- Det er en absurd situasjon å være terrortiltalt når jeg bare har hatt gode intensjoner og et ønske om å hjelpe folk, uttaler 33-åringen til Adresseavisen via sin advokat Siri Langseth.

- Han har aldri identifisert seg med personer som begår terrorhandlinger, skriver Langseth videre på en sms til Adresseavisen.

Påtalemyndigheten mener verdalingen deltok i tjeneste for Den islamske stat (IS). Det kommer fram av tiltalen som ble offentlig torsdag.

På vitnelista står en venn fra Latvia, som den terrortiltalte møtte i IS-fangenskap i Syria.

Rettssaken skal gå i Oslo tingrett fra 2. oktober. Det er satt av tre uker til saken.

Da verdalingen var i Syria tok han navnet Abu Mohammed al-Norwiji. Les historien her

Sluttet seg til terrororganisasjon

33-åringen er under tiltale for å ha sluttet seg til terrororganisasjonen ISIL (IS) og for å ha deltatt aktivt i organisasjonen.

Han er tiltalt etter Straffelovens paragraf 147a, den såkalte terrorparagrafen.

Grunnlaget for tiltalen er at verdalingen oppholdt seg i Syria, blant annet i Al- Shaddadi, Aleppo-området og Raqqa.

Han skal sammen med bevæpnede personer tilknyttet ISIL, ha deltatt i militære operasjoner og væpnet vakttjeneste for ISIL.

- Han deltok i ISILs trenings- og opplæringsprogram, herunder våpen- og skytetrening, rettet mot tjenestegjøring for ISIL. Han oppholdt seg flere steder i Syria i ISIL-kontrollert område og tjenestegjorde med våpen for ISIL inntil han ble pågrepet av tyrkiske myndigheter 30. april 2016 for ulovlig grensepassering, fremgår det.

33-åringen nekter straffskyld på begge punktene.

Les her om verdalingens dramatiske flukt fra Syria

Lengst i Syria

Verdalingen er den niende nordmannen som tiltales for å ha sluttet seg til IS.

PST bruker i sin trusselvurdering ordet «syriafarer», i stedet for fremmedkriger, for å beskrive nordmenn som har dratt til Den islamske stat. Slik skilles det mellom ulike former for bidrag. De er uansett alle straffbare.

Statsadvokat Kim Sundet sier til Adresseavisen at den terrorsiktede verdalingen er den av de norske syriafarerne som har oppholdt seg lengst i Syria.

- Han har vært lengst av alle i Syria, og vi er av den mening at han har deltatt i tjeneste for IS.

På spørsmål til påtalemyndigheten om de mener verdalingen har deltatt i IS-tjeneste hele tiden, svarer Sundet at det vil de komme tilbake til under hovedforhandlingene.

Vitner

Ifølge statsadvokaten er det foreløpig innkalt tolv vitner i saken. En av dem er latvieren, som Adresseavisen har omtalt i flere tidligere saker. Verdalingen møtte han første gang i fengsel i Syria. Etter det holdt de mye sammen. Latvieren har uttalt til Adresseavisen at verdalingen hatet IS.

– Hvis det ikke lar seg gjøre å få latvieren hit, vil vi bruke videolink, sier Sundet.

Det er ingen vitner fra Syria.

Inndra gjenstander

Det står i tiltalen at påtalemyndigheten vil inndra en laseravstandsmåler, et kompass og et Go Pro-kamera.

Verdalingens kompass fra Syria. Foto: Privat

- Disse gjenstandene befinner seg i Tyrkia, men vi har begjært dem utlevert til Norge. Vi har uansett bilder av gjenstandene, sier Sundet.

Les her: Slektningene til Latvias eneste fremmedkriger takker verdalingen «Øystein» for meldinger fra Syria om at sønnen var i live og sier de ber for trønderens familie

Basert på en stor mengde kommunikasjon fra verdalingens ett og et halvt år i Syria, har Adresseavisen tidligere publisert en serie i fire deler om den terrorsiktede verdalingen.

- Serien er en del av bevisgrunnlaget, sammen med andre avisartikler, sier Sundet.

33-åringen har sittet i norsk varetekt siden slutten av august i fjor, da han ble pågrepet ved retur til Norge.