VALG 2017

- Ingen liker dårlige målinger. Men jeg har faktisk sovet veldig godt og har i dag en større motivasjon enn noen gang.

Ap-leder Jonas Gahr Støre bedyrer at søvnen fortsatt er intakt, men erkjenner at tilbakemeldingene fra meningsmålerne den siste uken gir en viss uro.

To krisemålinger har nå på kort tid stadfestet en trend som måler Arbeiderpartiet inn langt under 30 prosent.

Håper på løft etter debatten

Støre sier selv at partilederdebatten, der mange kåret ham som vinner på mandag kveld, var et personlig løft – og gjorde de dårligere målingene litt lettere å bære.

– Jeg er lettet og jeg håper det synes på meg. Etter partilederdebatten fikk jeg tilbakemeldinger fra ansatte i departementet jeg har ledet som sa at «nå kjenner vi deg igjen». Jeg opplever en lettelse, motivasjon og enorm energi når jeg virkelig kan være meg selv hundre prosent med en politikk jeg tror på, sier Støre.

- Har velgerne sett det siste til «tåkefyrsten» Støre?

- Ja. Jeg er 57 år og er som jeg er. Men nå er politikken klar og det er valgkamp. jeg kan være mer meg selv.

Les hva politisk redaktør Tone Sofie Aglen skriver om de rødgrønne: Borgerlig kaos sa du? Ta en titt på det rødgrønne virvaret.

Skal bli tydeligere og tøffere

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det er hans ansvar å få frem partiets hovedbudskap om at det er et retningsvalg, og mener han er godt i gang. Han tror oppslutningen vil øke gjennom valgkampen.

– Jeg tror det er et mobiliseringsspørsmål. Jeg tror våre velgere ikke har fått øye på skillelinjene klart nok. Det må vi ta på vår kappe.

Nå varsler han en tøffere stil – og tydeligere oppgjør med Regjeringen.

– Vi kan ha vært for lite spisse i vår argumentasjon. Vi er enige om mye i Norge. Det kan dekke over ting. Men vi er klart uenige og har ulike veivalg på noen nøkkelområder. Skatt opp mot velferd er mer meningsfullt nå enn i tidligere valgkamper, fordi oljepengereserven stadig mer ikke lenge er der.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

Ingen forklaring

- Er økningen hos Rødt, SV og til dels MDG et svar fra velgerne på KrF-flørtingen?

- Det er vanskelig og for tidlig å si noe om. Jeg har avskrevet Venstre. Jeg konstaterer at KrF snakker som et opposisjonsparti, men likevel står plassert i politikken der de på nytt ender opp som et støtteparti for Høyre og Frp.

– Kan varselet om økt skatt ha bidratt til lave tall?

– Igjen, jeg vil ikke gjøre meg til vismann over det. Vi gjør det i valgkampen som vi mener er riktig, sier han, og legger til:

– Skal vi lykkes med eldre, helse, klima og teknologi, må vi ta igjen noe av det som er kuttet. Vi vil tilbake på 2014-nivå. De kalte sine lettelser moderate. Vi foreslår å ta inn to tredjedeler. Det må være veldig moderat.

– Vil du gjøre noen strategisk endringer nå?

– Nei, jeg vil ikke det, sier Støre.

TØFFERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre er usikker på hvorfor partiet får krisemålinger under 30 prosent. Nå varsler han en tøffere tone. Foto: SIMEN GRANVIKEN

- Vi svekkes av et sterkt Sp

I Trøndelag er Ap-nervene tilsynelatende under kontroll.

Fylkesordfører og Ap-veteranen Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag blåser av både skatteteorier og KrF-flørt som forklaring på Aps lave målinger ved innspurten i valgkampen.

- Vi ligger selvfølgelig for lavt. Årsaken til dette er at Senterpartiet har vokst. De tar en del av vårt «nivå». Jeg tror det blir vanskelig for oss å nå 35 prosent når Sp er så sterke, spår Sandvik.

Han trøster seg med han mener er en annen meningsmålt tendens:

- Høyre og Frp gjør det dårligere enn sist og Venstre ligger lavt. I sum gir dette et skifte.

Valgkamp mot gjerdet

Sandvik sitter i valgkamputvalget til Arbeiderpartiet i Trøndelag – og er tydelig på hva Ap må gjøre for å komme ut av hengemyra:

- Vi må drive valgkamp mot gjerdet. Vi må drive valgkamp for å overbevise Ap-velgere om at de må stemme Ap.

Selv om bakgrunnstallene fra Adresseavisens siste måling viser at Arbeiderpartiet, til forskjell fra tidligere år, ikke har spesielt mye mer å mobilisere på enn partier som Frp, KrF og Høyre, mener Sandvik at det er nettopp dette Arbeiderpartiet må gjøre nå.

- Det vil nok en gang bli et mobiliseringsvalg. Bare vent og se.

Jakter på Høyre-mandat

Arbeiderpartiets toppkandidat i Nord-Trøndelag, Ingvild Kjerkol, suser rundt i nordfylket for å sikre stemmer for et regjeringsskifte til høsten.

Hun hevder hardnakket at moralen er høy og interessen for dårlige Ap-målinger lav i valgkamp-teamet.

- Jonas trenger ikke bekymre seg for det rødgrønne engasjementet Nord-Trøndelag. Her er stemningen for et regjeringsskifte god, mener Kjerkol.

Den stemningen bidrar ikke minst Senterpartiet til. Partiet står nærmest til å konkurrere med Høyre om det siste distriktsmandatet i Nord-Trøndelag.

- Når Sp flyr høyt på nasjonale målinger, flyr de tre ganger så høyt i Nord-Trøndelag. Vi i Ap gjør det godt, men har fortsatt litt å gå på, sier Kjerkol.

Aps Ingvild Kjerkol Foto: Rune Petter Ness

Stoler ikke på meningsmålinger

Kjerkol vil ikke spekulere i mulige årsaker til trenden med lave målinger. Hun råder partiledelsen til å holde fast på «god, gammeldags Ap-valgkamp» der synlighet og mobilisering står sentralt.

- Men bakgrunnstallene på mobilisering og lojalitet ser ikke så gode ut de heller?

- Er det noe den siste tiden har vist oss er det at målinger kan ta feil. Jeg tror vi har mange vi kan mobilisere til å stemme på oss, sier Kjerkol.

Partiledelsen stoler fortsatt på meningsmålinger. Onsdag ettermiddag sendte de ut sin egen partimåling, en automatisk telefonmåling utført av InFact.

Der ble Ap målt med 31,3 prosent oppslutning og det er igjen rødgrønt flertall. InFact vekter mot det siste kommunevalget.