Bravida i Trondheim tar inn 30 lærlinger i høst. Tilsammen er de 69 lærlinger oppå 500 ansatte her.

- Vi er en stor opplæringsbedrift og mener at læreplasser er en viktig arena, både for bedriftenes rekruttering og for ungdommer som søker arbeid, sier regiondirektør Petter Storhaug.

På landsbasis har de 350 lærlinger og tar inn totalt 150 nye nå. Bedriften teller i alt 3000 ansatte og har fagfolk innenfor elektro, rør, automasjon, ventilasjon, telematikk, lås og beslag.

Tidlig ute for å hente ungdommene

For å lykkes som læreplassbedrift har Bravida klare strategier for å rekruttere de ungdommene de trenger og siden ta vare på dem i bedriften. De er tidlig ute for å sikre seg de folkene de trenger og mener at det blir enklere både for dem og ungdommene å planlegge.

- Våre rekrutteringsprosesser begynner tidlig. Vi er ute på skolene høsten i forveien og allerede i januar har vi søknadsfrist og begynner intervjuene. I år var det 250 søknader til våre læreplasser i Trondheim. Her handler det om å vise seg frem og plassene går ikke til dem som har mødre og fedre som banker på døra, sier Storhaug.

Mener bedriftene må tvinges til å ta ansvar

- Vi oppfordrer andre bedrifter til å ta inn lærlinger fordi det er viktig for bransjene og for de unge. Lærlinger er en ressurs, fordi de er fremtidens arbeidskraft, sier administrerende direktør Tore Bakke.

Han er på Trondheimsbesøk i forbindelse med lærlingenes første uke hvor de kurses i HMS, sikkerhet og praktiske innføringer i bedriftens systemer og rutiner.

- I tillegg er det slik at kunden verdsetter at vi er en bedrift som har læreplasser når kontrakter skal inngås. Jeg mener klausulene er for svake og at regelverket burde stille sterkere krav til bedriftene om å ta inn lærlinger. Man må være enda strengere og stille tydligere krav til arbeids- og næringslivet. Det vil stimulere til at flere tar ansvar, sier Tore Bakke.

LES LEDER: Flere ungdommer må få en grunn til å stå opp om morgenen

Støttes av LO

Bravidasjefene og andre som åpner dørene for ungdom får støtte av LO.

Henter arbeidskraft: Administrerende direktør, Tore Bakke og regionsjef Petter Storhaug i Bravida.

- Det er uakseptabelt at 30 prosent av yrkesfagelevene skal få et nei når de har gjennomført et halvgått utdanningsløp, sier Kristian Tangen, distriktssekretær i LO Sør-Trøndelag.

Han mener næringslivet har en vei å gå for å skaffe nok læreplasser.

- Nå må det til en felles dugnad der både private bedrifter og offentlige virksomheter tar sitt samfunnsansvar. Det kan ikke være slik at de den ene dagen roper de etter fagarbeidere, men den neste dagen finner de på dårlige unnskyldninger for ikke å ta inn flere lærlinger.

Alle fortjener en sjanse

Av de drøyt 500 elevene som i dag står uten plass er det mange som vil måtte erstatte tida i lære med elevplass på skole. Andre vil kunne falle ut av utdanningsløpet sitt.

- Vi mener alle fortjener en sjanse, selv om skoletida kan ha vært litt tøff for dem. Det er for enkelt for arbeidsgivere å skylde på at elever er for svake. Det er nok eksempler på at ungdom har vokst med oppgaven. De har blomstret i læretida og funnet sin plass i arbeidslivet, sier Kristian Tangen i LO.

Lærlingansvarlig i Bravida, Ronny Volden, bekrefter dette. Han sitter også i prøvenemnda som skal godkjenne svenneprøver og han ser ulik motivasjon og utvikling hos ungdommene.

Ronny Volden, lærlingsansvarlig i Bravida.

- Alle er forskjellige. Når de kommer inn til oss er mange veldig unge, noen er barn i hodet ennå og trenger mer input og oppfølging enn andre. Når de kommer til oss skal den enkelte lærekandidat ut i et voksenliv hvor de skal ta ansvar for seg selv. Vi minner våre lærlinger om at de bygger cv allerede fra de sitter på skolebenken. Men de er jo ikke ferdige - vi skal lære dem opp, sier Ronny Volden.