Onsdag skrev Adresseavisen om at en rekke boligprosjekter blir stoppet, fordi det ikke er plass til flere barn i skolene. Særlig er Ranheim, Østbyen og Heimdal presset. Mange skoler er fulle allerede. Flere vil bli det om få år dersom kommunen ikke utvider skolekapasiteten.

I Rådmannens forslag til ny skolebehovsplan, som skal behandles i bystyret torsdag, står det et det er hensynet til skolekapasitet som skal være førende for hvor man åpner for ny boligbygging.

Opposisjonen våknet

Dette vekket den politiske opposisjonen i Trondheim.

- Den nødvendige byutviklingen i Trondheim kan ikke stoppe fordi kommunen ikke er i stand til å fylle den lovpålagte plikten de har til å gi et skoletilbud, sier Stine Hostad (H).

Stine Hostad (H)

Høyre og Frp reagerer på den sterke føringen som er lagt i rådmannens saksfremlegg.

- Administrasjonen ber om en generalfullmakt for å kunne stanse boligbygging, i stedet for å øke hastigheten på skolebygging. Dette er jo snudd på hodet og det kan vi ikke akseptere. Blir store boligbyggeprosjekter stoppet nå, får vi økt eplehageutbygging. Det er jo ikke ønskelig, sier Hostad.

- I verste fall blir kommunen skyld i et ubalansert marked som vil føre til prisstigning på boliger, mener hun.

Understreker det politiske ansvaret

- Vil understreke at det er bystyret som er ansvarlig for kommunens arealpolitikk, og som fastsetter gjennom Kommuneplanens arealdel hvor det skal bygges boliger. Da må ansvaret med å tilstrekkelig skolekapasitet for å møte boligbyggingen også ligge til bystyret, som må sørge for nødvendig bygging og utvidelser av skoler, sier kommunalråd Elin Marie Andreassen (Frp).

Sammen med Frp og Høyre fremmer derfor et alternativt felles forslag:

«Bystyret ber rådmannen legge til grunn forventet befolkningsvekst, planlagte fremtidige boligområder og skolenes utnyttelsesgrad over tid ved planlegging av skoler og skoleutvidelser. I tilfeller der rådmannen ser utfordringer knyttet til skolekapasitet i forbindelse med planlagt og nødvendig boligbygging, skal formannskapet gjøre nødvendige prioriteringer for å sikre tilstrekkelig kapasitet. Rådmannen bes utarbeide en vurdering av hvordan offentlig-privat samarbeid kan avhjelpe situasjonen på kort og lengre sikt.»

SJEKK DIN SKOLEKRETS: Her blir det fullt på skolene

LES KOMMENTAR: Byutvikling på stram line