Men det blir avklaring «ganske snart», ifølge helseministeren.

Nylig gikk to Høyre-statsråder ut og lovet avklaring for sykehusets lenge planlagte senter «innen relativt kort tid».De to sa samtidig at Høyre gir tommelen opp for finansieringsplanen for senteret på Øya. Mandag var helseminister Bent Høie (H) i byen og måtte svare på de forventningene hans to egne statsrådskolleger, Børge Brende og Linda Hofstad Helleland, hadde bygget opp.

- De to har vært veldig på meg om denne saken. Men forskjellen mellom dem og meg, er at jeg er statsråd ansvarlig for dette, sier Bent Høie.

Les kommentaren: Her har politikerne en god valgkampsak

Med lokal topp: Bent Høie sammen med Mari Holm Lønseth, som etter absolutt alt å dømme kommer inn på Stortinget i høst.

- Mange lovnader

Han lover imidlertid at han «ganske snart» kaller inn til foretaksmøte, som er det som trengs for å få en avklaring. Per nå vil han verken kommentere finansieringsplanen eller si hvilken del av campusutbygging senteret eventuelt bør være en del av.

- Konkret hva slags informasjon mangler du siden du ikke kan komme med noen avklaring nå?

- Besøket her i dag er en del av arbeidet som må gjøres, sier Høie.

Han sier det også mangler noen avklaringer opp mot Kunnskapsdepartementet, som ifølge planen skal bidra med halvparten av finansieringen. I juni vedtok et enstemmig sykehusstyre å gå videre med Senter for psykisk helse – tidligere kalt psykiatrisenter – på Øya. Bakgrunnen var en henvendelse nettopp fra Helse- og omsorgsdepartementet. Der spurte departementet Helse Midt om det er ønskelig at senteret inngår i NTNUs campusprosjekt – og om finansieringen av sykehusdelen er avklart. Finansieringsplanen som sykehuset har lagt frem, innebærer blant annet salg av pasienthotellet.

Helseminister Bent Høie passerte tomta der psykiatrisenteret skal ligge på Øya, før han dro videre til akuttbygget på Østmarka.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

- Vi må ha en skikkelig saksbehandling. Frem til nå har dette vært en sak preget av mange raske lovnader. Jeg kunne gjort dette til en valgkampsak, men jeg vil heller gjøre det skikkelig. Jeg har ingen planer om ikke å fortsette som helseminister, sier Bent Høie.

Høie er for øvrig selv en av dem som har kommet med lovnader. I 2013 spurte Adresseavisen han om prosessene for både psykiatrisenter og akuttbygg fortsetter i samme tempo uten forsinkelser etter regjeringsskiftet. Dette var mens forhandlingene om en ny borgerlig regjering fant sted.

- Ja, absolutt, svarte helsepolitisk talsmann Høie til Adresseavisen da.

To uker senere sto han utenfor Slottet, som nyutnevnt helseminister. Akuttbygget på Østmarka står klart, og det besøkte han mandag ettermiddag, etter besøket ved sykehuset på Øya.

- Det er et flott sted som er lagt til rette for å jobbe på helt nye måter med akutt psykisk helse. Det som var et stort tema i valgkampen i 2013, er nå løst, skriver Høie i en sms etter besøket.

Les også: Endelig håp for psykiatrisenteret

- Svært nysgjerrige

I forkant av Høies besøk mandag, var sykehusdirektør Nils Kvernmo veldig spent:

- Vi er svært nysgjerrige på hvordan Helsedepartementet tenker å følge opp denne forespørselen. Vi registrer at statsrådene Brende og Helleland mente vår finansieringsplan var god og håper at også Høie er enig i det, sier Kvernmo, som ikke la skjul på at Brende og Helleland har skrudd opp forventningene.

- Hva må til for et det kan kalles en avklaring?

- Det er at helseministeren slutter seg til vår plan for å skaffe egenkapital og at vi får en formell bekreftelse på at vi kan ta opp det nødvendige lånet i Norges Bank. Dette er vi veldig innstilt på å gjøre det sammen med NTNU, slik at vi får en helhetlig løsning for campus.

- Er det viktig for dere at et psykiatrisenter er en del av første del av campusbyggingen?

- Ja! Det er veldig viktig og helt naturlig og derfor har vi har limt oss helt tett opp til NTNU i denne saken. Jeg håper vi får en avklaring fra Høie slik at vi blir med i første fase. Det hadde vært en drømmeavklaring.

Hele universitetssykehuset er integrert sykehus der forskning/utdanning og helse er integrert i hverandre – og hvor Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet sammen har finansiert sykehuset.

Les bakgrunn: Salg av pasienthotellet skal finansiere senter for psykisk helse