– Når Torget likevel skal gjennom en omfattende rehabilitering, er det naturlig at vi tar en ekstra runde rundt ombyggingen, for å vurdere om vi bør planlegge for passive sikringstiltak.

Det svarer rådmannen på spørsmål fra Adresseavisen om det etter forrige ukes terrorangrep i Barcelona er aktuelt å innføre nye fysiske sperretiltak i områder av byen med mye folk.

Wolden har bedt om å få et notat på dette, inklusive anslag på kostnader.

- Dette vil så bli lagt fram for formannskapet, sier han.

Rådmann Morten Wolden og politimester Nils Kristian Moe er enige i at det er naturlig å vurdere om man skal installere automatiske pullerter på Torget, som et eventuelt sikringstiltak i Trondheim.

I terrorangrepet i Barcelona ble en bil brukt som våpen. En hvit varebil kjørte med stor fart inn på den populære paradegaten La Rambla i Barcelona. Fotgjengere ble meid ned. 13 mennesker ble drept og over hundre ble skadd i terroren.

Vurdere terrorfare

- Innføring av fysiske sperringstiltak var et aktuelt tema i forbindelse med 17. mai 2017, der vi hadde en god dialog med politiet. Rådmannens klare standpunkt er at vi lytter til politiet i slike saker, som til enhver tid må vurdere beredskapssituasjonen og mulig terrorfare, sier Wolden.

Han understreker samtidig at det er helt umulig å beskytte seg helt mot denne typen terror, men at det kanskje er mulig å begrense skadeomfanget gjennom å plassere ut passive sikringstiltak.

- Det har man gjort i mange storbyer, eksempelvis er de fleste bruene i London nå sikret. Dette må veies opp mot terrortrusselen og de ulempene dette medfører.

Kan koste mer senere

Sommeren 2020 skal Torget fremstå i ny drakt og bli byens storstue og festplass. Da planene for Torget ble presentert i Adresseavisen i april i år var ikke helautomatiske pullerter ved innfartsårene til plassen tegnet inn.

- Når det nå likevel skal graves i området, må vi gjøre en vurdering av hva det vil koste å montere helautomatiske pullerter. Hvis man finner ut at dette skal installeres i ettertid, kan det blir svært kostbart, sier Wolden.

LES OGSÅ: Må delvis stenge Torget

En pullert er et solid stålrør som tåler kollisjon med et kjøretøy i høy hastighet. Helautomatiske pullerter kan senkes ned i bakken og heves igjen. På Bakklandet er det installert helautomatiske pullerter, som hindrer gjennomgangstrafikk.

Terrorforebygging: Automatiske pullerter er installert på Bakklandet. Nå vil rådmann Morten Wolden vurdere om det skal installeres på Torget som terrorforebygging.

SE VIDEOEN HER:

Helautomatiske pullerter på Bakklandet

skal gjøre fremkommeligheten bedre for syklende og gående. Se hvordan de fungerer i denne videoen

Støtte av politimesteren

Han får støtte av politimester i Trøndelag, Nils Kristian Moe.

- Jeg er enig i at det i forbindelse med rehabiliteringen av Torget er helt rett å vurdere og utrede dette. Å installere pullerter er dyrt, og kostnadene kan bli mye høyere senere, sier Moe.

Politimesteren viser til at Torget ofte benytter til store arrangement.

- Det som har skjedd i de siste årene er at terroren har rammet områder med mange mennesker, i et trangt og avgrenset område, som det ikke er lett å stikke av fra.

Moe kjenner ikke til hvor godt pullerter fungerer.

På Tovet skal det arrangeres markeder, større konserter, festivaler, seremonier, demonstrasjoner og appeller. I de siste årene har terroren rammet områder med mange mennesker.

Kan spare menneskeliv

Politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, sa til NRK fredag at det ikke er aktuelt med fysisk sikring av paradegater som Karl Johan for å hindre lignende angrep i Norge, men justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) mener det må vurderes flere tiltak for å forebygge terrorangrep i Norge. Da kan hindringer være en løsning.

Terrorforsker på Politihøgskolen, Cato Hemmingsby, uttalte til NRK at fysiske sperretiltak i hovedgater som Karl Johan kan spare menneskeliv.

– Handlegater og paradegater er attraktive mål for terrorister på grunn av alle menneskene der.