–Jeg er forbauset over at hun sitter stille i båten mens alt dette skjer rundt henne, sier Harlem Brundtland.

Hun er helt tydelig på at hun reagerer kraftig på at Solberg lot Listhaug dra til den svenske hovedstaden for å drive norsk valgkamp derfra.

–Jeg har aldri opplevd noe lignende, i hvert fall ikke da jeg var statsminister. Man reiser ikke til et naboland, for å skyte mål fra nabolandet. Det går ikke an. Jeg synes dette er helt merkelig, sier Harlem Brundtland.

Krevde unnskyldning

Tirsdag besøkte innvandrings- og integreringsminister den svenske forstaden Rinkeby i Stockholm, et område som har hatt store sosiale og integreringsmessige problemer. Der skulle Frp-statsråden møte den svenske migrasjonsministeren Heléne Fritzon, men møtet ble avlyst fordi Fritzon ikke ønsket å være en del av Listhaugs valgkamp i Norge.

Listhaug på sin side har sagt at hun dro til Rinkeby for å lære av deres feil, men har fått skarp kritikk for å svartmale situasjonen i forstaden. Byrådslederen i Stockholm, Karin Wanngård, uttalte i ettertid at Listhaug skylder folk i Stockholm en unnskyldning.

–At svenskene reagerer er ikke rart, sier Harlem Brundt-land.

Nedrig politikk

I tirsdagens statsministerduell på NRK langet Ap-leder Jonas Gahr Støre ut mot Solberg.

–Sylvi Listhaug reiste ikke til Rinkeby for å lære, hun reiste for å skremme. Det er nedrig politikk, Erna Solberg, tordnet Støre.

–Listhaug har reist for å se på situasjonen i Sverige, og det er leit at besøket med den svenske ministeren ble avlyst. Jeg er forbauset over at Støre anklager oss for å besøke Sverige, når Arbeiderpartiet har gjort det samme selv, svarte Solberg.

Gro Harlem Brundtland deltar nå i Arbeiderpartiets valgkamp, og fredag kveld var hun i Trondheim i forbindelse med et Ap-arrangement på Dokkhuset. Hun mener at statsminister Solberg burde vært tydeligere.

- At svenskene reagerer, er ikke rart, sier Gro Harlem Brundtland om Listhaugs Stockholmsbesøk tidligere i uken. Foto: Sebastian Bjerkvik

–Jeg er forbauset over at hun ikke markerer at en regjering tross alt har en profil. Den profilen hun har bidratt med der borte, er ikke bra, svarer Harlem Brundtland.

–Hva burde Solberg gjort?

–Jeg har sagt nok jeg nå, svarer Harlem Brundtland mens hun haster videre for å delta i Aps politiske sofasamtale sammen med partileder Jonas Gahr Støre.

- Mer krevende

I samtalen fikk Gahr Støre muligheten til å utdype sine uttalelser han kom med tidligere i uken om at Norge er blitt et kaldere samfunn med dagens regjering. Han sa at det gjør en forskjell når en statsråd i regjering snakker som hun gjør om innvandrere, og at det er noe som bekymrer han.

–De som er kommet til Norge føler seg veldig utsatt. Jeg var i dag sammen med mennesker som feiret id. De sier det er blitt mer krevende å være innvandrer, og at vi er på vei mot det vi kaller et kaldere samfunn. Vi kan ikke gå mer i en retning hvor målet er å så splid og motsetninger, uttalte Gahr Støre.