Kommunalråden og Krf-politikeren fyller 60 år 5. september.

– Jeg sier som kongen sa da han rundet 60: «Alternativet er så mye verre». Jeg er frisk og full av energi, og kjenner ikke så godt på alderen. Når jeg var ung, var de som er 60 veldig gamle. Men nå er det bare et tall. Jeg er ikke 60 inni hodet, illustrerer Lykke.

Lykke, kommunalråd og gruppeleder for Kristelig Folkeparti i Trondheim bystyre siden 2011, er inne i innspurten av en hektisk valgkamp. I går hadde han med seg Krf-leder Knut Arild Hareide på besøk til Dronning Mauds Minnes Høgskole for barnehagelærerutdanning. I dag begynner dagen med møter i bygningsråd og formannskap, før kvelden avsluttes på Byscenen med direktesendt debatt i regi av Adresseavisen og NRK.

– Det er veldig lange arbeidsdager, rundt 15 timer hver dag. Og denne dagen er ikke annerledes. Familiefeiringen venter jeg med til helga, når valgkampen er mer eller mindre ferdig.

Sivilingeniør

Sammen med kona har jubilanten tre voksne barn og sju barnebarn, hvor fire av dem bor i Trondheim. Det er stor stas for bestefaren som nå kjemper for en plass på Stortinget i neste periode.

– På flertall.no har de regnet ut sannsynligheten for de ulike partienes kandidater, og for øyeblikket er det rundt 20 prosents sjanse for at jeg kommer inn. Jeg tenker at muligheten er der fortsatt, det har skjedd større overraskelser før, og det er ingen grunn til å gi opp.

Geirmund Lykke i valgkampmodus.

Lykke er født og oppvokst i Trondheim, og ble utdannet sivilingeniør fra NTH i 1981. I mange år jobbet han i miljøenheten i Trondheim kommune, før han ble politiker på heltid.

– Hva tenker du om at mange av dagens politikere ikke har arbeidserfaring annet enn fra partiarbeid?

– Det er en ulempe med tanke på det brede tilfang av erfaringer en trenger når en skal lede en kommune og et land. Arbeidserfaringen er en av de ressursene jeg tar med meg inn i politikken. Jeg registrerer også at politikken en mangler folk over 60, og nå kan jeg bidra med det! Hvis jeg kommer inn blir jeg den eldste på trøndelagsbenken.

Mektig på Mahler

Kommunalråd Geirmund Lykke i aksjon i bystyresalen.

– Hva er det beste med å være politiker?

– Å være ute og møte med folk. Og å ha muligheten til å realisere egne og andres gode ideer, og å sette dem ut i livet.

– Og vanskeligst?

– Når du går på nederlag, det er ikke morsomt.

– Hva gjør du når du skal koble av?

– Jeg er glad i kultur, og det er en fin mulighet til å få gjort ting sammen med kona mi. Det kan være teater, konserter eller en film. Vi trives også med å gå turer i marka, og på hytta i Aure.

– Hva er din siste kulturopplevelse?

– Lørdag var jeg på premiere på «Panikk i kulissene» ved Trøndelag Teater. På fredag var jeg på TSOs fremføring av Mahlers andre symfoni. Det var mektig.