- Vi har blitt mer anonyme og mer forsiktige nettopp i en tid som krever lederskap, sier Barth Eide om Norge på den internasjonale arenaen de siste fire årene.

Han er på NTNU Dragvoll for å holde forelesning og stå på Ap-stand sammen med Anniken Huitfeldt, leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Les også: Dette diskuterte Børge Brende med PR-sjefen før han tvitret Trump-kritikk

I forrige uke sa utenriksminister Børge Brende til Adresseavisen at han var bekymret for EØS-avtalen dersom Norge får en Støre-ledet regjering med et sterkt Sp og SV, og Rødt og MDG på vippen. Brende bekymret seg også for sikkerhetspolitikken og satsingen på forsvaret.

- Brende trenger ikke å være bekymret. Ap har et krystallklart forhold til EØS-avtalen, og det har vi vist under mange regjeringer, sier Barth Eide.

Aps tidligere samarbeidspartnere Sp og SV ønsker imidlertid å erstatte EØS-avtalen med en ny handels- og samarbeidsavtale. Sp har også mål om en folkeavstemning om EØS-medlemskapet. Sammenlignet med tidligere valg ligger det an til et mye sterkere Sp som kan gå i regjeringssamtaler med bedre kort på hånda.

- Vi har ikke valgresultatet ennå, og vi ønsker et sterkest mulig Ap innenfor en koalisjon. Men jeg har personlig sittet midt oppe i slike diskusjoner med Sp og SV før, og det har gått bra, beroliger Barth Eide.

Espen Barth Eide og Anniken Huitfeldt i samtale med Karim Tahir fra Irak og Alah Kreker fra Syria, som nå er bosatt i Trondheim.

Les intervjuet med Børge Brende: - Det er rett og slett ikke troverdig at dere er bekymret for 300 soldater

- Gjorde feil om atomvåpen

Barth Eide var forsvarsminister fra 2011 til 2012, så utenriksminister fra 2012 til 2013. I dag er han visegeneralsekretær i FN. Om Norges rolle i verden de siste fire årene, sier han:

- Norge har vært mer passive. Vi er ikke helt usynlige, men vi har blitt mer anonyme og mer forsiktige nettopp i en tid som krever lederskap, sier Barth Eide.

Børge Brende var nylig i Trondheim og han oppsummerte da sine fire år i regjering. Foto: Morten Antonsen

Han peker på én ting han mener Brende har gjort feil. Under den rødgrønne regjeringen ble det igangsatt et humanitært initiativ for å spre kunnskap om konsekvensene av atomvåpen.

- Regjeringen trakk seg fra hele initiativet, og det var feil og uheldig. Vi kunne fått til mer troverdig prosess, sier Barth Eide.

Han mener også regjeringen burde ta en sterkere rolle i en annen våpenbegrensende prosess, nemlig såkalt helautonome våpensystemer, også kalt «drapsroboter». Dette er våpensystemer der beslutningen om å ta liv er delegert til algoritmer, som på droner med kunstig intelligens.

- Dette er en stor utfordring, og her kunne Norge tatt en lederrolle, sier Barth Eide.

Espen Barth Eide besøkte denne uken NTNU Dragvoll sammen med Anniken Huitfeldt, leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Frp reagerer på Brende-uttalelse

Utenrikspolitisk talsmann Christian Tybring-Gjedde (Frp) reagerer også på noe av det Børge Brende sa i Adresseavisen i forrige uke. Tybring-Gjedde har tidligere i sommer bedt Brende se nærmere på hvordan de pågående sanksjonene mot Russland kan lettes. Det kommenterte Brende slik:

- Dersom utspillet til Tybring-Gjedde hadde hatt noe som helst å si for utformingen av vår politikk, ville jeg vært bekymret, sa Brende og pekte på at Frp-ere, partiet Rødt, SV-politikere og enkelte krefter nordpå må forstå at det er Putin som sitter med nøkkelen for å få sanksjonene fjernet.

Christian Tybring-Gjedde (Frp) sammen med Frp-nestor Carl I. Hagen.

Tybring-Gjedde kommenterer nå dette slik:

- Regjeringen utgår fra to partier og Frp er ett av disse. Skepsisen til fortsatt sanksjoner mot Russland går langt utover de partiene Børge Brende nevner. Også partier i flere land i Europa, blant dem et av regjeringspartiene i Tyskland, har ytret ønske om at sanksjonene fjernes. En eventuell fjerning av sanksjoner må selvsagt skje i forståelse med våre europeiske partnere, skriver Tybring Gjedde i en e-post.

Siv Jensen (Frp)

Brende avfeide også Siv Jensen (Frp) sitt nylige utspill om EØS-avtalen, og kalte det for «retorikk». Brende sa:

- Jeg kommer ikke på ett eneste eksempel på et kompromiss jeg har måttet inngå med Frp de siste fire årene som ikke er i tråd med Høyres verdisyn i utenriks- og sikkerhetspolitikken, sa Brende til Adresseavisen.

Siv Jensen mener Frp og Høyre har samarbeidet meget godt om utenriks- og sikkerhetspolitikken de siste fire årene.

- Det er fordi vi står hverandre veldig nært i disse spørsmålene. Det er bred enighet på tvers av partigrensene om mye av dette. Jeg mener Frp har fått et betydelig gjennomslag for eksempel når det gjelder langtidsplanen for forsvaret, sier Jensen til Adresseavisen.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017