Ved leilighetskomplekset St. Elisabeth i Ila tilbys nåværende leietagere et gavekort på 10 000 kroner dersom de kan tipse om andre studenter som ender opp med å leie i en av leilighetene som fortsatt ikke er fylt opp.

- Jeg opplever at studenter har mer å velge i, så vi får mindre henvendelser. Men alle som har sett bygget ender opp med å leie, og det er betryggende for oss, sier eiendomsmegler Martin Havdal i Heimdal Eiendomsmegling.

En form for markedsføring

Havdal forteller at det er snakk om leiligheter med flere soverom. Han er ikke bekymret for at leilighetene ikke skal bli leid ut.

- Det er ganske nye leiligheter, og standarden er god, sier han.

Han forklarer at de har valgt å tilby gavekort på 10 000 kroner til de beboerne som kan finne nye leietagere som en form for markedsføring, og at de også har gjort lignende tidligere år.

- Vi har like stor tro på at det kan komme inn nye leietakere på denne måten, som ved å gå ut med en avisannonse. I tillegg anser vi det som en fin gest for leietagerne våre.

Vanskeligere marked i år

Daglig leder Solveig Hjallen Moan i Utleiemegleren Trondheim sier at det er klart vanskeligere å finne leietakere i dag enn for fem-seks år siden.

- Antall ledige boliger er rundt doblet i antall i løpet av denne perioden. Hvis man sjekker Finn nå, ligger det rundt 900 boliger ute. Tidligere år har dette tallet vært rundt 4-500, sier Moan.

Hun sier at det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel på boligmarkedet i Trondheim. Tidligere år har det gjerne vært flere leietagere enn leieobjekt.

- Jeg synes leiemarkedet i Trondheim fungerer godt sånn som det er nå.

Adresseavisen har sjekket antall annonser på ledige boliger på Finn.no de siste ukene. Fredag 21. juli var det 944 ledige boliger. Fram til fredag 4. august hadde antallet stedet til 961 boliger, og fredag 11. august, like før studiestart, ligger tallet på 911 annonser.

Stiller strengere krav

Hun opplever ikke at det er krise for noen utleiere, og tror alle får leid ut boligene til slutt dersom man legger seg på riktig leiepris.

- Er husleien 500 til 1000 kroner for høy, så kan det hende du ikke får leid ut boligen.

Moan sier at det også er tydelig at leietakere stiller strengere krav til utleieobjekt enn før.

- Studenter er definitivt blitt mer kresne. Det har kommet mange nye studentboliger, og de fleste av disse har ganske ny standard, sier hun.

Hun opplever at boligene må ha ny og moderne standard for å være ettertraktet. Derfor velger mange utleiere å oppgradere standarden.

- Får man ikke leid ut boligen, må man kanskje pusse opp eller senke prisen. Mange velger å gjøre små forbedringer, og det har ofte stor innvirkning på attraktiviteten.

Kresne: Solveig Hjallen Moan i Utleiemegleren Trondeheim opplever at byens studenter har flere valgmuligheter, og derfor ønsker høyere standard nå enn tidligere. Foto: Leikny Havik Skjærseth
Stresser ikke: Eiendomsmeglerfullmektig Martin Havik i Heimdal Eiendomsmegling sier at de merker at det går tregere for seg på boligmarkedet i år enn tidligere. Han er likevel ikke bekymret. Foto: Stian Hatling, Heimdal Eiendomsmegling