Tirsdag formiddag like etter klokken ti ble obersten formelt innsatt i den nye jobben. Det skjedde under en seremoni på Luftkrigsskolen for full musikk og alle skolens kadetter sirlig oppstilt på paradeplassen.

Senere på dagen ble han også innsatt som ny kommandant på Kristiansten festning.

Kommer hjem

- Jeg er oppvokst på Byåsen og har selv gått her på skolen i tre år. Jeg føler at jeg har kommet hjem til byen og hjem til Luftkrigsskolen, sier Gaustad.

Kommer hjem. Oberst Rune Gaustad ble i dag innsatt som ny sjef for Luftkrigsskolen og festningskommandant på Kristiansten festning. Foto: Frank Cadamarteri

Han kommer fra stillingen som stabssjef ved Forsvarets høgskole. Gaustad får med seg de beste attester fra sjefen for høgskolen, kontreadmiral Louise Dedichen, som sammen med nestkommanderende i Luftforsvaret, Aage Longva, representerte forsvarsledelsen ved innsettelsen i går.

- Jeg treffer utrolig mange mennesker. Rune er rett og slett en skikkelig bra kar. Det er veldig bra å ha en som man snakker så godt med og samarbeider så godt med i denne jobben, sier Dedichen, som snakker om at det vil bli spesielt viktig i den omstillingen som forsvaret står midt oppe i. Et av områdene som skal forandres totalt er forsvarets utdanningsløp. Det oppdraget er det tidligere skolesjef oberst Morten Henriksen som nå jobber med å.

Streng orden. Både ansatte og kadetter sto oppmarsjert for inspeksjon tirsdag under sjefsbyttet.

Ser frem til jobben

Den nye sjefen har allerede fungert i stillingen i en drøy måned. Han snakker om en enkel overgang, der alt har vært godt planlagt og har gått av seg selv i oppstartsfasen. Nå ser han frem til for alvor å komme inn i det.

- Med de endringene som kommer skal vi lage noe helt nytt. Vi vet ennå ikke helt hva det blir. Det er et visst forventningspress, det handler mye om å få med seg folk, og bygge et lag, sier Gaustad, og fortsetter.

uftforsvarets musikkorps sto for musikken. Foto: Frank Cadamarteri

- Vi må tørre å la oss utfordre av ungdommene. Det er jo de som er fremtiden. Det gleder jeg meg virkelig til, sier Gaustad.

Forsvarsfamilie

Hans egen bakgrunn er fra Luftvernartilleriet, blant annet på Ørland hovedflystasjon. Siden har han blant annet vært militær assistent for nåværende forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i fire år, ved Forsvarets operative hovedkvarter og ved Forsvarsstaben. Og nå sist altså stabssjef ved Forsvarets høgskole.

Kontreadmiral Louise Dedichen, sjef for Forsvarets høgskole, sammen med avtroppende sjef for Luftkrigsskolen, oberst Morten Henriksen, som nå jobber med å planlegge Forsvarets utdanningsløp. Foto: Frank Cadamarteri

Foreløpig skal den nye skolesjefen pendle til Moss, der familien bor. Kona jobber også i Forsvaret. I Oslo.

- Vi må se hvor hennes neste oppdrag blir, sier Gaustad, som også har to døtre som har vært innom forsvaret. I 2012 var faktisk hele familien i uniform.