- Imam-sleiking, MR-utspill og valgkamp fra Rinkeby. Frps Sylvi Listhaug velger åpenbart nå bevisst å gjøre regjeringen Solberg venneløs, sier Venstres Abid Raja.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug reiser tirsdag til Stockholm og innvandrerbydelen Rinkeby for å se nærmere på «svenske tilstandene» hun ikke vil ha i Norge.

– I mangel på innvandrerproblematikk til å drive valgkamp på her i Norge, reiser hun altså til Sverige. Det er all grunn til å advare mot uheldige «svenske tilstander» her i Norge. Listhaug burde oppsøkt noen sånne, men de finner hun nok ikke i Rinkeby, sier Raja.

Svenske nynazister i Norge

Raja minner om at Listhaugs egen justisministerkollega, Per-Willy Amundsen, har slått fast at Norge ikke er i nærheten av å ha noe som tilsvarer den svenske integreringsproblematikken.

– Men svenske nynazister, derimot, er en problematikk som er i ferd med å gjøre seg gjeldende i Norge. De svenske nynazistene trener og rekrutterer i Norge. Og de marsjerer i våre gater. Dette er rett og slett en «svensk tilstand» vi i Venstre mener det er all grunn til å advare mot, sier Raja.

Nå oppfordrer han Listhaug til å prioritere «reelle problemstillinger», fremfor å hause opp med ny runde innvandrer-skremsel fra Sverige.

- Naivt

Sylvi Listhaug kommer ikke til å følge oppfordringen. Hun mener det er naivt å ikke snakke om Sverige og problemene i de «lovløse områdene».

– Det å tro at det som har skjedd i Sverige ikke kan skje i Norge er naivt. Det kan gjøre det, om vi ikke har streng nok kontroll på innvandringen og sørger for å integrere de som kommer til landet vårt på en god måte, skriver Listhaug i en epost til Adresseavisen.

– Jeg har ikke vært i Sverige før for å se på integreringsutfordringer, og det er et mye større problem enn det Venstre her gir uttrykk for. I Rinkeby, som er området jeg reiser til er på størrelse med en norsk småby. Over 90 prosent av innbyggerne har innvandrerbakgrunn, og det befinner seg omtrent 500 straffedømte multikriminelle i området, med mange følgere. Det har vært 50–60 skyteepisoder i distriktet det siste året, og omtrent 20 drap de siste to årene, fortsetter hun.

Oppgjør med nynazistene

Listhaug opplyser at nynazister ikke står på kjøreplanen tirsdag.

– Nynazisme hører ikke hjemme noe sted, og jeg er glad for at vi har tatt et så klart oppgjør med det i Norge. Vi må fortsette å bekjempe dem hver eneste dag. Men vi må ha to tanker i hodet samtidig. Det å sammenligne nynazister som demonstrerer i gatene med de voldsomme problemene med drap på åpen gate, bilbranner, steinkasting, narkotikasalg, ran, voldtekter og æreskultur i Sverige er noe spesielt, skriver Listhaug.

Provoserer

For Venstre og KrF er tålmodigheten med Listhaug for lengst nede på «tynnslitt nivå».

Hos samarbeidspartiene settes besøket i Rinkeby i sammenheng med en serie utspill de siste ukene som har utfordret og satt forholdet til KrF og Venstre på prøve.

Begge partiene er hardt presset på oppslutningen, og sliter overfor egne velgere med å forklare hvorfor de skal støtte et regjeringsprosjekt med Frp i sentral posisjon.

– Listhaug er en rekke ganger blitt korrigert av sin regjeringssjef, men kjører hardt videre. Det hun driver med nå ødelegger for hele den borgerlige siden, påpeker Abid Raja.

Adresseavisen er også kjent med at irritasjonen over Listhaug hardkjør og sololøp sitter tungt rundt regjeringsbordet.

For flere av Høyres statsråder stiller seg uforstående til at Listhaug velger konfrontasjon og alenegang på vegne av Frp, fremfor å se på seg selv om en del av det store borgerlige regjeringsprosjektet.

Også internt i Frp vekker Listhaugs strategi forundring.

Populært på ytterste høyrefløy

Forsker Cora Alexa Døving ved Holocaust-senteret sa mandag til NTB at Frp-statsråden Listhaug spiller på frykt og konspirasjonssnakk som finnes på høyreradikale og ekstreme nettsider.

Sammen med sin kollega Terje Emberland ved Holocaust-senteret er hun i ferd med å gå gjennom alternative nyhetssider og Facebook-sider som kan defineres som islamfiendtlige og ytterliggående høyreorientert på oppdrag for Justis- og beredskapsdepartementet.

– Statsråden uttrykker frykt for hvilke følger høy innvandring og flyktningankomster kan få for velferdsstaten og samfunnet generelt. Det har hun rett til, mener Døving.

Konspirasjons-retorikk

– Men at hun bevisst spiller på konspirasjonssnakket og nasjonalismen, er kritikkverdig. Hun er med på å trigge forestillingene hos dem som er redde for at deres identitet som majoritet er truet, sier seniorforskeren til NTB.

Listhaug svarer i en epost til NTB at hun synes det er trist «med slike anklager».

– Jeg har gjentatte ganger tatt kategorisk avstand fra slike grumsete holdninger. I mine øyne har vi som politikere en plikt til å ta opp de reelle problemene som høy innvandring fører til, svarer Listhaug.