- Det er på tide at folk i byen får tilbake dette bynære friluftsområdet, sier kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) i Trondheim kommune.

Litlvatnet utgjør i dag en mindre del av Jonsvatnet, og ligger delvis adskilt fra størsteparten av vannet. Opprinnelig er de to vannene separert, men kanaler som ble laget på starten av forrige århundre gjør at de i dag henger sammen.

Jonsvatnet er hovedvannkilden som Trondheim vannverk benytter for å forsyne vann til abonnentene i kommunene Trondheim, Malvik og Melhus. Nå fremmer Skjøtskift og kommunalråd Elin Marie Andreassen (Frp) i Trondheim kommune et forslag i byrådet om å frigjøre Litlvatnet fra å være drikkevannskilde.

- Vi mener det ikke er noen saklige grunner til at Litlvatnet skal fortsette å være en drikkevannskilde. Delen utgjør en så liten andel av drikkevannet, at det vil være mer verdifullt å gjøre området tilgjengelig for folk, sier Skjøtskift.

- Stor betydning for idretten

Forslaget applauderes av Idrettsrådet i Trondheim. Leder Anne-Lise Bratsberg forteller at å oppheve Litlvatnets rolle i byens drikkevannsforsyning har vært en årelang kamp.

- Restriksjonene har store negative konsekvenser for aktivitetene rundt vannet. Man har et roanlegg hvor man ikke får ha konkurranser. Det er lagt store begrensninger på bruken av Jonsborg, Jonsvatnet idrettslags klubbhus. Sjøflyaktiviteten er avviklet, mens sykkelaktiviteten er sterkt begrenset. Man kan blant annet ikke ha sykkelritt i området, det samme gjelder orienteringsaktivitet. I tillegg kommer fritidsaktiviteter som ski og friluftsliv, som også begrenses, sier Bratsberg.

Både Bratsberg og Skjøtskift er bekymret for at restriksjonene rundt vannet kan bli utvidet hvis det forblir en del av vannforsyningen.

- Det kan blant annet medføre at man ikke får fiske i vannet og at man ikke kan gå på skøyter der på vinteren, sier Bratsberg.

Rådmannen vil ha vannet som drikkevann

Torsdag skal bystyret ta stilling til om vannet fortsatt skal fungere som drikkevannskilde. I den forbindelse har Sintef utarbeidet en rapport som beskriver behovet for å beholde Litlvatnet i drikkevannsystemet.

Rapporten viser blant annet til prognoser som viser et økt behov for drikkevann i regionen i fremtiden, og at det vil være behov for å verne drikkevannsressurser som Litlvatnet. På bakgrunn av den anbefaler Rådmannen at Litlvatnet forblir en del av drikkevannskilden.

- Vi baserer oss på befolknings- og forbruksprognoser, og disse er usikre langt frem i tid. Vannforsyning skal bygges for å vare i lang tid, og arbeid med vannkilder er tidkrevende og omfattende, sier Kristin Greiff Johnsen, avdelingsleder for vann og avløp i Kommunalteknikk i Trondheim kommune.

Nok vann til år 2100

I tillegg til Jonsvatnet, fungerer også Benna som drikkevannskilde for deler av Trondheim samt Melhus kommune. Vannforsyningssystemet fra Jonsvatnet og Benna er koblet sammen slik at hver enkelt vannkilde skal kunne gi reservevannforsyning til hele området ved behov.

Disse vannene vil ifølge rapporten kunne dekke vannbehovet til kommunene frem til år 2100. Leveringskapasiteten til kildene på dette tidspunkt regnes heller ikke for å være truet.

- Tar man bort Litlvatnet som vannkilde, vil den tilgjengelige mengden drikkevann i Jonsvatnet reduseres med rundt 20 prosent, sier Johnsen.

Skjøtskift viser på sin side til at vannmengden i Litlvatnet er såpass liten at den i realiteten ikke vil fungere som en effektiv reservevannkilde.

- Snakker vi om at vannforsyningen kan bli knapp om mer enn 100 år, må vi uansett tenke større enn Litlvatnet. Da må vi tenke i størrelsesorden Selbusjøen, sier Skjøtskift.

Her kan du lese at drikkevannet Benna er midlertidig stengt etter funn av hoppekreps i vannledningsnettet.

Må skilles med kanal

Siden Jonsvatnet og Litlvatnet i dag henger sammen, vil det å fjerne vannet som potensiell drikkevannskilde kreve at man bygger en barriere mellom de to vannene.

- Dette vil ikke bli et problem, siden det allerede ble vedtatt i 2005 at det skal bygges en barriere mellom de to vannene. Det har bare ikke blitt gjennomført, sier Skjøtskift.