Et paraplydekket Gløshaugen var onsdag formiddag arena for immatrikuleringen til årets nye NTNU-studenter. Studiestarten ved Norges største universitet ble offisielt satt i gang klokken 09.30, og i tur og orden entret blant andre utenriksminister Børge Brende (H) og NTNU-rektor Gunnar Bovim scenen som var satt opp på campus. Sistnevnte forsøkte å trøste dem som allerede kjente på et snev av værsyke.

- Gjennomsnittsværet vil bli bedre, det lover jeg dere, sa rektoren fra scenen.

Trakk inn

De varme velkomstønskene til tross, mange oppmøtte trakk etter hvert innendørs for å søke ly fra det kalde været.

- Det er ganske vått ja, så jeg har merket meg været i Trondheim allerede, sier Marte Hoel.

Bærumsjenta tilbrakte deler av immatrikuleringseremonien inne på Elektrobygget sammen med venninnen Solveig Jørgensen (20) fra Oslo. De fikk med seg rektor Bovims lovnad fra scenen, men vær og vind var uansett ikke det jentene tenkte mest på denne dagen.

- Jeg gleder meg til å komme i gang med fadderuka og studiene. Da blir jeg del av en ny krets med mennesker som jeg ikke kjenner fra før, så det blir veldig spennende, sier Jørgensen.

Glade: Solveig Jørgensen (t.v.) (20) og Marte Hoel (20) fikk en klissvåt start på sine studieopphold i Trondheim, men det la ikke en demper på verken stemning eller humør. Foto: Morten Antonsen

- Mini-russetid

Hoel er enig med sin venninne, og sier hun har hørt mye bra om Trondheims studiemiljø.

- Ryktet til byen er veldig bra, og jeg merker det når jeg går i gatene her. Hvor enn jeg snur meg ser jeg unge mennesker, og jeg har et inntrykk av at det skjer noe her hele tiden. Byen har et veldig ungdommelig preg, rett og slett.

Jentene sier de er ekstra spente på de kommende ukene.

- Jeg har ikke fått så mye informasjon, men jeg har hørt at fadderuka er mye spetakkel og moro. Det blir beskrevet som en mini-russetid, sier Hoel.

Lei Oslo

Hoel skal ta et årsstudium i statsvitenskap, mens Jørgensen skal ta et årstudium i pedagogikk. Begge studieretningene er mulig å ta i Oslo, men venninnene sier de ønsket å flytte på seg.

- Jeg var begynt å bli lei Oslo, og for å være helt ærlig synes jeg det er ganske digg å bo lengre unna foreldrene mine enn en liten kjøretur, sier Jørgensen.

- Jeg er jo glad i dem, ikke misforstå. Men det er noe med at man skal være litt selvstendig som student.

- Mest optimistiske man kan delta på

I forkant av sin velkomsttale møtte utenriksministeren Adresseavisen og satt noen ord på hva han syntes om å være til stede på onsdagens seremoni.

- Immatrikulering er noe av det flotteste og mest optimistiske man kan delta på, sier Brende.

- Utdanning gir ballast til å kunne orientere seg i en verden hvor ting endrer seg raskere enn før. Man blir bedre rustet til å skille det vesentlige ifra det uvesentlige.

Sosialiser: Utenriksminister Børge Brende (H) oppfordrer nye studenter til å bruke fadderuka til å stifte nye bekjentskaper som kan bidra til å gjøre studietiden bedre. Foto: Morten Antonsen

Statsråden tror også fadderuken studentene skal igjennom er en verdifull og viktig tid.

- Jeg tror et godt sosialt nettverk ved siden av lesesalen er en viktig del for å kunne lykkes med studiene. Om opprettelsen av sosiale bånd kan gå fortere gjennom å delta på fadderuken, og at det igjen øker trivselen, synes jeg det er en god ting. Men det er klart, jeg mener studiene bør komme først. Alt det andre er krydder.