Da Martinus Nissen i 1766 søkte kongen om tillatelse til å etablere Adresseavisen, hadde han ikke mottatt noen støtte fra Trondheims ledende menn. Tvert imot: De var bekymret for at avisen ville fungere som en plattform for allmuen, hvor de kunne rette kritikk mot etablerte samfunnsstrukturer.

TEMA: Adresseavisen 250 år

Den 4. september 1767 finner vi en artikkel i Adresseavisen som tyder på at disse bekymringene ikke var grunnløse. For første gang siden avisens opprettelse publiserte nemlig Nissen utdrag fra et leserbrev, hvor innsenderen uttrykker misnøye over høye kornpriser:

Nissen forklarer at en ukjent skribent har levert et brev signert “Forespørgeren”, med andre ord er dette en som setter spørsmålstegn ved det bestående systemet.  Skribenten “begiærer følgende Spørsmaal udsadt til Besvarelse”: Hvordan har det seg at kornvarene er så mye dyrere her enn i andre deler av riket?

Innsenderen fortsetter:

“Jeg veed vel at man vil svare mig, det kommer deraf, at vi boer så langt i Norden, hvorfor Fragten er dyrere, Veyen besværligere og Assurancen (forsikringen) større, derfor maae også Vahrene koste mere. Dette nægtes ikke; men mon ikke patriotisk Omhyggelighed kunde giøre, at Prisene bleve taaleligere?” Særlig ønsker forfatteren å unngå at prisene stiger “til en utaalelig Høyde for de Trængende.”  Denne misnøyen i befolkningen utgjorde en betydelig utfordring for den velstående hadelsstanden, som tjente gode penger på de høye kornprisene. Dersom denne misnøyen fikk rom til å utfolde seg kunne dette føre til sosial uro og i verste fall opptøyer.

Adresseavisen forbindes ikke med radikal politisk tankegang før på 1790-tallet, da avisen ble redigert av Mathias Conrad Peterson som var en ivrig tilhenger av den franske revolusjons prinsipper. Til tross for dette ser vi her et eksempel på at avisen så tidlig som et par måneder inn i sitt første leveår åpnet for diskusjoner av eksplosiv art. Nissen presiserer imidlertid at dersom innsenderen skulle sikres mer spalteplass i fremtiden måtte det neste brevet skrives “med de mildeste Udtryk”. Nissen ønsket formodentlig å unngå å irritere på seg Trondheims ledende menn i altfor høy grad. For øvrig lurer vi også på om an dette være en av de tidligste eksemplene på trykk, om at en trønder klager på høye matpriser?

Adresseavisen ble første gang trykket i 1767 og er Norges eldste nålevende avis. I jubileumsåret presenterer Siv Gøril Brandtzæg og Johanne Kristiansen fra NTNUs forskningsgruppe Enlightenment News en ukentlig nyhet fra nøyaktig 250 år siden.