- Eldre beboere skal ikke bli sittende i leiligheten og spise kamferdrops med barnebarna, men kunne ta dem med seg til f.eks. snekkerverkstedet, sier Alf-Egil Bogen i Aha Eiendom, som står bak utbyggingsprosjektet.

Ifølge Bogen skal Urbania bli et referanseprosjekt for ny teknologi og gi beboerne et bedre liv. Mange som flytter til leilighet, må gi avkall på viktige hobbyer som gir innhold i livet. De har ikke lenger tilstrekkelig med plass til å holde på, eller de har ikke plass til nødvendig utstyr.

- Når de flytter, kan viktig innhold i livet forsvinne og det går utover livskvaliteten, understreker Bogen.

Aha Eiendom har sammen med Trondheim kommune, Sintef, Powel og Novelda fått tildelt en halv million kroner i forskningsmidler fra Regionalt forskningsfond Midt-Norge. Forutsetningen er at de selv skal bidra med et tilsvarende beløp. Avtalen ble underskrevet i forrige uke, og forprosjektet eller forskningsprosjektet skal være avsluttet innen 15. november.

Bygger 225 boliger

På Rotvollodden, som i dag huser lærerutdanningen ved NTNU, ønsker Aha Eiendom å bygge 225 boliger. Om lag 60 av boligene skal etableres i de gamle bygningene fra 1870-tallet, som var psykiatrisk sykehus. De øvrige leilighetene kommer i nybygg. Litt urbant, samtidig landlig skal folk i forskjellig alder og livssituasjon kunne bo sammen. Siden Adresseavisen skrev om prosjektet i vinter, har byggesaken vært ute på høring. Noen av naboene har gitt uttrykk for skepsis til byggeprosjektet, som de mener vi forringe den verneverdig eiendommen.

Alf-Egil Bogen sier utbygger vil ta størst mulig hensyn til naturinteressene og den verneverdige bygningsmassen. Han håper på byggestart senhøsten 2018. I mellomtiden pågår en omfattende rehabilitering av den gamle bygningsmassen, i nært samarbeid med byantikvaren.

- Viktige stikkord for det vi ønsker å oppnå er økt fysisk og kulturell aktivitet, egenmestring, samfunnsdeltakelse, trivsel, livskvalitet, trygghet og sikkerhet. Urbania skal ha et innhold som stimulerer folk i alle aldre til å bo der, sier Bogen.

Stor interesse for prosjektet

Han legger til at det har vært stor interesse fra folk som kan tenke seg å bo i Urbania. Leilighetene blir på mellom 30 og 90 m² med tilgang på en rekke felles arealer. Dette vil bli utformet på en slik måte at det stimulerer til aktivitet. Meningen er at man skal kunne bo der hele livet.

- På Rotvoll har vi godt med plass både utvendig og innvendig. Der det vil være rom for mange forskjellige hobbyer, som snekkerverksted, makerspace, keramikkverksted, kjøkken, parsellhager og trening for å nevne noe. Omgivelsene skal stimulere til både fysisk og sosial aktivitet. Leilighetene vil bli utformet på en slik måte at det stimulerer til aktivitet. Vi ønsker å høste erfaring på en slik måte at det hele tiden kan forbedres, understreker Bogen.

Han legger til at Urbania er tenkt som en «living-lab» der ny teknologi for analyser av tilstedeværelse og aktivitet skal måles. Dette er frivillig og beboerne vil bli motivert til å delta i forskjellige prosjekter. Man ønsker å utstyre leilighetene med teknologi som både kan brukes til energistyring, sikkerhet og helserelaterte analyser. Et viktig område er f.eks. å måle søvn, for både å tilrettelegge for god søvn samt å bruke søvnanalyser til å avdekke andre faktorer.

Tilbud til barn og eldre

- Har man slike sensorer i leilighetene, vil man automatisk ha babymonitor for sine barn i tillegg til en trygghet for eldre eller pårørende. De samme sensorene vil kunne brukes til måling av tilstedeværelse, fall og andre adferdsanalyser, opplyser Bogen.

Han er opptatt av at beboerne også skal ha et godt bomiljø. Teknologien er der, men folk skal også trives. Den 65 mål store parken og aktivitetsrommene skal også kunne brukes av naboene.

Sintef vil lede forskningsprosjektet.

- Trondheim kommune har mye kunnskap om spesielle behov og vil gi oss innsikt i dette gjennom prosjektet. Vi ser for oss at enkelte leiligheter også kan være aktuelle å knytte opp mot kommunens vaktsentral. Powel har god innsikt i analyser av store datamengder. De har også erfaring fra å bygge kunstig intelligens på toppen av dette for å kunne trekke konklusjoner ut fra store datamengder, opplyser Bogen.

Skal ivareta den enkelte

Han legger til at Novelda utvikler avansert radarteknologi som kan gi god og detaljert informasjon om tilstedeværelse, bevegelse, pust og puls. Dette er teknologi som gjør det mulig å ivareta den enkeltes private sfære samtidig som man får hentet nødvendige data for å gjøre analyser.

- Vi ønsker gjennom dette å skape et referanseprosjekt innen helse og velferd. Målet er at forskere og andre skal komme til Trondheim for å se på et unikt prosjekt der samspillet mellom utbyggere, beboere og næringsliv gir ny kunnskap og skaper nye muligheter, sier Bogen, som ledet Atmels norske virksomhet, før han ble medeier i Aha Eiendom sammen med Pål Pettersen Berg.

Rotvollodden: Aha Eiendom ønsker å bygge om det gamle sykehuset på Rotvoll fra 1870-tallet til bydelen Urbania. Pål Pettersen Berg (t.v.) og Alf-Egil Bogen står bak selskapet. Foto: jens petter søraa