På ettermiddagen søndag 2. oktober 2016 kom Simone Mora syklende ned Høgskoleveien i retning Studentersamfundet i Trondheim. I krysset Høgskoleveien – Klæbuveien har han grønt lys, men det kommer en bil imot som begynner å svinge over i hans kjørefelt.

Havnet i asfalten

- Jeg reagerte på instinkt og bråbremset. Jeg ble kastet rundt og havnet med armene først i asfalten like ved bilen som også hadde stoppet, forteller 34-åringen.

Hadde han ikke bremset mener Mora at han hadde kollidert med bilen som hadde vikeplikt for ham i krysset. Den kvinnelige bilføreren tilbød ham skyss til St. Olavs hospital, men der stoppet samarbeidsviljen.

- Hun kjørte meg den korte veien til sykehuset, men ville ikke svare da jeg spurte hva hun het og om vi skulle utveksle informasjon. Hun hevdet hun ikke hadde gjort noe galt, så kjørte hun bare videre. Jeg klarte så vidt å komme meg inn til legevakta med to brukne albuer og en skulder ut av ledd. Jeg hadde store smerter, forteller Mora, som var sykemeldt i over en måned etter ulykken.

Disse røntgenbildene viser Simone Moras høyre albue som måtte opereres etter ulykken. Skruene må han leve med resten av livet. Foto: Privat

Politiet etterforsket saken

Mora kontaktet politiet som etterforsket saken i flere måneder. De prøvde å finne ut hvem bilføreren var ved å sjekke overvåkningskameraer i området.

- Saken ble grundig etterforsket og politiet fant ut at det var føreren av en grå Volkswagen Passat som kjørte syklisten til sykehuset. Men politiet klarte ikke å identifisere kjøretøyet eller føreren, sier Torstein Ekseth, fagleder for trafikketterforskning ved Sentrum politistasjon.

Politiet henla saken i mars 2017, men presiserer at de ikke hadde noen grunn å tvile på Moras historie.

- Saken har en del ubekreftede opplysninger på grunn av uidentifiserte vitner og motpart. På generelt grunnlag vil jeg si at det i slike saker er svært viktig å sikre seg vitner til det som skjedde, som kan bekrefte eller avkrefte opplysningene, sier Ekseth.

Håpte på erstatning

Simone Mora tok etter hvert kontakt med Trafikkforsikringsforeningen. Det er et garantifond som tar seg av erstatningssaker der ukjente, uforsikrede eller utenlandske kjøretøy har påført skade på personer, eiendom, eller dyr.

- Jeg måtte operere den ene albuen. I den har jeg nå skruer som jeg må ha livet ut. Ellers er jeg snart rehabilitert og jeg slipper sannsynligvis varige mén. Håpet var at Trafikkforsikringsforeningen kunne ha dekket noe av utgiftene jeg har hatt i forbindelse med ulykken, men det nekter de å gjøre. De tror ikke på meg, sier Mora.

E-postutvekslingen mellom Mora og Trafikkforsikringsforeningen (TFF) pågikk i flere måneder. I den siste e-posten datert 23. mars 2017 skriver TFF følgende: «Vi kan ikke se det verken dokumentert eller bevist fra din side at en annen medtrafikant har utvist erstatningsbetingende uaktsomhet, det er fortsatt kun en påstand fra din side.»

Saken sjekkes på nytt

Leder for Trafikkforsikringsforeningen (TFF), Roger Stenseth, ønsker ikke å kommentere detaljer i den konkrete saken. Etter at Adresseavisen tok kontakt har imidlertid TFF valgt å vurdere saken på nytt.

- Vi har sendt saken tilbake til saksbehandleren. Dette gjør vi for å sikre oss at all informasjon og alle opplysninger som er mulig å innhente, er innhentet. Saken er fremdeles under behandling og følgelig ennå ikke endelig avgjort, sier Stenseth.

Direktør Roger Stenseth i Trafikkforsikringsforeningen sier at saken til Simone Mora nå er blitt sendt tilbake til saksbehandleren og ikke er ferdigbehandlet.

På generelt grunnlag understreker TFF-lederen at det alltid er den skadelidte som må føre bevis for at det er kjøretøyet som har forvoldt skaden.

- Slike saker er ofte vanskelige og de må behandles skjønnsmessig. Er man så uheldig å havne i en ulykke der bilisten stikker av, eller nekter å identifisere seg, må man gjøre sitt beste for sikre bevis. Om det er mulig bør man ta bilder, varsle politiet og sikre seg vitner. Den som stiller krav om erstatning har etter loven bevisbyrden og tvilsrisikoen, sier Stenseth.

- De betviler min gode vilje

Simone Mora er oppgitt over hele saken, men ønsker likevel å fortelle sin historie.

- For det første ønsker jeg at folk skal bli gjort oppmerksomme på hva som venter dem om de prøver å ta kontakt med Trafikkforsikringsforeningen. De mener at det var min plikt å notere meg registreringsnummeret på bilen. Selv med to brukne armer og skulderen ut av ledd. Til og med en legeerklæring på at jeg høyst sannsynligvis ikke var i stand til å huske, notere eller ta bilde av bilen, avfeies av TFF. Det må være noe galt med systemet. TFF skal vel egentlig beskytte folk når noe slikt skjer. Jeg opplever at de betviler min gode vilje, og jeg skjønner ikke hva jeg kunne ha gjort annerledes i den situasjonen jeg havnet i.

Denne legeerklæringen ble avfeid slik i en epost fra Trafikkforsikringsforeningen: «Vi kan ikke se at uttalelsen...harmonerer med de tildels detaljerte opplysningene du har fremlagt i forbindelse med ulykken. Det ser dog ut til at du har konsentrert deg mer om fører av bilen og få en dialog med henne, enn å ha fokus på bilens identitet.» Foto: Frank Lervik

Ønsker kontakt med sjåføren

- For det andre ønsker jeg at kvinnen som kjørte meg til sykehuset, og som jeg mener forårsaket ulykken, tar kontakt. Jeg skjønner ikke hvorfor hun oppførte seg så rart. Hun ble kanskje redd? Jeg synes ikke hun kan unnskyldes, men hun skal vite at det ikke er for sent å ta kontakt og ordne dette. Ellers håper jeg at noen av vitnene som så hva som skjedde tar kontakt.

Mora er opprinnelig fra Italia og har studert og jobbet ved NTNU på Gløshaugen de siste sju årene. I dette krysset mellom Høgskoleveien og Klæbuveien gikk det galt 2. oktober i fjor. Nå håper han bilførereren eller noen av vitnene som så hva som skjedde, tar kontakt.

- Hva har du lært av denne hendelsen?

- At man må prøve å innhente så mye informasjon som mulig om ulykken er ute. Spesielt om motparten ikke vil samarbeide. Det er din eneste sjanse til erstatning, for Trafikkforsikringsforeningen stoler i utgangspunktet ikke på det du forteller.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

I den siste eposten fra Trafikkforsikringsforeningen konkluderes det med at bevisbyrden ikke er oppfylt og at de ikke kan erkjenne erstatningsansvar på vegne av den ukjente bilen. Foto: Frank Lervik, Adresseavisen