Selv om langt de fleste Sp-ordførerne i Trøndelag er kritiske til kommunereformen og måten den gjennomføres på, fins det unntak.

Ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang, gleder seg stort til å bli Orkland med 18 000 innbyggere.

- Jeg er kjempeoptimist. Vi blir nye Orkland kommune med 18 000 innbyggere – en slagkraftig kommune med god økonomi! Dette er veldig god distriktspolitikk. Jeg mener at den gode distriktspolitikken får du til i en større kommune med mange tilbud, og hvor du kan dele på utgiftene til for eksempel kommunalt vann og avløp. I kommuner med stram økonomi er det vanskeligere å opprettholde alle grendene. Det er rett og slett enklere å få til en god distriktspolitikk i en større kommune enn en liten, sier Bang og tilføyer:

- Ellers så har jeg som Sp-ordfører ivret for å opprettholde skolestrukturen i grendene våre og vært med å sørge for sikkert vann og avløp til landbruket i grendene.

- Har kommunen din vært utsatt for negativ sentralisering?

- Nei. Vi er et regionssenter, så vi blir ikke så utsatt for sentralisering. Vi blir heller tilført arbeidsplasser. Nav ble riktignok flyttet til Trondheim. Men skatteetaten og politiet er styrket, så vi er tilført arbeidsplasser, mener Bang.

Spurte Slagsvold Vedum

Ordfører i Hemne, Odd Jarle Svanem (Sp) er en annen av Sp-ordførerne som ønsker kommunesammenslåing. Hemne slår seg sammen med Halsa og deler av Snillfjord. Han ser fremtiden lyst i møte:

- Jeg er veldig optimistisk. Vi vil jo være større enn i dag fordi vi har sagt ja til sammenslåing, og jeg tror vi har vokst utover det også. Jeg spurte en gang Trygve Slagsvold Vedum (Sps leder, red anm.) om han var irritert på slike Sp-ordførere som meg. Da svarte han: Nei, hvis befolkningen sjøl ønsker sammenslåing, er det greit, smiler Hemne-ordføreren.

Ordfører i Hemne, Odd Jarle Svanem (Sp), ser fremtiden lyst i møte. - Økonomien ser grei ut fremover fordi vi er lovt kompensasjon for ekstra oppgaver, sier Svanem, som slår seg sammen med deler av Snillfjord og Halsa. Foto: Mariann Dybdahl

Han er ikke i tvil om at innbyggerne vil få det enda bedre i den nye kommunen.

- Vi har sagt ja til sammenslåing, og går sammen med deler av Snillfjord og Halsa. Økonomien ser grei ut framover fordi vi er lovt kompensasjon for ekstra oppgaver. Sammenslåingen vil ikke føre til store konsekvenser for oss. Hemne er pekt på som stedet der kommunesenteret skal ligge, og vi får det bedre på mange vis, sier Svanem og legger til:

- For oss har kommuneøkonomien gått i riktig retning de siste to årene.

- Tømmer Trondheim

I Skaun vedtok kommunestyret med 13 mot ti stemmer at Skaun skal bestå som egen kommune. Ordfører Jon P. Husby (Sp) har stor tro på fremtiden til kommunen sin. En voksende ung befolkning gir uttelling i kommunekassa.

- Jeg er veldig optimistisk. Det har skjedd mye de siste fem årene i Skaun, vi er i ferd med å tømme Trondheim for folk. Denne utviklingen vil fortsette, sier Husby med overbevisning. Han viser til at Skaun ligger sentralt plassert og er den kommunen som har vokst mest i Norge i forhold til innbyggertall.

Ordfører i Skaun, Jon P. Husby, mener kommuneøkonomien er brukbar. - Det har skjedd mye de siste fem årene i Skaun, vi er i ferd med å tømme Trondheim for folk, smiler Husby. Foto: Mariann Dybdahl

- Alt er jo ikke negativt. Den generelle kommuneøkonomien er brukbar. Den er ikke dårlig. Men fordelingen mellom kommunene er det store svakheter med, svarer Husby på spørsmålet om regjeringen har gjennomført tiltak som har hatt positiv betydning for kommunen.

Han svarer kjapt på spørsmålet om situasjonen er bedre eller dårligere enn for fire år siden.

- Situasjonen har blitt bedre. Verden går fremover. Vi har mange flinke folk i kommunen som leverer gode tjenester.

Ta Adresseavisens minivalgomat: Hvilken trøndersk toppkandidat er du mest enig med?

- Kan være et pluss

Steinkjer skal slå seg sammen med Verran, og Sp-ordfører Bjørn Arild Gram sier sentralisering ikke nødvendigvis er negativt for Steinkjer.

Steinkjer skal slå seg sammen med Verran. - Sentralisering av en del tjenester kan være et pluss for oss, men vi ønsker ikke å vokse fordi naboen taper, sier Sp-ordfører Bjørn Arild Gram Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Sentralisering av en del tjenester kan være et pluss for oss, men vi ønsker ikke å vokse fordi naboen taper. Nå går vi inn i en sammenslåingsprosess med Verran, og da får vi 25 millioner til å dekke disse kostnadene. Fra 2020 vil vi også få 20 millioner i belønningsmidler, sier Gram. Ifølge han opplever Steinkjer sentraliseringen på en annen måte enn distriktskommunene.

- Vi er mest preget av at de regionale strukturene er endret. For eksempel politidistriktene. Politimesteren sitter nå i Trondheim, ikke på Steinkjer. Vi får også dragkamper om regionale funksjoner i den nye fylkeskommunen. Sjøl vant vi kampen om hovedkontoret til Nav. Men det betyr ikke at jeg forsvarer den sittende regjeringen.