Det er kaffestund på Tiller helse- og velferdssenter. Nystekte vafler og saft er satt frem på bordet i samlingsrommet. I sofaen sitter Oddrun Sanstad Olsen, Marta Overrein og Kirsten Johansen med hver sin Ipad. Der har de lastet ned Memoria, en app som hjelper dem å huske historier fra et langt liv.

- Her hadde vi det artig ja!, sier 70 år gamle Kristen Johansen og ler. Sammen med aktivitør Kristin Brandsæter har hun funnet frem et bilde fra barndommen. Et bilde fra da hun og venninnene holdt på med rampestreker. Da klatret de opp på taket i Innherredsveien for å kaste snøball. Målet var å treffe hattene til mennene som gikk forbi.

Monica Wiken er datteren til Kristen. Hun forteller at stunder som dette gir moren mye glede.

LES OGSÅ: Får gamle til å huske

- Selv om mamma er dement, kan hun få gjenfortalt historier og se gamle bilder i appen. Det gjør henne glad, sier Wiken.

Hun forteller at moren har brukt appen siden februar.

- Tidligere hadde vi en bildebok for mamma som vi limte inn tekst og bilder i. Memoria gjør det mye lettere for oss å oppdatere mamma på det som skjer når vi ikke har mulighet til å besøke henne. Jeg kan legge inn bilder og historier i appen fra mobilen min. Vi skriver også meldinger til hverandre, som mamma kan svare på sammen med en ansatt på sykehjemmet, forteller Wiken.

Artigst med bilder: Oddrun Sanstad Olsen og Marta Overrein er enige om at appen gir dem mye glede. De liker best å se på bildene fra gamledager. Foto: Kristine Eid

Begynte plutselig å prate

På Tiller helse- og velferdssenter har de brukt Memoria siden mars. Brandsæter har jobbet som aktivitør i fem år. Hun forteller at appen har gjort at mange av de eldre har fått livsgnisten tilbake.

- De viser frem bilder av barn og barnebarn og fortelle om ting de er stolte over. Jeg opplever at dette gjør de demente veldig glade, forteller Brandsæter.

Hun mener Memoria gjør det enklere for ansatte å ha en samtale med brukerne.

- Temaene for hva man kan prate om ligger inne i appen. Demente som kanskje ikke husker så mye fra livet sitt, kan komme på ting de har glemt og dele de gode historiene fra et langt liv, sier hun.

Hun tror appen kan være spesielt viktig for beboere med lite språk.

- Vi hadde en beboer som bare svarte ja og nei i flere år. Da vi var inne på Memoria så vi på et bilde av hytta hans. I bakgrunnen av bildet var det et fjell. Jeg spurte ham om han hadde vært oppe på fjellet, og plutselig sa han navnet på fjellet og fortalte at han hadde plukket mye bær der oppe. Det var ganske imponerende, forteller aktivitøren.

Hun mener Memoria har kommet for å bli.

- Dette er første gang vi har hatt mulighet til å lagre brukernes livshistorie digitalt. Vi opplever at det skaper bedre kontakt mellom ansatte og beboere, sier Brandsæter.

Hjelper demente å huske: Oddrun Sanstad Olsen viser fram et bilde i sin Memoria. På bilde holder en venninne datteren hennes. Foto: Kristine Eid

Lansering i utlandet

Johanne Viksaas er oppfinner og gründer i selskapet MinMemoria. Hun forteller at Memoria nå brukes i 46 forskjellige kommuner i landet.

- Memoria er tatt i bruk både på sykehjem og av privatpersoner. For privatpersoner som ønsker å ta i bruk appen, koster det rundt 1000 kroner i året, sier Viksaas.

Neste år er planen at Memoria skal lanseres i utlandet.

- Utfordringene for demente og deres pårørende er de samme over hele verden. Vi håper å lansere Memoria internasjonalt i løpet av 2018, forteller Vikaas.

LES OGSÅ: Ny test kan gi svar på når man får Alzheimers

I dag er det rundt 70 000 nordmenn som lider av demens. Viksaas forteller at MinMemoria stadig får henvendelser fra kommuner og privatpersoner som ønsker å ta i bruk appen.

- I høst skal vi arrangere flere arrangementer der vi presenterer appen og forteller hvordan Memoria kan brukes. Vi har også gjort avtaler med tolv nye kommuner i landet, sier Vikaas.

Hun forteller at målet med Memoria er at hvem som helst skal kunne sette seg ned med appen og bli bedre kjent med en person som lider av demens.

Memoria brukes i dag ved 17 sykehjem i Trondheim kommune. Bedriften holder til på Piren i Trondheim og har i alt fire ansatte.

- Planen er å fortsette utviklingen av Memoria i Trondheim. Her har vi et godt samarbeid med sykehjem og brukerrådet i kommunen, sier Vikaas.

Stor etterspørsel: Johanne Viksaas forteller at Memoria i dag brukes i 46 kommuner og at hun stadig mottar forespørsler fra flere som ønsker å ta i bruk appen. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Rune Petter Ness

Håper på flere arbeidsplasser

Ordfører Rita Ottervik håper appen som MinMemoria har utviklet vil være en standard på alle sykehjem i løpet av forholdsvis kort tid.

- Jeg håper Memoria vil spre seg til resten av landet. Det er en genial løsning som gjør det enklere for dem som jobber på sykehjem å se mennesket og ikke bare pasienten. Jeg tror også at appen vil bedre kontakten mellom sykehjem, pårørende og beboere, sier Ottervik.

Hun mener utfordringen med appen er at den er avhengig av brukernes pårørende.

LES OGSÅ: Her får Moser-forskningen 80 mill... Hvis Jonas Gahr Støre blir statsminister.

- Det er de pårørende som må laste opp bildene og skrive historiene som skal ligge i Memoria. Jeg vil at kommunen skal satse på dette prosjektet. Men skal det bli vellykket må vi ha et bra samarbeid med pårørende, sier hun.

Ottervik er stolt over at Trondheim har entreprenører som Johanne Viksaas.

- Vi har mange entreprenører i byen vår som kommer med fantastiske oppfinnelser og skaper arbeidsplasser. Dette ønsker kommunen å bidra med støtte til. Vi håper at MinMemoria vil skape enda flere arbeidsplasser i fremtiden, sier Ottervik.