Berg Selfjord.

- Det er betydelige forskjeller. Et eksempel er at St. Olavs hospital har helt andre tillegg, spesielt på natt. Det er mye bedre tillegg på sykehuset, der det er opp mot 90 kroner i timen i tillegg på natt. I kommunen er det 56 kroner. Om du vil ha en ren nattstilling er det klart du tenker på lønna, mener Selfjord.

Sigrid Fritzvold, rådgiver i Rådmannens fagstab i Trondheim kommune, opplyser at Trondheim kommune ligger på samme nivå som St. Olavs hospital når det gjelder grunnlønn.

- På enkelte nivå i vår fagstige ligger vi også over grunnlønnen ved St. Olav hospital. Ved arbeid på kveld, natt og helg har St. Olavs en annen lønnsavtale som gir større tillegg. I de senere årene har det vært mulig å gi høyere lønn enn det som er avtalt i hovedtariffavtalen. Dette vil være et budsjettspørsmål. Vi vil aldri oppnå lik lønn mellom sykehuset og kommunen siden det er ulike tariffområder. Men det kan bli jevnere enn det er nå. Det er store grupper av ansatte som jobber innenfor dette området.

- Velger sykepleiere sykehuset fremfor kommunen?

- Det er utfordringer med å rekruttere og beholde sykepleiere i hele Norge. Vi opplever at enkelte yrkesgrupper beveger mer på seg enn andre, både at det er intern mobilitet og at man slutter i kommunen, sier Fritzvold.

Lokale lønnsforhandlinger

Sigrid Fritzvold opplever at det generelt er gode søkertall på stillinger for sykepleiere i kommunen.

- Vi har økt antallet sykepleiere i kommunen betydelig sammenlignet med noen år tilbake. Samtidig har også behovet utviklet seg, det bygges flere sykehjemsplasser og flere eldre skal ha hjelp, forklarer Fritzvold.

Hun påpeker at det alltid vil være et visst antall ledige stillinger i en kommune på Trondheims størrelse.

- Med tanke på at vi er en stor arbeidsgiver vil vi alltid ha ledige stillinger. Disse stillingene besettes av kvalifisert personale, sier rådgiveren.

Fritzvold ønsker ikke å kommentere hvordan lønn kan brukes som virkemiddel for å rekruttere sykepleiere i kommunen grunnet pågående lønnsforhandlinger.

- Vi jobber med en rekrutteringsstrategi som skal behandles politisk i høst. Vi har allerede etablert en fagstige som gir ansatte mulighet til å få lønn for kompetanse og ansvar, og mener dette er et godt system.Vi er inne i lokale lønnsforhandlinger nå, og resultatet er ikke offentlig før i oktober.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter