– Disse punktene er tydelige skillesaker hvor Arbeiderpartiet med de partnerne vi vil regjere med kommer til å gå i en annen retning enn Høyre- og Frp-regjeringen. Forskjellene blir tydeliggjort. Dette er ti forslag Høyre og Frp aldri ville gått inn på, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

I innspurten av en valgkamp som har vært preget av motgang og elendige meningsmålinger for Arbeiderpartiet, legger Støre frem et dokument med ti løfter han vil sette ut i livet i løp av sine første 100 dager om han blir Norges nye statsminister:

  • Midlertidige ansettelser: Fremme lovendring om å fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser. Tidsbegrenset innleie strammes inn.

  • Lærere: Gi kommunene mulighet til å ansette 1000 flere lærere i 2018, med hovedvekt på 1. til 4. trinn.

  • Sykehus: Investere 3 milliarder kroner mer i sykehus i 2018. Rammene for nye investeringslån til helseforetakene økes og låneandelen oppjusteres fra dagens 70 prosent til 80 prosent.

  • Miljøteknologi: Igangsette et internasjonalt prosjekt for renere hav. Styrke miljøteknologiordningen med 250 millioner kroner. Opprette 1000 nye studieplasser innenfor IKT, teknologi og helse i 2018.

  • Sykehjem: Gjeninnføre statstilskudd til rehabilitering og renovering av sykehjem og omsorgsboliger. Innføre en «kjærlighetsgaranti» som gjør at eldre par som ønsker det, kan bo sammen på sykehjem.

  • Fedrekvote: Øke fedrekvoten i foreldrepermisjonen til 14 uker. Vil gjelde barn født etter 1.7.2018.

  • Lege for ungdom: Fjerne egenandelen hos fastlege for ungdom opp til 18 år.

  • Norskopplæring: Begynne opptrapping av norskopplæring for asylsøkere i mottak mot et nivå på 250 timer (ble kuttet fra 250 til 175 timer i 2015).

  • Statlig eierskap: Trekke tilbake Telenors salgsfullmakter. Stoppe Statskogs arronderingssalg. Stoppe det som kan stoppes av konkurranseutsetting av jernbanetransport.

  • Kommunenes inntekter: Styrke kommunenes frie inntekter med 2 til 3 milliarder kroner ut over regjeringens forslag i 2018.

Avviser inspirasjon fra Frp

Et søk på «100-dagersplan» i mediedatabasen Retriever, gir stort sett treff på Donald Trump og Fremskrittspartiet.

Men Støre vil ikke være med på at han låner et Frp-grep når han nå legger frem sine planer for Støre-regjeringens 100 første dager.

– Det er veldig vanlig i demokratiske land at partier før et valg forteller hva som er det første de konkret vil gjøre. Amerikanerne snakker ofte om det. Jeg synes det er en fin måte å illustrere hva som fra dag én blir forskjellig, sier han.

– Vil legge all min energi i å få gjennomført dette

– Er dette Aps utgangspunkt eller løfter du garanterer å innfri om du blir statsminister?

– Jeg er ikke en ultimatumspolitiker. Men dette er løfter jeg vil legge all min energi i å få gjennomført de første 100 dagene i en regjeringsperiode.

– Men du må vel forhandle med andre partier om en regjeringserklæring først?

– Når det gjelder SV og Senterpartiet, som vi kan komme til å regjere sammen med eller ha nært samarbeid med, opplever jeg at alle disse punktene er innenfor det vi er enige om av hovedprinsipper. Vi skal forhandle med andre partier, men Arbeiderpartiet må føre en valgkamp der vi legger frem det som er våre satsinger.

Har team som jobber med neste års budsjett

De fleste av Støres punkter innebærer at det må gjøres endringer allerede i statsbudsjettet for 2018.

Om Solberg-regjeringen må gå av etter valget, vil den uansett legge frem sitt forslag til budsjett for neste år i begynnelsen av oktober.

En eventuell ny Støre-regjering vil i så fall bare ha rundt tre uker på seg til å legge frem en såkalt tilleggsproposisjon – som er den nye regjeringens omprioriterte budsjett.

– En regjering ledet av Arbeiderpartiet vil fra første dag gjøre endringer i det forslaget til statsbudsjett Høyre/Frp-regjeringen etterlater seg. Vi har planen klar for hvor vi vil endre profil for å få i gang den felles satsingen landet trenger, sier Støre.

Et team av sentrale rådgivere er i gang med å planlegge hva Aps 2018-budsjett vil inneholde hvis Ap vinner valget.

– Dette er erfarne folk fra parti- og stortingsapparatet vårt. De har tatt vårt program og våre forslag og omsetter det til noe vi kan få gjennomført i regjeringsposisjon.

Fristen går ut i januar

– Listen med ti punkter du har lagt frem i dag inneholder utgiftsøkninger. Har dere en like konkret plan for hvilke skatter dere vil øke med en gang?

– Aps alternative budsjett for 2017 gir en veldig klar retning for oss. Det er et veldig gjennomarbeidet budsjett hvor vi viser hvordan vi sikrer inndekning. En sak som helt åpenbart blir endret på, er skattepolitikken. Et budsjett fra Arbeiderpartiet vil ikke ha de store skattelettelsene inne.

– Blir det økninger i formuesskatten allerede i 2018-budsjettet?

– Det skatteløftet vi har gitt er for fireårsperioden, så det er naturlig at dette skjer gradvis.

Et regjeringsskifte etter stortingsvalg skjer vanligvis i midten av oktober.

Løftene på 100-dagers listen må altså være kvittert ut senest i siste halvdel av januar dersom Støre skal holde sin egen tidsfrist.

Men Støre understreker at det ikke er slik at alle punktene på listen vil få virkning allerede i løpet av de første 100 dagene. Løftene innebærer at nødvendige lovforslag skal legges frem eller penger bevilges i løpet av denne perioden.

Fire av ti løfter gjelder reversering

Aps statsministerkandidat har fått kritikk fra høyresiden for å lede et «reverseringsalternativ». I Støres 100-dagersplan er det fire av ti punkter som handler om å endre politikken tilbake til slik den var før regjeringsskiftet. Dette gjelder:

  • Fedrekvoten

  • Midlertidige ansettelser

  • Nedsalg/konkurranseutsetting av statlige selskaper

  • Språkopplæring for innvandrere.

– Viser dette at de som beskylder deg for å lede et reverseringsalternativ har rett?

– Politikk som er feil vil bli forandret. Når noen har bulket bilen, må bulkene rettes opp igjen. Men jeg mener denne Regjeringen har stått for reversering ved å gå tilbake på mange av de grunnleggende velferdsordningene og tryggheten i arbeidslivet som har gjort den norske modellen så suksessfull, sier Støre.

Han mener det blir helt feil å fremstille økning i fedrekvoten til 14 uker og økning av antall timer i språkopplæring som reversering.

– Dette er moderne, offensive tiltak som forandrer det Høyre og FrP har reversert, sier Støre. ​