I Adresseavisen fredag uttalte flere trønderske næringslivsledere at de ikke ville investert penger i oljevirksomhet – av ulike årsaker. En av dem, investor og gründer Jan Håbrekke, solgte seg ut av oljeinvesteringene i 2014, og nå investerer han kun i mer bærekraftige markeder.

Adresseavisen har stilt seks spørsmål om olje og klima til fire trønderske listetopper:

1. Jens Ulltveit Moe sier at det er risikabelt å bruke norske skattebetaleres penger til ytterligere å investere i olje. Har han rett i det?

2. Hvis du hadde hatt penger selv, ville du investert i oljerelatert virksomhet?

3. Kan Trondheim bli en viktigere by nasjonalt uten oljeøkonomien?

4. Gjør oljepengene at vi kan bli for sent ute med å satse på andre næringer?

5. Har vi virkelig råd til å la olje ligge? Hvilke velferdskutt får vi da?

6. Hvilket årstall er vi kommet når det er allmenn politisk enighet om at det er uaktuelt å dele ut nye oljelisenser?

2. Hvis du hadde hatt penger selv, ville du investert i oljerelatert virksomhet?

3. Kan Trondheim bli en viktigere by nasjonalt uten oljeøkonomien?

4. Gjør oljepengene at vi kan bli for sent ute med å satse på andre næringer?

5. Har vi virkelig råd til å la olje ligge? Hvilke velferdskutt får vi da?

6. Hvilket årstall er vi kommet når det er allmenn politisk enighet om at det er uaktuelt å dele ut nye oljelisenser?

LES OGSÅ: Norge kan bli verdens første fullelektrifiserte nasjon

Marit Arnstad, førstekandidat i Nord-Trøndelag for Sp:

1. Nei, det har han ikke rett i. Det er god etterspørsel etter norsk olje og gass.

2. Jeg er ingen investor, kjøper ikke aksjer engang. De forretningsmessige tingene kan jeg ikke vurdere, men jeg tror det vil være interessant å investere lenge ennå.

3. Trondheim er en viktig teknoby med og uten olje. Trondheim har en fantastisk posisjon på fornybar allerede.

4. Nei, det er tvert imot. Oljepengene har gitt oss en mulighet til å satse og legge til rette. Derfor vil vi elektrifisere hele personbilparken før noen andre land. Det er en kortslutning at Norge blir hengende etter på grunn av oljepengene. Fornybarnæringene kommer for fullt – og pengene gir oss en mulighet til å støtte opp om gode initiativ. Dessuten tror jeg viktige framtidssatsinger vil springe ut av de samme miljøene som i dag er oljerelatert.

5. Ja, vi har råd å la en del av oljen ligge. I Lofoten og Vesterålen har vi råd å la den ligge, uten at det vil få stor betydning for velferden.

6. FNs klimapanel mener olje og gass vil være en nødvendig del av verdens energimiks også i framtiden. Derfor vil det ikke bli noe politisk vedtak om avvikling av oljeindustrien.Vi vil ha oljeutvinning noen tiår til, gassutvinning kan vare 50–100 år.

LES OGSÅ: Flertallet vil beholde norsk oljeindustri

Lars Haltbrekken, førstekandidat i Sør-Trøndelag for SV:

1. Helt rett! Se bare på Goliat-feltet i Barentshavet som er satt i produksjon. Her har man hatt store overskridelser, det har blitt dyrere enn tenkt. Dette betyr mindre inntekter til staten, ja sågar tap. Jo lenger nord oljen utvinnes, jo dyrere er det. Og hvis verden innfrir klimamålene, noe den vil, blir norsk olje -og gass mindre verdt.

SV-topp i Sør-Trøndelag, Lars Haltbrekken, mener Trondheim kan bli helt avgjørende i omstillingen av Norge. - Byen vil få en ledende rolle når utslippene skal kuttes, sier den tidligere lederen i Naturvernforbundet. Foto: Foto Kristin Svorte

2. – Haha, nei. Jeg ville investert i batteriteknologi, for eksempel i noe av utviklingen vi ser i Trondheim på dette feltet. Elektrifisering av transportsektoren er en viktig del av fremtiden.

3. – Trondheim kan bli en helt avgjørende by i omstillingen av Norge. Byen vil spille en ledende rolle når vi skal kutte utslippene, blant annet på grunn av batterifabrikkene og kunnskapsmiljøene ved NTNU og Sintef. Dette vil også gi byen flere arbeidsplasser. Se bare på batterifabrikken PBES: I fjor høst var de to ansatte, i vår var de 20 og innen årets slutt er de 60-70.

