Aksel Tjora har utmerket seg som en aktiv kritiker av NTNUs campusprosess og løsninger.

Professoren har argumentert sterkt for å legge mer av fagmiljøene integrert i bymiljøet i Midtbyen, med spesiell vekt på Kalvskinnet. Mens han før var kritiker på utsiden, er Tjora nå blitt en viktig beslutningstaker etter at han ble valgt inn i NTNUs styre. Av de tre alternative løsningene fra Koht Arkitekter, har Tjora mest sans for kompromissløsningen som sparer mer av grøntområdene og legger mer av campus langs Elgeseter gate.

Vil ikke ha bastion

- Jeg er mer opptatt av at universitetet ikke bygger seg inne som en bastion, enn å bevare alt av grøntområder. Vi må unngå at byggingen langs Klæbuveien danner en vegg mellom Gløshaugen og byen. I likhet med mange andre har jeg ønsket mer tydelig tilstedeværelse i Midtbyen.

- Jo tettere samling i nordenden, mot Elgeseter bru, jo bedre. Det vil gi bedre kontakt mellom Kalvskinnet og resten av campus. At Studentersamfundet blir et nav i campus er en fin idé. Løsningen helt i sør synes jeg er et dårlig alternativ. Den peker i helt feil retning.

Mye kan endres

Tjora tror ikke at statssekretær Haugstads uttalelser om at regjeringen ønsker en samling tett på Gløshaugen og bygging vestover, nødvendigvis vil stå seg.

- Vedtaket om fraflytting av Dragvoll og samling rundt Gløshaugen skjedde før fusjonen med Hist. Plutselig fikk NTNU en stor og moderne campus på Kalvskinnet. Men nå ser det ut som fusjonen som en ny faktor ikke skal få spille noen rolle i campussammenheng. Campututviklingen er en prosess som vil gå over mange år.

Situasjonen kan endre seg. For eksempel kan samlingen av lærerutdanningen på Kalvskinnet utløse andre prosesser over tid. At Vitenskapsmuseet planlegger utvidelse og Vitensenteret kan komme på Kalvskinnet, gjør at arbeidet for et sterkere Midtby-campus av NTNU vil fortsette. Jeg tror at hvis NTNU og kommunen er enige om gode løsninger, vil nok Kunnskapsdepartementet lytte til det.