SV går til valg på å innføre en nasjonal lærernorm, med maks 15 elever per lærer i barnetrinnet og maks 20 elever per lærer fra 5. klasse.

For Trondheim betyr dette 119 ekstra årsverk i grunnskolen, og totalt 159 nye lærer årsverk i Sør-Trøndelag, ifølge SV.

- Den største utfordringen for norsk skole i dag er å bli kvitt overfylte klasserom. Skal vi ha en skole der alle barn har den samme muligheten til å lære, mestre og trives, må ungene få nok tid og oppmerksomhet fra lærerne, sier SV-leder Audun Lysbakken, som er på besøk på Litteraturhuset i Trondheim.

LES KOMMENTAREN: SV spiller poker om makta

Han mener problemet er størst i byer som Oslo, Bergen og Trondheim, men at det også gjelder mange små kommuner.

- Dersom du får 15 elever per lærer istedenfor 20 eller 25, så vil de være en kraftig forbedring av læringssituasjonen, sier SV-toppkandidat Lars Haltbrekken fra Sør-Trøndelag.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

Ta Adresseavisens minivalgomat: Hvilken trøndersk toppkandidat er du mest enig med?

Går heller i opposisjon

SV har satt ned fem såkalte hovedkrav for å gå i regjering med Ap. Kravene inkluderer blant annet profittfri drift av private tilbud innen barnehage, barnevern og asylmottak og økt barnetrygd. Den nasjonale lærernormen er ett av de fem kravene.

- Går dere i opposisjon dersom dere ikke får gjennomslag?

- Ja. Vi skal forhandle med våre politiske venner, men sannheten er at kravene er populære og fornuftige. Vi skal ha gjennomslag for alle de fem kravene, sier Lysbakken.

Han mener Ap er i ferd med å bevege seg i SVs retning.

- Ap har foreslått en norm på 1. til 4. trinn, men dersom man lager en norm bare på de laveste trinnene, så kan skolen oppfylle den ved å flytte på lærere, sier Lysbakken.

Høyre avviser ideen om å innføre en slik norm.

- Vi er, i likhet med SV, også for å få flere lærere inn i skolen. Men heller enn en norm, mener vi at det må flere lærere til hos de yngste elevene, fra 1. til 4. trinn. Vi ansetter nye lærere, så er det opp til den enkelte skole og kommune selv å bestemme, sier skolepolitiske talsmann Henrik Asheim (H).

Les også: Slik vil miljøpartiene sette fart på grønt skifte til sjøs

Audun Lysbakken (SV) under utspørring på Litteraturhuset i Trondheim mandag.

- Lærertettheten ned

Utdanningsforbundet har regnet på utviklingen i antallet lærere nasjonalt de siste årene, justert for endringer i elevtimer. Deres tall viser at til tross for økte bevilgninger fra regjeringen, har det blitt færre lærere.

- Lærertettheten har gått ned fra 5. trinn og oppover. Det betyr at midlene må ha blitt brukt til andre formål. For å sikre at pengene faktisk brukes til flere lærere, trengs en norm for lærertetthet som går helt fra 1. klasse ut videregående skole, sier Geir Røsvoll, leder av Utdanningsforbundet i Trondheim.

Utdanningsforbundet støtter SVs norm.

- Det vil bety at hver lærer får mindre grupper å forholde seg til, og dermed muligheten for å følge opp hver enkelt elev på en bedre måte enn i dag, sier Røsvoll.

Statssekretær Magnus Thue (H) har tidligere beskyldt Utdanningsforbundet for å regne feil når de også tidligere i år hevdet at lærerløftet har ført til færre lærere, da i Bergens-skolen.

- Vi forholder oss til offentlige tall, og jeg klarer ikke å se at vi regner feil, sier Røsvoll.

Les miniduell Sp vs. Høyre: Dette frykter de hvis den andre får makt

Utspørring: Jo Skårderud og Audun Lysbakken under frokostmøte på Litteraturhuset onsdag morgen.