4.Det er en stor risiko dersom vi fortsetter å utvinne stadig nye oljefelt framfor å satse på miljøvennlige løsninger. Da vil vi ikke utvikle teknologien og arbeidsplassene vi vil bli helt avhengige av i fremtiden. Erik Ianssen, sjef på batterifabrikken PBES, sier at takket være nedturen i oljebransjen får han nå tak i de ingeniørene han trenger.

5. Oljen er uansett ikke en fornybar ressurs, den vil ta slutt. Da er det bedre med en styrt avvikling. Både Sverige og Danmark har bygd opp gode velferdsstater uten olje, og den norske velferden trenger heller ikke være avhengig av den. Men da kan vi ikke, som Høyre og Frp, gi økte skattelettelser.

6. Det er bare seks-sju år siden det nesten var grunnlovsfestet forbudt å diskutere graden av oljeutvinning. Nå er dette opphevet til gagns. Hvis vi snakkes om fire år, vil mye allerede ha skjedd, særlig hvis SV får makt.

LES OGSÅ: Måling: Flere velger klima foran olje

Ingrid Liland, førstekandidat i Nord-Trøndelag for MDG:

1. Ja! Oljealderen er over.

Førstekandidaten til MDG i Nord-Trøndelag, Ingrid Liland, frykter at uten et stort MDG vil det grønne skiftet bli utsatt enda en stortinsgperiode. Foto: Lise Åserud, Scanpix

2. Nei! Ikke bare av økonomiske årsaker, men også moralske.

3. Ja, definitivt. Hele Trøndelag kan bli viktigere med sterke kunnskapsmiljø, store naturressurser og industri. Vi foreslår også et Bionova lagt til Stjørdal, etter modell av Enova for å legge til rette for bioøkonomien.

4. Åpenbart går det negativt ut over andre næringer når vi i 2017 investerer sju ganger mer i oljeindustrien enn all annen fastlandsindustri til sammen. For Trøndelag slår det negativt ut både for primærnæringene og industribedriftene. Nå må vi prioritere for eksempel Norske Skog sin rolle i bioøkonomien, og skape nye industriarbeidsplasser for dem som jobber i olja i dag.

5. Vi har ikke råd til å la være. Det vil være de svakeste som blir rammet både nasjonalt og globalt om vi ikke lar den ligge. Men vi skal ikke stenge oljekranene nå. De neste 15 årene skal vi etablere de nye næringene, slik at vi får en trygg landing. Vi prioriterer ikke store velferdsutvidelser i neste stortingsperiode. Legger vi ikke om økonomien, vil det få store konsekvenser for velferden i fremtiden – det er mye mer risikabelt.

6. De store partiene er på overtid. Uten et stort MDG risikerer vi at skiftet blir utsatt enda en stortingsperiode. Noe årstall vil jeg ikke spekulere i, vitenskapen er jo allerede klar.

LES LEDEREN: Vekst eller vern splitter velgerne og partiene

Sivert Bjørnstad, førstekandidat i Sør-Trøndelag for Frp:

1. Det er fullstendig feil. De siste 50 årene har olje – og gassvirksomheten løftet velferden i Norge, og vi kan ikke kappe av dette beinet før vi har andre bein å stå på. Vi kommer til å være helt avhengige av oljen de neste tiårene også. De som slukker lyset på norsk sokkel er ikke født ennå.

Frps listetopp i Sør-Trøndelag, Sivert Bjønstad, mener Norge vil være helt avhengig av oljevirksomheten i flere tiår ennå. - De som slokker lyset på norsk sokkel er ikke født ennå, sier han. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

2. Ja, absolutt. Verdens folketall øker stadig og alle disse menneskene vil kreve energi. Mye vil kunne løses ved fornybar energi, men en betydelig del vil fremdeles dekkes av olje og gass.

3. Trondheim er en viktig by i nasjonal sammenheng uansett. Byen har vært viktig for utvikling av teknologi, både innenfor oljenæringen og fornybar energi.

4. Verden er ikke svart-hvit. Vi lukker ikke døra til fornybarsatsing selv om vi sier ja til olje og gass. Enova har aldri vokst så mye som de siste fire årene, samtidig som vi investerer i olje og gass.

5. Nei, det har vi ikke råd til. Olje- og gassvirksomheten finansierer hele utgiftsposten Nav – nesten en tredjedel av statsbudsjettet. Jeg tror ikke folk er klare for å bare gå i ullgensere og dusje en gang i uka, og det er nesten der vi havner hvis vi skal kutte ut olje og gass. Innenfor Parisavtalen er det også rom for betydelig innslag av olje og gass, og da er det bedre at vi, som en av verdens reneste produsenter, fortsetter vår virksomhet.

6. Når det ikke er lønnsomt lenger. Men det er nærmere 100 enn 50 år til vi havner der.

LES OGSÅ: Frykter slutten for Statoils gigantprosjekter i Norge