- Det er oppsiktsvekkende at de nå utsetter saken, etter at mange har jobbet ekstra gjennom sommeren for å få den ferdig raskest mulig etter påtrykk fra det politiske flertallet, sier Opoku.

Mandag skrev Adresseavisen at Ap ønsket å utsette behandlingen av områdeplanen til gigantprosjektet på Overvik i to uker. Etter planen skulle saken behandles tirsdag denne uka.

- Det har kommet nye naboinnspill i dag som vi ikke har rukket å se på. Og så må vi være sikre på at de prinsippene som vi la til grunn i 2016, at områdeplanen skal bidra til nullvekstmålet for biltrafikken, er godt nok ivaretatt, sa Geir Waage.

Adresseavisen mener: Uansvarlig å gi blaffen i faglige råd

- Samarbeid i spill

Før sommeren var tonen en annen i Ap-leiren. Da krevde de og flertallet av partiene i bygningsrådet at rådmannen skulle ha saken klar rett over sommeren, noe rådmannen mente var umulig. Det raskeste de kunne få til, var starten av september.

Varaordfører Hilde Opoku (MDG) sier hun forventer at samarbeidspartner Ap setter en fot i bakken og venter på byutredningen om trafikksituasjonen. Foto: Kristin Slotterøy

De Grønnes varaordfører, Hilde Opoku, har en klar advarsel til samarbeidspartiet Ap:

- Jeg synes rådmannen har laget en fornuftig innstilling i saken, der det blant annet pekes på utfordringene for nullvekstmålet. Nå er det opp til Ap om de vil bryte samarbeidet med oss. Dersom de går for å vedta områdeplanen slik den foreligger, med den store usikkerheten om vi da blant annet når nullvekstmålet, er ikke det noe vi kan være med på. Dette medfører et brudd på forpliktelsen vi har inngått, om at all vekst i persontrafikk skal skje med kollektivtransport, gange eller sykkel, sier Opoku.

- Dere vil trekke dere fra samarbeidet dersom Ap vedtar planen slik den foreligger?

- Ap setter da samarbeidet i spill, og dette vil være deres ansvar.

- Ap vil utsette saken i to uker. Hva betyr det?

- De vil kjøpe seg tid på grunn av valgkampen. Dette er en stor og viktig politisk sak, og jeg antar de ikke ønsker harde forhandlinger om den en uke før valget. Vi forventer at de vil komme til oss og ha samtaler om hvordan denne saken i så fall vil påvirke vår politiske avtale med tanke på klimamålene. Det er derfor det er så viktig at vi venter til vi får en overordnet analyse av trafikksituasjonen for Overvik og området rundt, før vi vedtar områdeplanen for Overvik. Denne får vi når byutredningen kommer i desember.

- Tror du Ap vil vente slik dere ønsker?

- Jeg forventer det. Det er ikke lenge til desember, arbeidet med byturedningen er godt i gang. Overvik er et stort prosjekt, og med tanke på hvor store konsekvenser transportløsningene får for hele bydelen, er det uansvarlig dersom vi nå ikke setter en fot i bakken til vi får svar på en del uavklarte spørsmål.

- Dette er avgjørende for samarbeidet i sentrum-venstre-alliansen?

- Ja. Som vi har sagt tidligere: Dette er en svært viktig sak for oss. Og vi håper Ap kan bruke den to uker lange utsettelsen til å komme oss i møte slik at vi kan finne en god løsning.

- Helt uproblematisk

Ap-topp Geir Waage avviser at partiet vil utsette saken på grunn av valgkampen:

- Det stemmer ikke. Det er vanlig å utsette saker, for to uker siden utsatte vi for eksempel seks saker. De Grønne utsetter også saker, og det er helt uproblematisk, sier Waage.

Avviser Ap-topp Geir Waage sier det er helt vanlig å utsette saker, og at Overvik-utsettelsen ikke har noe med valgkampen å gjøre. Foto: Vegard Eggen

- Hun mener det er oppsiktsvekkende siden dere hadde slik hastverk før sommeren?

- Jeg regner med varaordføreren i Trondheim kjenner tidsfristene for når en sak kan komme opp i bystyret. Denne saken ville uansett ikke blitt behandlet før i oktober, så utsettelsen i bygningsrådet betyr i realiteten ingen utsettelse, påpeker Waage.

Han forsikrer at Ap vil sette seg ned sammen med alle samarbeidspartiene før behandlingen av saken.

- Men jeg synes det blir litt hult fra De Grønnes side, når de selv vedtok en utbygging på Halstein gård, som vil gi et dårligere CO₂-avtrykk og ta mer dyrka mark enn Overvik.

To alternativ

Rådmannen legger frem to alternativer som politikeren skal ta stilling til i bygningsrådet om to uker:

Det første alternativet er det samme som byplansjefen før sommeren anbefalte, nemlig at bygningsrådet utsetter sluttbehandling av planen for boligutbygging på Overvik. Forslaget innebærer å utsette behandlingen frem til byutredning med nullvekstmålet er ferdigstilt (trolig i desember), og nytt transportsystem for Trondheim øst er fastsatt. Samtidig åpner man opp for noen utbyggingsfelt, med forutsetning om at disse ikke virker negativt inn på fremkommelighet for Metrobuss, kollektivtrafikken eller for nullvekstmålet.

Det andre alternativet er at planen vedtas, og at saken legges fram med vilkår for godkjenning fra Fylkesmannen og Statens vegvesen. Da må det settes i gang meglingsprosess mellom Trondheim kommune og Fylkesmannen.