Omega-3 kan bremse når kroppens immunforsvar løper løpsk.

Fettsyrene omega-3 får vi først og fremst gjennom kostholdet fra feit fisk, mens forskerne har studert effekten av tilskudd av omega-3.

- Vi har oppdaget hvordan betennelsesreaksjoner i immunforsvaret kan dempes av disse fettsyrene, sier professor Geir Bjørkøy ved NTNU, som har ledet forskningen sammen med blant andre Jennifer Mildenberger.

Forsvarere blir angripere

Kroppens immunforsvar er livsnødvendig, men kan være direkte skadelig for kroppen hvis det er for hissig. Multippel sklerose, leddgikt, psoriasis og en rekke sykdommer skyldes at immunforsvaret angriper kroppens vev.

Internasjonal forskning de siste 20 årene har også vist at lavgradige, kroniske betennelser som ikke skyldes virus eller bakterier, er en viktig komponent i utviklingen av mange andre alvorlige sykdommer.

Spennende spor

Forskerne fant at omega-3 særlig reduserte nivået av CXCL10, et stoff som utskilles fra immunsystemet. I tillegg til laboratoriestudier av immunceller fra mennesker og mus, har forskerne analysert blodprøver fra hjertetransplanterte pasienter ved Oslo universitetssykehus.

- Dette var pasienter der vi visste at omega-3 hadde bedret tilstanden deres, men ikke hvordan dette kunne skjedd. Vi fant at omega-3 fettsyrer hadde redusert nivået av CXCL10, sier Bjørkøy.

- Men kan dette settes i sammenheng med så forskjellige og alvorlige sykdommer som kreft, Alzheimers og gulsott?

- Vi kan ikke påvise en årsak eller klar sammenheng med konkrete sykdommer. Vi vet imidlertid at lavgradige og langvarige betennelser henger sammen med mange alvorlige sykdommer, og CXCL10 er foreslått som en av driverne bak flere av dem. Vår forskning viser at omega-3 særlig demper utskillelsen av CXCL10 fra cellene som kontrollerer immunreaksjoner.

I tillegg ser vi at nivået av dette signalstoffet er redusert hos pasienter som har bedret sin sykdomstilstand etter å ha fått omega-3 tilskudd. Håpet vårt er at denne nye kunnskapen skal være nyttig for å utvikle strategier som demper skadelige betennelsesreaksjoner som vi ser i mange ulike sykdommer som kreft, hjernebetennelse, epilepsi, MS, Alzheimers sykdom eller gulsott.

For aggressivt forsvar

Betennelsesreaksjonene i kroppen styres av makrofagene som er immunceller som lever i alt vev og alle organer. Makrofagene mottar informasjon fra kroppen og responderer med å skille ut hormonlignende signalstoffer som kontrollerer betennelsesreaksjonen når noe er galt.

En av prosessene inne i makrofagene kalles autofagi, «selvspising», som er viktig for å fjerne ødelagte eller unødvendige proteiner i cellene våre. Selvspisingen er sentral for om makrofagen opptrer normalt, eller om den blir hyperaktiv og skadelig.

Viktig ryddejobb i cellene

Mildenberger, Bjørkøy og medarbeidere studerte makrofager både fra mennesker og mus da de påviste at omega-3 aktiverte cellenes «selvspising». Omega-3 bidrar altså både til å aktivere «selvspisingen», som er viktig for at makrofagene opptrer normalt, og til å dempe overdreven utskillelse av det betennelsesdrivende stoffet CXCL10.

- Kan man risikere at omega-3 demper nødvendige betennelsesreaksjoner?

- Ja. Det er en mulighet for at inntak av omega-3 fettsyrer kan være unyttig eller uheldig i tilfeller der denne delen av immunforsvaret trengs, som ved enkelte virusinfeksjoner. Om man litt lettere pådrar seg en virusinfeksjon, eller at den blir litt mer langvarig, tror vi dette mer enn oppveies av de positive virkningene.

Forskningen er finansiert av CEMIR, Senter for fremragende forskning ved NTNU, Kreftforeningen og Institutt for bioingeniørfag. Resultatene er publisert i siste nummer av tidsskriftet Autophagy.

Bildene viser tre immunceller etter at de er gitt omega-3. De lysende prikkene utenfor den blå cellekjernen er strukturer som dannes som følge av omega-3 påvirkningen. Disse strukturene gjør immuncellene mindre hissige. Foto: IDA JOHANSSON
Forskningsgruppen med Christiana Appiah (t.v.), Camilla Wolowczyk, Jennifer Mildenberger og Ulrike Neckman. Bak: Unni Nonstad, Sonja Andersen, Kristine Pettersen og Geir Bjørkøy. Foto: NTNU
Forskningen foregår ved CEMIR, senter for fremragende forskning ved NTNU. Foto: NTNU