I 2015 satte Høie i gang et pilotprosjekt i poliklinikken på Smertesenteret på St. Olavs hospital.

Det ble bevilget 20 millioner kroner til et felles tverrfaglig diagnosesenter/poliklinikk for pasienter med langvarige smerte- og/eller utmattelsestilstander med uklar årsak. Nå evalueres det hvor vellykket dette har vært, men allerede nå slår helseministeren fast:

- Hvis jeg får fortsette i fire nye år, vil jeg se på hvordan dette kan settes i system for hele landet. Jeg var positiv før, og jeg er ikke blitt mindre overbevist nå etter å ha hørt på dere, sa Bent Høie, etter en kort presentasjon av arbeidet ved nasjonal kompetansetjeneste for sammensatte symptomlidelser, blant annet om utmattelsessykdommen ME.

Høyre lover å lage pakkeforløp for ulike utmattelsessykdommer, som for eksempel ME, i neste periode. Som en del av pakkeforløpet vil det etableres slike tverrfaglig diagnosesentre flere steder i landet, som fastlegene kan henvise pasientene til hvis de er usikre på diagnosen. I pakkeforløpet inngår en beskrivelse av fastlegens oppgaver, informasjon til pasienten, ansvarlig koordinator i sykehusene og info om tverrfaglig møte.

Les kommentaren: Floskler og gammelt nytt

- Har vært heldig

Pasient Fredrik I. Forså (27) forteller at han ble rammet av mild til moderat ME for 4,5 år siden, og at han kom til St. Olavs hospital for 2,5 år siden.

- Jeg spurte fastlegen min, og han nevnte dette. Jeg har vært heldig som fikk bli en del av opplegget, sier 27-åringen, som i dag studerer deltid.

Les også: Rundt 270 barn og unge var forrige skoleår så syke av ME

Han er også en del av en landsomfattende studie som bruker immunterapi på ME-pasienter.

- Jeg har ikke blitt så mye bedre, så jeg håper jeg er en av dem som har fått medisin uten virkestoff. I så fall kan jeg prøve medisinen senere, dersom den viser seg å virke, sier han.

Litt bedre har han imidlertid fått det etter at han la om kostholdet:

- Jeg har hatt mye smerter og tretthet, men smertene har blitt mindre etter at jeg på eget initiativ la om kostholdet, fortalte han til Høie under besøket mandag.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

- Synes du at du har fått gode kurs her, ville helseministeren vite.

- Ja, jeg opplevde det som bra. Jeg kunne ønske jeg hadde fått det tidligere, svarte Forså, som også har vært brukerrepresentant på kurset, der han snakker om hvordan man kan tilpasse seg å leve med ME.

- Hva tenker du om Høyres planer fremover med pakkeforløp og tverrfaglige diagnosesentre?

- Det er veldig god idé. Da jeg ble syk, måtte fastlegen gjøre alt selv. Han henviste meg hit og dit. Først må man kanskje vente på time hos nevrologen, så kanskje til tre ulike spesialister. Det de gjør her, er mye mer effektivt, sier Forså.

Avdelingssjef og professor Petter Borchgrevink og lege Merete Eide Gotaas.

- Fremdeles omstridt

Avdelingssjef Petter Borchgrevink og lege Merete Eide Gotaas var blant dem som fortalte om arbeidet de har gjort.

- Det var et gledelig oppdrag vi fikk da det ble besluttet å bevilge penger til dette. Smerter med ukjent årsak og utmattelse er et stort helse- og samfunnsproblem. Mange blir bedre, men de vil trenge videre oppfølging i kommunehelsetjenesten, sier professor Borchgrevink.

Gotaas virket veldig fornøyd med helseministerens oppmerksomhet:

- Erna Solberg var her tidligere i år, og når vi sier til pasientene at vi har Erna med på laget, ja så betyr det noe. Så bra at du er her, sa hun til Høie.

Hun la ikke skjul på at ME fremdeles er omstridt som diagnose.

- Det kommer pasienter hit som sier at de ikke er blitt trodd. Dette er et viktig tilbud. Det er en stor debatt rundt ME. Vi tar ikke stilling i debatten, men ønsker grundig forskning på dette, sier Gotaas.

I perioden 2008–2014 ble totalt 12 472 pasienter registrert med diagnosen utmattelsessyndrom ved norske sykehus. Antallet har økt fra 1 142 i 2008 til 2 412 i 2014. Om lag tre av fire av pasientene er kvinner, og aldersspennet er i hovedsak fra 11 og 50 år, ifølge informasjon fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Les også: ME-foreldre sliter med å få forståelse